Șeful Aviației Militare: Primii piloți români vor zbura pe F-35 abia în 2030. Și asta dacă se semnează contractul în acest an

Șeful Aviației Militare: Primii piloți români vor zbura pe F-35 abia în 2030. Și asta dacă se semnează contractul în acest an

Se ştie că România vrea să cumpere avioane americane de ultimă generație F-35. Dar până să le vedem zburând pe cerul patriei mai este mult timp. Armata speră să-şi trimită piloţii la pregătire de F-35, în SUA, abia peste 7 ani. Dar şi asta se poate doar dacă contractul cu Lockheed Martin va fi semnat anul acesta.

„Primele aeronave F-35 românești ar trebui să zboare, cu piloți români, pentru pregătire în 2030. În America! Pregătirea piloților, pregătirea personalului tehnic să înceapă și mai devreme și nu numai în America”, a declarat generalul Viorel Pană, șeful Forțelor Aeriene, la TVR.

ADVERTISING

Deocamdată șefii Aviației nu vor să spună câte avioane vor fi contractate, dar ştim că au ales varianta F-35 A, fără aterizare pe verticală.

Şi Polonia a luat 32 de aparate F-35 A și plătește pentru ele 4,6 miliarde de dolari.

"Dacă vorbim despre numere, evident că nu vă pot da un număr, dar undeva tot la trei escadrile ne ducem", a spus generalul citat.

Analiștii militari susțin că, pentru a avea primii piloți de F-35 în 2030, România ar trebui să semneze contractul anul acesta. Procedura nu este simplă, find nevoie și de aprobarea Congresului SUA.

ADVERTISING

"Această capabilitate ar aduce România în rândul ţărilor care contează că generator de securitate. Ar fi un "game changer". Mă tem că România va achiziţiona această capabilitate atunci când aliaţii, ca şi cu F-16, se vor pregăti să le scoată din exploatare. Într-o ţară în care vorbeşti de tăieri de pensii, de îngheţări de salarii, de blocări de angajări, să faci o promisiune pe un timp aşa de scurt, 7 ani, adică să ai o asemenea capabilitate în 2030... daţi-mi voie să fiu realist", a declarat pentru sursa citată generalul în rezervă Victor Strîmbeanu, fost pilot de vânătoare și fost director la Cartierul General al NATO.

ADVERTISING

Cumpărarea de F-35 e cea mai importantă investiție militară realizată în ultimii 30 de ani, care are scopul de a asigura suveranitatea spațiului aerian național, susţine CSAT.

F-35 e cel mai cerut tip de aparat de zbor la nivelul NATO, iar multe state, în condițiile războiului din Ucraina, își modernizează flotele.

În prezent, România operează 17 aparate F-16, achiziționate din Portugalia și modernizate. Cu ajutorul lor sunt realizate misiunile de poliție aeriană alături de partenerii din NATO.

De anul viitor, forțele aeriene autohtone vor avea la dispoziție 53 de avioane F-16 pentru misiunile militare, cu resurse pentru încă 10 ani.

Citeşte analiza Spot Ce înseamnă avioanele F-35 pentru siguranța României?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇