AFP: România se desparte de avioanele sale de vânătoare sovietice. Ucraina nu s-a arătat interesată

AFP: România se desparte de avioanele sale de vânătoare sovietice. Ucraina nu s-a arătat interesată

România s-a despărţit luni de avioanele sale de vânătoare de tip MiG-21 LanceR – moştenite din perioada comunistă -, care sunt înlocuite cu avioane de vânătoare americane de tip F-16, mai moderne, în contextul unei consolidări a flancului de est al NATO, însă Kievul „nu s-a arătat interesat” de MiG-uri, scriu jurnaliștii de la AFP.

Bucureştiul – care se află în prima linie după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022 – şi-a intensificat în ultimele luni eforturile de a-şi moderniza apărarea.

ADVERTISING

România urmează să folosească de-acum 17 avioane de tip F-16, cumpărate la mâna a doua din Portugalia și a semnat în noiembrie un contract cu Norvegia, în vederea achiziţionării a 32 de aeronave militare.

România - un stat membru NATO din 2004 - râvneşte la ultima generaţie de avioane de vânătoare americane, de tip F-35, dar are nevoie de ani pentru a-şi transforma acest plan costisitor în realitate, comentează AFP.

„Era timpul să trecem la ceva mai bun, mai în pas cu realităţile mondiale”, a declarat pentru sursa citată pilotul Adrian Trifa, în vârstă de 37 de ani, înainte de a decola de la baza de la Borcea (sud-est), în ultimul său zbor, în cadrul unei ceremonii organizate luni de către Ministerul român al Apărării.

ADVERTISING

Acest militar, cu 750 de ore de zbor, nu va fi format pe F-16.

„Sunt prea bătrân”, declară el.

Formarea este rezervată piloţilor în vârstă de până la 35 de ani.

Numărul exact al avioanelor de vânătoare de tip MiG-21 LanceR de care dispune România este confidenţial.

Potrivit unor estimări neoficiale,țara noastră a deţinut 25 de avioane de acest tip.

În perioada comunistă, România a deţinut aproximativ 400 de avioane de tip MiG-21 LanceR.

Zborul acestor aeronave vechi a fost suspendat temporar în 2022, după „un număr considerabil de accidente” şi de probleme tehnice.

ADVERTISING

Ele au fost reintroduse în serviciu în misiuni de supraveghere şi de antrenament al piloţilor.

În perioada 1991-2022, 30 de avioane de tip MiG-21 LanceR au fost distruse în incidente, potrivit Ministerului român al Apărării.

Ele au fost retrase de mult timp, însă decizia a fost amânată din cauza lipsei de bani, declară un general în retragere, Ştefan Dănilă.

„Ucraina nu s-a arătat interesată”, declară el şi subliniază că capacitatea de luptă a avioanelor de vânătoare româneşti de acest tip rămase este limitată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇