Ministerul Apărării cere aprobare de la Parlamentul ca să cumpere 32 de avioane F-35, cu 6,5 miliarde de dolari

Ministerul Apărării cere aprobare de la Parlamentul ca să cumpere 32 de avioane F-35, cu 6,5 miliarde de dolari

Ministerul Apărării cere Parlamentului aprobarea pentru a cumpăra 32 de avioane de luptă F-35 de la americani, cu 6,5 miliarde de dolari. Preţul include muniţia aferentă, suportul logistic şi instruirea piloţilor români.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act, marţi, de solicitarea MApN.

În document, MApN solicită aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei de F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generaţia a V-a, F-35”, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS).

Solicitarea a fost trimisă către Comisiile de Apărare ale celor două Camere ale Parlamentului.

ADVERTISING

Armata speră să-şi trimită piloţii la pregătire de F-35, în SUA, abia peste 7 ani.

„Primele aeronave F-35 românești ar trebui să zboare, cu piloți români, pentru pregătire în 2030. În America! Pregătirea piloților, pregătirea personalului tehnic să înceapă și mai devreme și nu numai în America”, a declarat recent generalul Viorel Pană, șeful Forțelor Aeriene.

Analiștii militari susțin că, pentru a avea primii piloți de F-35 în 2030, România ar trebui să semneze contractul anul acesta. Procedura nu este simplă, find nevoie și de aprobarea Congresului SUA.

ADVERTISING

Cumpărarea de F-35 e cea mai importantă investiție militară realizată în ultimii 30 de ani, care are scopul de a asigura suveranitatea spațiului aerian național, susţine CSAT.

În prezent, România operează 17 aparate F-16, achiziționate din Portugalia și modernizate. Cu ajutorul lor sunt realizate misiunile de poliție aeriană alături de partenerii din NATO.

De anul viitor, forțele aeriene autohtone vor avea la dispoziție 53 de avioane F-16 pentru misiunile militare, cu resurse pentru încă 10 ani.

Citeşte analiza Spot Ce înseamnă avioanele F-35 pentru siguranța României?

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇