O nouă specie de dinozaur cu cap turtit a fost descoperită în Țara Hațegului

O nouă specie de dinozaur cu cap turtit a fost descoperită în Țara Hațegului

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului de o echipă internațională de cercetători.

Acest dinozaur erbivor, numit Transylvanosaurus platycephalus după zona în care au fost găsite fosilele, a trăit în urmă cu aproximativ 70 milioane de ani, precizează echipa condusă de paleontologul Felix Augustin de la Universitatea din Tübingen.

Descoperirea a fost publicată recent în revista Journal of Vertebrate Paleontology, se arată într-un comunicat transmis joi de Universitatea din București. 

ADVERTISING

Numele lui Transylvanosaurus platycephalus înseamnă „reptilă cu cap turtit (plat) din Transilvania”. Oasele descoperite, părți din craniul lui Transylvanosaurus, oferă o perspectivă nouă asupra evoluției faunelor europene cu puțin timp înainte de dispariția dinozaurilor, în urmă cu 66 milioane de ani.

Această specie de dinozaur, necunoscută anterior, avea o lungime de aproximativ doi metri, mergea pe două picioare și aparținea familiei Rhabdodontidae. Corpul noului dinozaur era de mici dimensiuni, la fel ca și în cazul altor dinozauri descoperiți pe teritoriul Țării Hațegului, cunoscuți deja sub numele de „dinozauri pitici”.

ADVERTISING

„Resursele limitate de hrană ce erau disponibile în aceste părți ale Europei, la acel moment, au dus la reducerea dimensiunii corpului acestor animale”, afirmă paleontologul Felix Augustin.

Din echipa internațională de cercetători face parte și conf. univ. dr. Zoltán Csiki-Sava de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇