Două filme de propagandă rusă urmau să ajungă în cinematografe ale Ministerului Culturii. Turcan anunță a fost reziliat contractul de difuzare

Două filme de propagandă rusă urmau să ajungă în cinematografe ale Ministerului Culturii. Turcan anunță a fost reziliat contractul de difuzare

Arhiva Naţională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă şi care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie şi Cinema Union, anunţă Raluca Turcan.

„Este inacceptabil ca astfel de producţii cinematografice, vădit propagandistice, finanţate de statul rus, în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spaţii de difuzare în cinematografe publice”, a scris pe Facebook Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Anunţul vine după ce filmele, „Provocarea” (The Challenge) (2023) şi „Vremea celor dintâi” (2017) urmau să fie proiectate în cinematografele din subordinea Ministerului Culturii la 12 aprilie, potrivit News.ro.

ADVERTISING

„The Challenge” este despre un chirurg trimis pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a salva un cosmonaut rănit. Rusia a trimis un actor şi un regizor de film pentru o perioadă de 12 zile pe ISS în octombrie 2021 pentru a filma scene de la bordul laboratorului care orbitează.

Filmul a fost un proiect comun al agenţiei spaţiale Roscosmos şi al reţelei de televiziune ruse Channel One. A costat mai puţin de un miliard de ruble (10 milioane de lire sterline), deşi bugetul întregului proiect nu a fost dezvăluit.

ADVERTISING

La doar câteva luni după încheierea filmărilor pe ISS, Rusia a invadat Ucraina și a anunțat ulterior, în iulie 2022, că intenționează ca după 2024 să părăsească stația spațială pe care o operează în parteneriat cu agenția americană NASA.

”Vremea celor dintâi” marșează pe excepționalismul poporului rus care a făcut primul zbor în cosmos.

Potrivit Europa Liberă, spre deosebire de primul, acesta nu este la prima difuzare la Cinema Eforie. A mai fost proiectat înainte de începerea războiului din Ucraina, pe 25 octombrie 2018, cu ocazia „Săptămânii filmului rus”.

ADVERTISING

Marți, Europa Liberă a vorbit cu directoarea Arhivei Naționale de Filme, Roxana Garet, instituția care administrează cele două cinematografe unde urmau să fie proiectate filmele.

„Informațiile noastre de la ei este că sunt proiecții private, adică nu fac parte din proiecțiile publice ale ANF, promovarea pe care și-o fac ei îi vizează exclusiv pe ei, nu pe noi”, a explicat Garet.

Ea a mai declarat că nu cunoaște care este conținutul filmelor difuzate și nici nu a avut informații că acestea ar putea fi catalogate ca filme de propagandă.

„Am pus-o la dispoziție din poziția de neutralitate, nu ne angajăm în discursuri politice, rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse, la fel, din perspectiva aceasta a accesului egal la cultură, fără să discriminam pe nimeni în raport de contexte politice actuale sau viitoare”, a explicat Garet motivul pentru care a fost de acord să găzduiască proiecția filmelor rusești.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇