Oamenii de știință chinezi au anunțat recent descoperirea unor embrioni de dinozaur. Ouă de dinozaur s-au mai găsit, dar cele care poartă embrioni de dinozaur sunt extrem de rare. De aici și entuziasmul cercetătorilor, care au găsit fosilele unui embrion dintr-o specie de erbivor gigantic.
Fosila a fost descoperită în provincia Jiangxi, în sudul Chinei, la începutul acestei veri.
Pe baza caracteristicilor sale, cercetătorii cred că fosila aparține speciei Hadrosaurus, cunoscută și sub numele de dinozauri cu cioc de rață. Este un tip de dinozaur erbivor gigantic, care a trăit spre sfârșitul epocii dinozaurilor și, deși nu este prima dată când un astfel de embrion este descoperit, Bebelusul Ying este de departe cel mai bine conservat de până acum.
Într-un studiu publicat în revista BMC Ecology and Evolution, cercetătorii au scris că un cuib cu ouă de dinozaur subsferice a fost descoperit recent în timpul exploatării pentru un proiect de construcție în gresia roșie din Cretacicul superior (Formația Hekou) din bazinul Ganzhou, provincia Jiangxi, China.
”Cel puțin două dintre ouă conțin embrioni de hadrosauroid identificabili, descriși aici pentru prima dată”, au scris cercetătorii în studiu, conform Interesting Engineering.
Yingliang Stone Natural History Museum din provincia Fujian din China de Est, unde se află în prezent embrionul, a numit specimenul „Bebeluşul Ying”, iar oul este un elipsoid cu un diametru de aproximativ 9 centimetri.
În decembrie 2021, aceeași echipă a descoperit mai multe fosile de embrioni, printre care și una de oviraptorozaur.
Pe măsură ce cercetătorii examinează în continuare fosilele de embrioni, care sunt descoperiri incredibil de rare, ei ar putea oferi informații valoroase pentru studiul dezvoltării reproductive, al comportamentului, al evoluției și al paleoecologiei dinozaurilor, dispăruți cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă.