Ministrul saudit de Externe, prima vizită la Kiev în ultimii 30 de ani. Ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina (Video)

Ministrul saudit de Externe, prima vizită la Kiev în ultimii 30 de ani. Ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina (Video)

Ministrul saudit de externe efectuează prima vizită la Kiev în ultimii 30 de ani, semnând un pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari.

Pentru prima dată de când cele două țări au stabilit relații diplomatice în urmă cu 30 de ani, un ministru de externe saudit a vizitat Ucraina.

Biroul președintelui Volodimir Zelenski a publicat duminică o înregistrare video cu întâlnirea cu prințul Faisal bin Farhan Al Saud din Arabia Saudită.

Провів зустріч із міністром закордонних справ Королівства Саудівська Аравія принцом Файсалом бін Фарханом Аль Саудом. Це перший офіційний візит очільника МЗС Королівства в Україну з часу встановлення дипломатичних відносин. Розраховую на те, що він надасть нового імпульсу для подальшої активізації нашого взаємовигідного діалогу.Дякую за підтримку миру в Україні, нашого суверенітету й територіальної цілісності! Це дуже важливо для нас і нашого суспільства.____I held a meeting with Minister of Foreign Affairs of the Kingdom of Saudi Arabia, Prince Faisal bin Farhan Al Saud. This is the first official visit of the head of the Ministry of Foreign Affairs of the Kingdom of Saudi Arabia to Ukraine since the establishment of diplomatic relations. I expect that it will provide a new impetus to further intensification of our mutually beneficial dialogue.Thank you for supporting peace in Ukraine, our sovereignty and territorial integrity! This is very important for us and our society.

Publicată de Володимир Зеленський pe Duminică, 26 februarie 2023

Zelenski a declarat că se așteaptă ca întâlnirea să "ofere un nou impuls pentru intensificarea în continuare a dialogului nostru reciproc benefic".

ADVERTISING

"Vă mulțumim pentru că susțineți pacea în Ucraina, suveranitatea și integritatea noastră teritorială", a continuat el. "Acest lucru este foarte important pentru noi și pentru societatea noastră".

Arabia Saudită a urmat un curs neutru în acest conflict. Regatul a mediat un schimb de prizonieri anul trecut, în cadrul căruia doi cetățeni americani și cinci britanici au fost eliberați din detenția rusă.

Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, a calificat întâlnirea drept un succes, într-un mesaj pe Telegram.

ADVERTISING

"Ucraina va primi un ajutor real din partea Arabiei Saudite", a declarat oficialul ucrainean. "Biroul prezidențial a semnat două documente care oficializează un pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina: 100 de milioane de dolari în ajutor umanitar și 300 de milioane de dolari în produse petroliere".

"Ucraina și Arabia Saudită au provocări comune și experiențe comune în abordarea acestora. Vorbim despre UAV-uri (drone) iraniene care au fost furnizate anumitor 'rebeli' și care au atacat instalații petroliere saudite", a declarat Yermak, făcând referire la utilizarea dronelor iraniene de către forțele Houthi în Yemen. "Începând de anul trecut, aceleași drone iraniene au fost în posesia teroriștilor ruși și au atacat infrastructura energetică a Ucrainei".

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇