Ultimul zbor pentru avioanele MiG-21 LanceR: Mulțumim, cavaler al aerului! (Foto)

Ultimul zbor pentru avioanele MiG-21 LanceR: Mulțumim, cavaler al aerului! (Foto)

Azi au avut loc ultimele zboruri ale aeronavelor MiG-21 LanceR, Ministerul Apărării organizând cu această ocazie şi o ceremonie de retragere.

”Ultimul survol al MiG-ului 21 LanceR. Mulțumim, Cavaler al aerului!”, a scris Ministerul Apărării pe Facebook.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat în cadrul ceremoniei că situaţia din Ucraina arată cât de important este pentru orice ţară să îşi poată garanta securitatea spaţiului aerian, precizând că aviaţia militară a României va continua să apere, alături de forţele aliate, spaţiul aerian naţional.

MiG-21

Foto: Inquam Photos / George Călin

ADVERTISING

El a menţionat că, după retragerea aeronavelor MiG-21 LanceR, aeronavele F-16 se vor ocupa de misiunile aeriene.

“Cu fiecare misiune împlinită şi noi obiective atinse, oamenii din spatele aeronavelor MiG-21 au ajutat la consolidarea reputaţiei Forţelor Aeriene Române în lume. Notabil este faptul că încă din prima zi a intrării României în NATO Forţele Aeriene Române au îndeplinit cu succes serviciul de luptă permanentă Poliţia Aeriană cu aeronave MiG-21, varianta modernizată LanceR, ca o dovadă incontestabilă a interoperabilităţii dintre aviatorii români şi cei din structurile Alianţei Nord-Atlantice”, a afirmat ministrul Apărării.

MiG-21-LanceR

Foto: Inquam Photos / George Călin

ADVERTISING

El a precizat că aeronavele MiG-21 LanceR au desfăşurat cu succes misiuni de apărare a spaţiului aerian naţional şi aliat.

“Modernizarea la standardul LanceR a fost primul pas făcut de aviaţia de vânătoare a României către interoperabilitatea cu forţele aeriene din ţările NATO. Avioanele au executat cu succes misiunile de apărare a spaţiului aerian naţional şi aliat, încredinţate în anii de operare ai MiG-ului 21 LanceR.

Ca o recunoaştere a acestui fapt, în anul 2007, un detaşament format din patru MiG LanceR şi 100 de militari au participat la misiunea NATO Baltica unde au executat serviciul de Poliţie Aeriană în Lituania, Estonia şi Letonia. Acelaşi serviciu este asigurat din luna martie a acestui an de ţara noastră cu patru aeronave F-16 Fighting Falcon şi 100 de militari de pe baza aeriană Siauliai din Lituania”, a declarat Angel Tîlvăr.

MiG-21-LanceR-2

Foto: Inquam Photos / George Călin

ADVERTISING

El s-a referit şi la militarii care şi-au pierdut viaţa în MiG-21 LanceR.

“Toţi piloţii care şi-au pierdut viaţa decolând spre înaltul cerului într-un MiG-21 fără a mai reveni vor rămâne veşnic în amintirea noastră. Zborul lor nu a fost frânt şi a continuat către escadrila din ceruri, sacrifiul lor suprem nu va fi uitat niciodată”, a transmis Angel Tîlvăr.

Aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române vor fi scoase din serviciu în baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 18 mai 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇