Aeronave americane F -35 aduse la Borcea, pentru instruirea militarilor români

Aeronave americane F -35 aduse la Borcea, pentru instruirea militarilor români

Două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat joi, în jurul orei 15:00, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Apărării, cele două aeronave vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

”Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare.

ADVERTISING

În același timp, aceste misiuni reprezintă o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securității și apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și transmite un mesaj puternic de solidaritate între aliați”, se mai arată în comunicat.

Cele două aeronave au venit în contextul în care Rusia atacă intens Ucraina de azi-noapte, iar președintele Volodimir Zelenski a decretat legea marțială și a decis să rupă oficial legăturile diplomatice cu Moscova.

ADVERTISING

Bombardamentele nu au vizat doar zona de est, Donbas-ul, dar şi Kievul şi multe alte oraşe, inclusiv o bază militară aflată la doar 180 km de Sighetu Marmației.

Trupele şi vehiculele militare ruse au intrat inclusiv din Belarus și Crimeea. Ucraina îşi numără morţii, sunt cel puţin 50, dar spune că a şi ucis “ocupaţi ruşi”.

Putin susţine că vrea să ”demilitarizeze și să denazifice Ucraina” şi că incursiunea vizează doar obiective militare, nu şi civilii. Însă imagini terifiante cu oameni plini de sânge şi un bloc bombardat s-au viralizat.

ADVERTISING

Reacţia UE şi SUA: Putin a ales războiul și vin alte sancţiuni. La Bucureşti, Klaus Iohannis a convocat rapid CSAT şi ne-a spus la final să nu ne temem. În schimb, Republica Moldova și Lituania se tem, aşa că vor intra în stare de urgenţă.

Urmăreşte LIVE desfăşurarea evenimentelor din Ucraina invadată de trupele lui Putin


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇