CSAT: România va cumpăra avioane de ultimă generație F-35. Când ar putea ajunge în țară

CSAT: România va cumpăra avioane de ultimă generație F-35. Când ar putea ajunge în țară

România va achiziționa avioane de ultimă generație F-35, a decis marți Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Măsura face parte din procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Aceste avioane sunt dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie.

ADVERTISING

Avioanele permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia, precizează comunicatul.

Încă din luna februarie a anului trecut, aflat în vizită la baza aeriană 71 „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, Klaus Iohannis le-a promis piloților că se vor cumpăra și avioane F-35, de ultimă generație, care costă 100 de milioane de euro fiecare.

În urmă cu o lună, generalul-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, afirma pentru Defense Romania că Armata României își propune ca după 2030 să realizeze prima escadrilă de avioane F-35.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

“În acest sens e nevoie de demersuri complexe precum analize în ceea ce privește infrastructura, realizarea corecțiilor de infrastructură prin investiții, iar mai apoi achiziția care e și ea complexă ca derulare, dar și ca termen de livrare. De aceea e de dorit ca anul acesta sau la anul să facem demersuri pentru semnarea contractului pentru F-35”, a afirmat generalul.

În septembrie 2022, Pentagonul a încetat să recepționeze noi avioane F-35, după ce a descoperit că un magnet folosit în componența motorului a fost fabricat cu material neautorizat din China.

ADVERTISING

Ce s-a mai decis în ședința CSAT

Agenda reuniunii CSAT de azi s-a axat, în principal, pe situația de securitate din regiunea Mării Negre și pe implicațiile pentru România.

România continuă să acționeze ferm, unitar și eficient, alături de aliații și partenerii săi, în promovarea securității și a stabilității în regiunea Mării Negre – o zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică.

Reperul fundamental de acțiune rămâne cel al asigurării securității naționale, iar sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova contribuie direct la consolidarea securității României, se arată în comunicat.

În perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-au asigurat că procesele de implementare a măsurilor cu caracter istoric, adoptate anul trecut la Madrid, privind consolidarea pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră, aflate în derulare, vor fi pe deplin definitivate.

În același timp, menținerea unui sprijin consistent și multidimensional pentru Ucraina, în cadrul NATO și al Uniunii Europene, este de importanță critică pentru asigurarea succesului eforturilor de apărare ale acestui stat, atât în prezent, cât și pe termen lung.

Membrii Consiliului au stabilit, totodată, că efortul țării noastre trebuie să continue să fie unul cuprinzător, care să asigure sprijinul necesar și pentru ceilalți parteneri vulnerabili din regiune. Este vorba, în primul rând, despre Republica Moldova, care, după Ucraina, este cea mai expusă agresiunilor și presiunilor ruse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇