Negociatori israelieni au ajutat la eliberarea fetiței din Chiajna sechestrată de tatăl ei

Negociatori israelieni au ajutat la eliberarea fetiței din Chiajna sechestrată de tatăl ei

Unitatea israeliană de negociere în cazuri de criză a ajutat forțele de intervenție din România în cazul sechestrării copilei din Chiajna de către tatăl ei, săptămâna aceasta, incident care s-a finalizat cu eliberarea ei după circa 28 de ore, fără violență.

Informația este furnizată de Poliția israeliană, potrivit The Time of Israel și The Jerusalem Post.

Potrivit surselor citate, șeful Poliției Române a luat legătura cu atașatul poliției israeliene în România și a solicitat asistență pentru o situație de luare de ostatici, se arată în comunicatul poliției israeliene.

Unitatea israeliană de negociere în situații de criză a format o echipă de profesioniști în negocieri din care au făcut parte psihologi, membri ai unității de relații externe a poliției, membri ai unității de operațiuni de peste hotare, cercetători, voluntari etc.

ADVERTISING

Echipa israeliană a lucrat pe întreaga perioadă a crizei cu forțele de intervenție din România, acordând asistență în negocierile cu bărbatul care o sechestrase pe fetiță, negocieri care au dus în final la eliberarea acesteia.

Experții israelieni i-au spus avocatei suspectului cum să îl abordeze și cum să vorbească cu el, iar după aproximativ 28 de ore, avocata a intrat în locuință și a reușit să-l convingă pe bărbat să-și elibereze fiica și să iasă din casă fără incidente violente.

Sursa citată mai informează că șeful Poliției Române, Benone Marian Matei, i-a spus atașatului Poliției Israelului după operațiunea reușită: „Prietene, mulțumesc foarte mult! Vă rugăm să trimiteți cele mai bune urări echipei israeliene. Ne-au ajutat foarte mult. Adevărați profesioniști!”.

ADVERTISING

Și șeful secției operațiuni polițienești, subcomisarul Sigal Bar Zvi, a salutat asistența acordată forțelor de intervenție din România: „Poliția israeliană este dispusă să ofere asistență altor forțe de poliție din întreaga lume ori de câte ori este solicitată”.

„Unitatea noastră de negociere este recunoscută pe plan internațional drept o unitate de elită și nu este prima dată când i se cere asistență în afara granițelor țării”, a adăugat Bar Zvi.

The Jerusalem Post mai menționează că de data aceasta, partea română a apelat la asistență din partea negociatorilor israelieni, după ce un incident similar petrecut cu câteva luni în urmă, când un bărbat s-a baricadat în casa lui împreună cu copilul său, s-a finalizat cu rezultate tragice.

ADVERTISING

Sursa citată mai menționează că în astfel de cazuri, echipa de negociere israeliană investighează caracteristicile răpitorului, caracterul, comportamentul și trecutul acestuia, cu scopul de a găsi cel mai bun mod de a dialoga cu acesta și de a-l convinge să renunțe la intențiile violente pe care le are.

Reamintim că un bărbat din Chiajna (Ilfov) s-a baricadat în casă de joi, de la ora 14:00, amenințând că se va arunca în aer, folosind buteliile pe care le avea în casă, împreună cu fetiţa de 5 ani, în urma unui incident cu mama acesteia. Timp de 28 de ore au avut loc negocieri ale poliției cu tatăl copilului pentru eliberarea fetiței.

Vineri, în jurul orei 17:00, fetița a fost eliberată de tatăl său. Deznodământul a avut loc după ce în casă a intrat avocata bărbatului și a vorbit cu acesta. Bărbatul a fost reținut și ulterior arestat pentru 30 de zile, fiind cercetat pentru infracţiuni de lipsire de libertate, ameninţare şi violenţă în familie.

La finalul operațiunii, Poliția Română a comunicat: „Operaţiunea Poliţiei Române din Chiajna s-a încheiat. În urma activităţii de negociere a Poliţiei Române, fata se află în custodia poliţiştilor, în afara oricărui pericol. (…) Nici fetiţa, nici bărbatul şi nici forţele de ordine nu au suferit vătămări.

În niciuna dintre declarațiile ulterioare ale autorităților nu a fost menționat ajutorul oferit de negociatorii israelieni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇