Ministerul Apărării a atras, marţi, atenția asupra propagării unui fake news potrivit căruia România ar deplasa sistemele de apărare antiaeriană la granița cu Republica Moldova.
Potrivit instituției, un material video care, de fapt, era de la repetițiile de la Alba Iulia pentru parada de 1 Decembrie 2022 a fost distribuit în spațiul online anunțând, în mod fals, deplasări de tehnică militară către țara vecină.
„Materialul video folosit în postările pe acest subiect realizate pe diferite platforme on-line, în care apar, printre altele, sisteme HIMARS și Gepard din dotarea unor unități militare românești, a fost realizat la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în centrul orașului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României.
În mod fals, cu scopul evident de a induce panica, materialul video este prezentat, în 27 februarie 2023, drept „mutarea sistemelor de apărare antiaeriană românești către frontiera cu Republica Moldova, în această dimineață”, arată Ministerul Apărării de la București.
Reprezentanții instituției subliniază însă că „partea pozitivă și încurajatoare a acestei situații este că mulți dintre utilizatorii care au postat comentarii la această postare au observat că materialul video este, în fapt, o înregistrare veche, au indicat corect și locația reală a filmării, fiind chiar apeluri către utilizatori să nu (re)distribuie aceste informații false”.
Oficialii reamintesc că cei care observă diseminarea de astfel de informații false pot face o sesizare AICI.
Informația a fost preluată însă pe mai multe canale de Telegram de limba rusă, dar și de publicații din alte țări cunoscute a răspândi propaganda Kremlinului.
Un astfel de exemplu este publicația elenă Pentapostagma, care a scris că „unii încearcă să dea foc Balcanilor, folosind materialul video fals și pentru a ataca Turcia, care, susține textul, ar avea propriul interes în Republica Moldova - Găgăuzia.