Ce înseamnă avioanele F-35 pentru siguranța României?

Țara noastră va investi un miliard de dolari pentru a achiziționa o escadrilă de aparate de luptă din ultima generație, dezvoltate de SUA. E cea mai importantă investiție militară realizată în ultimii 30 de ani, care are scopul de a asigura suveranitatea spațiului aerian național, se arată într-un document CSAT.
Ce înseamnă avioanele F-35 pentru siguranța României?
  • Cel puțin 70 de milioane de dolari costă o aeronavă nedetectabilă, produsă de Lockheed Martin.
  • În prezent, România operează 17 aparate F-16, achiziționate din Portugalia și modernizate.
  • Expert militar: Finlanda, o țară mică, dar cu o armată profesionistă, deține o flotă formată din 70 de aparate F-18.
  • De anul viitor, forțele aeriene autohtone vor avea la dispoziție 53 de avioane F-16 pentru misiunile militare.

În urmă cu o săptămână, la Palatul Cotroceni, a avut loc o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Klaus Iohannis, în care s-a luat decizia de a cumpăra aparate de zbor de ultimă generație.

VIDEO. Ce înseamnă pentru România achiziționarea unei escadrile de avioane multirol F-35

Întâlnirea a avut ca scop pregătirea summit-ului de la Vilnius, Lituania, din iulie 2023, dar și o prezentare a situației militare de pe flancul estic al NATO în contextul războiului din Ucraina.

În CSAT, Klaus Iohannis a anunțat decizia ca țara noastră să achiziționeze avioane de luptă F-35, multirol, de a cincea generație.

ADVERTISING

Vestea a atras atenția opiniei publice, existând multe comentarii legate de anunț pentru că aparatele de zbor de producție americană sunt extrem de scumpe.

„Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansați, capacitate de schimb de informații criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât și cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaționale a câmpului de luptă, precum și cu muniții inteligente de înaltă precizie, permit realizarea și menținerea superiorității aeriene, condiție obligatorie pentru asigurarea suveranității în spațiul aerian național și, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, se arată în comunicatul transmis de președintele României după încheierea CSAT. 

Războiul din Ucraina a determinat Bucureștiul să crească rapid cheltuielile pentru apărare

România, începând cu anul 2023, a alocat 2,5% din PIB pentru apărare, ceea ce înseamnă în jur de 7 miliarde de euro, conform datelor din Legea Bugetului, explicate într-un raport realizat de Curs de Guvernare.

F35PretIlustratie

Această suplimentare a fost provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia și schimbarea rapidă a politicii de apărare din NATO, care urmărește consolidarea rapidă a sistemelor defensive de pe flancul estic al alianței.

În acest context a apărut decizia de a achiziționa avioanele de luptă F-35, produse de compania americană Lockheed Martin.

În prezent, România operează 17 aparate F-16, achiziționate din Portugalia și modernizate.

Cu ajutorul lor sunt realizate misiunile de poliție aeriană alături de partenerii din NATO.

La sfârșitul anului 2021, reprezentanții Ministerului Apărării au semnat contractul de achiziționare a 32 de aparate de luptă F-16 din Norvegia, primele urmând să sosească pe parcursul acestui an.

În curând, România va opera trei escadrile (49 de aparate de zbor F-16), reușind după mai bine de trei decenii să relanseze sistemul de apărare aeriană și să poată participa la misiunile de securitate din cadrul NATO.

„Pentru comparație, să ne uităm la Finlanda, o țară mult mai mică decât a noastră, dar cu o armată profesionistă, care deține în acest moment o flotă formată din șase escadrile, în jur de 70 de aparate F-18. De curând au anunțat că vor face trecerea la F-35”, a declarat comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu, pentru Spotmedia.ro.

Vor fi cumpărate cel puțin 12 avioane F-35

Oficialii români n-au făcut nicio referire până acum la numărul de aparate F-35 achiziționate, dar conform unor surse e vorba de cel puțin o escadrilă, adică între 12 și 20 de aeronave.

Războiul din Ucraina și schimbarea politicii NATO au creat o cerere mare de echipamente militare, iar companiile din domeniu nu reușesc să producă pe măsura comenzilor pe care le primesc.

Astfel au apărut întârzieri, dar și o serie de amânări în ce privește încheierea contractelor și stabilirea programelor de livrare.

Un aparat de zbor F-35A, modelul care va fi achiziționat de țara noastră, după cum susțin unele surse militare, costă în jur de 70 de milioane de dolari, conform publicației de specialitate „Air and Space Force”. 

Prețul unei escadrile se situează în jurul unui miliard de dolari, o sumă importantă de bani, plătită de contribuabil, dar care va duce România „din epoca de piatră în cea modernă din punct de vedere al aviației militare”, a spus expertul Sandu Valentin Mateiu.

Un preț mare și un salt tehnologic uriaș

„Va fi un salt tehnologic major pentru sistemul nostru de apărare, care va avea un impact asupra modalităților de antrenare a piloților, dar și a personalului auxiliar, plus tot ce înseamnă capabilități de interceptare, comunicare și realizare a misiunilor. F-35 va aduce un grad ridicat de profesionalizare în domeniu”, a explicat comandorul în rezervă Valentin Mateiu.

PortretComandarMateiu

Un stat puternic care vrea să joace un rol regional din punct de vedere politic și economic nu o poate face fără o armată puternică și un sistem de alianțe care să-i asigure securitatea și dezvoltarea.

Experții și analiștii militari au căzut de acord că prin achiziționarea de avioane multirol F-35 România face un pas important în ce privește dezvoltarea capabilităților militare.

„Deși prețul plătit este mare, iar mentenanța aparatelor va reprezenta un efort bugetar ce nu trebuie neglijat, sper să reușim să facem parteneriate cu Polonia și cu SUA pentru a obține condiții optime în ce privește operarea și întreținerea acestor aparate de zbor”, a declarat comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu pentru Spotmedia.ro.

InfografieF35

Potrivit pentru operațiuni duale, cu drone și alte avioane

F-35 este un avion de vânătoare de tip „parțial invizibil”, adică, în momentul în care e încărcat cu rachete și sisteme de tragere, poate fi detectat de radar.

Dar are o capacitate mare de deplasare la viteze supersonice, iar tot fuzelajul său e „constituit din senzori”.

F-35 e folosit mult în „operațiuni duale”. De exemplu, e deschizător de drum pentru aparate de vânătoare de tip F-16 și 18. Are capacitatea de a le furniza date și chiar de a ghida rachetele acestor aparate către țintele alese.

Rolul lui va căpăta o și mai mare importanță în condițiile în care, acum, se dezvoltă escadrile de drone, coordonate de câte un avion F-35. 

Viteza, greutatea cu care e detectat de radare, tehnologia de strângere a informațiilor, capacitatea de ghidare a proiectilelor proprii, dar și a sistemelor asociate aflate pe avioane partenere, îl transformă într-o armă decisivă în orice confruntare aeriană.

Primele F-35 vor ajunge în România undeva după 2025. În acest an, compania americană va produce în jur de 140 de avioane de acest tip, ceea ce e mult sub nivelul cererii.

F-35 e cel mai cerut tip de aparat de zbor la nivelul NATO, iar multe state, în condițiile războiului din Ucraina, își modernizează flotele.

Până la sosirea acestor avioane de ultimă generație, cu cele 49 de F-16, comandorul Sandu Valentin Mateiu consideră că țara noastră își poate îndeplini cu succes misiunile de poliție aeriană, devenind un furnizor de securitate pe flancul estic al NATO.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇