Moscova acuză România că vrea să „anuleze” cultura rusă, după ce a oprit difuzarea a două filme de propagandă UPDATE Replica Ralucăi Turcan

Moscova acuză România că vrea să „anuleze” cultura rusă, după ce a oprit difuzarea a două filme de propagandă <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Replica Ralucăi Turcan

Purtătoarea de cuvânt al Ministerul rus de Externe, Maria Zaharova, acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă, după ce a oprit difuzarea a două filme rusești considerate de propagandă.

„Arhiva Națională de Filme a României, din motive politice, a rupt contractele de închiriere a cinematografelor încheiate cu ambasada noastră din București, care, ca parte a unei campanii de educație, a pus la dispoziție difuzarea privată a filmelor rusești ‘Vremea celor dintâi’ și ‘Provocarea’.

Decizia a fost promovată prin presa părtinitoare condusă de redacția locală a așa-zisei 'Europe Libere' și de Ministerul Român al Culturii”, a declarat Zaharova, potrivit TASS.

ADVERTISING

Zaharova a mai spus că aceasta este o „manifestare tipică” a așa-zisei anulări a culturii ruse, care „se încadrează în campania generală a acțiunilor Occidentului, care urmărește să impună cenzura largă în lupta împotriva disidenței”.

Reacția României

România decide singură cum îşi gestionează politicile în domeniu, iar propaganda statelor agresoare nu îşi are locul în instituţiile publice de cultură, a spus Raluca Turcan, ministrul Culturii, după acuzațiile Mariei Zakharova.

"Este regretabil că este pus semnul egalului între cultura rusă recunoscută şi filmele de propagandă internaţională finanţate de guvernul rus. Cele două filme de propagandă internaţională nu vor fi difuzate în cinematografele Ministerului Culturii", a subliniat Raluca Turcan.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Filmele urmau să ajungă în cinematografe ale Ministerului Culturii

Săptămâna trecută, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că Arhiva Naţională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă şi care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie şi Cinema Union.

„Este inacceptabil ca astfel de producţii cinematografice, vădit propagandistice, finanţate de statul rus, în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spaţii de difuzare în cinematografe publice”, a scris pe Facebook Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Anunţul a venit după ce filmele, „Provocarea” (The Challenge) (2023) şi „Vremea celor dintâi” (2017) urmau să fie proiectate în cinematografele din subordinea Ministerului Culturii la 12 aprilie, potrivit News.ro.

ADVERTISING

„The Challenge” este despre un chirurg trimis pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a salva un cosmonaut rănit. Rusia a trimis un actor şi un regizor de film pentru o perioadă de 12 zile pe ISS în octombrie 2021 pentru a filma scene de la bordul laboratorului care orbitează.

”Vremea celor dintâi” marșează pe excepționalismul poporului rus care a făcut primul zbor în cosmos.

Potrivit Europa Liberă, spre deosebire de primul, acesta a mai fost proiectat la Cinema Eforie înainte de începerea războiului din Ucraina, pe 25 octombrie 2018, cu ocazia „Săptămânii filmului rus”.

Europa Liberă a vorbit săptămâna trecută cu directoarea Arhivei Naționale de Filme, Roxana Garet, instituția care administrează cele două cinematografe unde urmau să fie proiectate filmele.

„Informațiile noastre de la ei este că sunt proiecții private, adică nu fac parte din proiecțiile publice ale ANF, promovarea pe care și-o fac ei îi vizează exclusiv pe ei, nu pe noi”, a explicat Garet.

Ea a mai declarat că nu cunoaște care este conținutul filmelor difuzate și nici nu a avut informații că acestea ar putea fi catalogate ca filme de propagandă.

„Am pus-o la dispoziție din poziția de neutralitate, nu ne angajăm în discursuri politice, rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse, la fel, din perspectiva aceasta a accesului egal la cultură, fără să discriminam pe nimeni în raport de contexte politice actuale sau viitoare”, a explicat Garet motivul pentru care a fost de acord să găzduiască proiecția filmelor rusești.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇