Rusia a păcălit vedete americane să apară în clipuri de propagandă

Rusia a păcălit vedete americane să apară în clipuri de propagandă

Rusia a păcălit mai multe vedete americane, astfel încât să răspândească minciuni despre președintele ucrainean Volodomir Zelenski.

Videoclipurile cu Elijah Wood, Mike Tyson și Priscilla Presley au fost editate pentru a promova dezinformarea împotriva Ucrainei.

Cercetătorii de la Centrul Microsoft de analiză a amenințărilor au dezvăluit tentativa de propagandă.

În aceste videoclipuri, vedetele par să-i trimită un mesaj personal lui Zelenski, cerându-i să obțină ajutor pentru consumul de droguri, transmite BBC.

ADVERTISING

Platforma Cameo, unde au apărut aceste videoclipuri, a câștigat o popularitate enormă în timpul pandemiei şi permite utilizatorilor să solicite mesaje înregistrate de la celebrități și alte persoane publice în schimbul unei taxe. Diverse vedete (majoritatea de rangul doi) câştigă astfel un ban în plus.

Raportul Microsoft susţine că vedetele au fost probabil rugate de către un utilizator Cameo să trimită un mesaj cuiva pe nume „Vladimir”, rugându-l să caute ajutor pentru consumul de droguri şi alcool, fără să știe că videoclipurile lor vor fi folosite în propaganda rusă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rusia susține de mult timp şi în mod fals că Zelenski și alți lideri ucraineni se luptă cu consumul de substanțe interzise.

Într-un videoclip înregistrat de Wood, cunoscut pentru rolul lui Frodo Baggins din seria de filme Stăpânul inelelor, actorul spune: „Sper că vei primi ajutorul de care ai nevoie. Multă dragoste, Vladimir, ai grijă”.

Videoclipurile Cameo au fost apoi modificate pentru a include emoji-uri și logo-uri ale instituțiilor media și difuzate pe rețelele de socializare, uneori prin intermediul instituțiilor media deținute sau susținute de guvernul rus.

ADVERTISING

Microsoft a descoperit șapte astfel de videoclipuri începând din iulie 2023, cu celebrități precum Priscilla Presley, actorul Dean Norris din "Breaking Bad", actrița din Kate Flannery din "The Office" și John C McGinley din "Scrubs".

vedete-pacalite-Rusia
Foto: Indie Wire

Platforma Cameo a precizat că utilizarea videoclipurilor de către propaganda rusă ar fi o încălcare a regulilor comunității sale.

Un purtător de cuvânt al lui Elijah Wood a declarat că actorul a răspuns doar unei cereri prin Cameo, iar videoclipul „nu era în niciun caz destinat să fie adresat lui Zelenski sau să aibă vreo legătură cu Rusia, Ucraina sau războiul”.

Rusia însă foloseşte din ce în ce mai mult diferite metode pentru a răspândi minciuni despre războiul din Ucraina pe rețelele de socializare.

Cel mai recent, un raport al revistei americane de tehnologie Wired a constatat că imagini cu celebrități precum Taylor Swift și Kim Kardashian au fost alăturate unor citate anti-Ucraina, făcând să pară că vedetele ar fi spus acele lucruri. Acea campanie de dezinformare a ajuns la cel puțin 7,6 milioane de oameni doar pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇