Fenomen în premieră observat într-o grădină zoologică. Femela s-a transformat în mascul!

Fenomen în premieră observat într-o grădină zoologică. Femela s-a transformat în mascul!

La SEA LIFE Aquarium, în Melbourne, Australia, se aflau până nu demult un mascul și două femele din specia dragonul de pădure Boyd, o reptilă mică. După ce masculul a murit, una dintre femele s-a transformat, încet-încet, în mascul.

E prima dată în lume când oamenii de știință sunt martorii acestui fenomen, arată IFL Science.

Imediat după moartea masculului, îngrijitorii au observat schimbări neobișnuite la una dintre femele. În final, s-a stabilit că aceasta pur și simplu era în curs de schimbare a sexului, un fenomen niciodată observat până acum la reptilele adulte.

ADVERTISING

Cele două femele fuseseră rivale ani buni, una dintre ele fiind dominantă. Îngrijitorii au fost alertați, inițial, de faptul că cele două au început să se înțeleagă neobișnuit de bine, ajungând chiar să stea una în vecinătatea celeilalte, foarte aproape, și nu în colțuri opuse, ținându-se sub observație una pe cealaltă.

Fenomenul poate avea ca punct de pornire moartea masculului, dar și schimbarea cuștii celor două, care a avut loc cam în aceeași perioadă.

În orice caz, s-a observat că femela dominantă, deși adultă, a început să crească din nou. I s-au schimbat și trăsăturile, dobândind unele tipic masculine.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Procesul nu a fost unul rapid. În prezent, femela devenită mascul a ajuns de la 100 la 160 de grame, o greutate ”rezervată” masculilor. O examinare cu ultrasunete, pentru determinarea sexului, a scos la iveală faptul că nu mai era pic de țesut ovarian. În plus, se dezvoltase aparat genital masculin.

Citește și O specie a fost redescoperită după mai bine de un secol! Femelele sunt cu adevărat fascinante

Nu este doar primul caz de schimbare de sex pentru această specie, ci o premieră în lumea reptilelor. Până acum, s-au observat astfel de transformări doar în interiorul ouălor, înainte de eclozare.

ADVERTISING

De menționat e că femela rămasă depune ouă, dar rămâne de văzut dacă acestea sunt fertile sau nu. Până acum, între cei doi locatari ai cuștii nu a fost observată împerecherea.

Vezi și A fost descoperit un șarpe cu două capete! Are și două creiere, care adesea intră în contradicție


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇