Comisar UE: Bulgaria și România sunt mai bine pregătite pentru Schengen decât alte state UE. Data aderării ar putea fi decisă anul acesta

Comisar UE: Bulgaria și România sunt mai bine pregătite pentru Schengen decât alte state UE. Data aderării ar putea fi decisă anul acesta

Data la care România și Bulgaria vor adera total la Schengen, eliminând controalele și la frontierele terestre, ar putea fi stabilită în acest an. Raportul anual Schengen, adoptat de Comisia Europeană, recomandă Consiliului UE să ia o astfel de decizie. Într-o conferință de presă comună cu miniștrii de Interne din România și din Bulgaria, comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a spus că din verificările realizate, cele două țări sunt chiar mai bine pregătite decât alte state membre UE.

ADVERTISING

Potrivit unui comunicat emis de MAI, Johansson a spus, în conferința care a avut loc la Sofia, că aderarea Bulgariei și României la Schengen aerian și maritim este un „moment excelent de sărbătoare”, dar și-a exprimat și nemulțumirea.

„Este un moment excelent de sărbătoare. Totuşi, nu suntem complet mulţumiţi, deoarece încă mai avem nevoie să decidem ridicarea controalelor la frontierele terestre, aşa cum bine ştiţi. Şi vă pot spune că, acum două zile, Comisia a adoptat raportul anual Schengen, unde, pentru prima dată, am propus de asemenea recomandări pentru Consiliu, în care propunem Consiliului să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre”, a explicat Ylva Johansson.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ea a mai spus că „această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu UE din luna iunie” și că este o prioritate şi pentru preşedinţia belgiană.

„De asemenea, am observat, prin diferite misiuni de fact-finding şi evaluări ale Comisiei, că aceste două ţări, Bulgaria şi România, sunt de fapt mai bine pregătite să respecte toate cerinţele Schengen decât unele dintre celelalte state membre”, a mai spus comisarul european pentru afaceri interne.

Prezent la conferința de presă, ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, a spus că a discutat cu Ylva Johansson, în detaliu, despre „toate măsurile pentru a integra eforturile poliţiştilor noştri la frontieră internă pentru a combate crima organizată, pentru a lupta împotriva migraţiei ilegale, pentru a lua toate deciziile în scopul asigurării pentru cetăţenii noştri a unei călătorii libere şi a unui mod sustenabil de a-şi exercita drepturile conferite de Constituţie şi tratatele europene”.

ADVERTISING

Și a conchis că este sigur că România își va atinge obiectivele anul acesta, cu sprijinul comisarului UE și al țărilor membre.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇