Milioane de oameni din Texas au rămas fără curent și fără apă de 4 zile. Unii au fugit din casele reci și întunecate și s-au adăpostit în mașini (Foto)

Milioane de oameni din Texas au rămas fără curent și fără apă de 4 zile. Unii au fugit din casele reci și întunecate și s-au adăpostit în mașini (Foto)

Milioane de persoane din Texas au rămas fără energie electrică, de patru zile, din cauza unui val de frig istoric, iar autoritățile spun că situația nu se va remedia cel puţin până în weekend.

Oamenii sunt sfătuiți să fiarbă apa înainte de a o consuma, deoarece stațiile de epurare sunt afectate și ele de întreruperile de energie, informează Reuters.

Apă care oricum nu prea există. Mai mult de 12 milioane de oameni din Texas - al doilea stat ca mărime din SUA - fie nu au deloc apă potabilă la robinet, fie curge cu mari intermitențe.

Energia electrică este întreruptă în 2,7 milioane de gospodării, au spus oficialii. Temperaturile rămân foarte scăzute până la sfârșit de săptămână, astfel că procesul de reparare a instalațiilor va fi unul foarte lent.

ADVERTISING

Tornadele şi valul de frig din SUA fac victime şi pun în pericol vaccinarea antiCovid

Aproape 20 de decese din cauza frigului

Spitalele din Houston, cel mai mare oraș al statului Texas, se confruntă și ele cu lipsa apei. Aproape două zeci de decese au fost atribuite acestui val de frig. Însă oficialii spun că mai mulți oameni au murit, dar trupurile lor nu au fost încă descoperite.

Miercuri seara, oficialii le-au spus locuitorilor din cele mai populate părți ale statului să se pregătească pentru o nouă rundă de ploaie și zăpadă înghețată în următoarele 24 de ore.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Frigul i-a obligat pe unii rezidenți să aleagă între a rămâne în casele întunecate și reci sau să riște o posibilă infectare cu noul coronavirus mergând la centrele locale de ajutor.

Oamenii se încălzesc în mașini

Laura Nowell, în vârstă de 45 de ani, a declarat că familia ei a rămas fără curent electric încă din zorii zilei de luni și au încercat să se încălzească stând în mașină pentru scurte perioade de timp.

„Nu a fost niciodată atât de frig. Este gheață peste tot”, a spus Nowell, adăugând că este frustrată de lipsa de comunicare a autorităților. "Nu ni se spune ce se întâmplă. Este liniște", a afirmat ea.

Unii texani s-au dovedit ingenioși. Au facut focul în șemineu și și-au construit un cort deasupra lui.

Trilby Landry, un bărbat fără adăpost în vârstă de 57 de ani, se încălzește într-un magazin din Houston, care și-a deschis porțile pentru cei care suferă de frig.

ADVERTISING

Guvernatorul cere anchetă

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a declarat într-o conferință de presă că se aștepta ca o centrală din sudul statului să poată fi repusă în funcțiune, miercuri seară, și astfel să furnizeze suficientă energie pentru 400.000 de case.

Abbott a cerut o anchetă privind managementul Consiliului de fiabilitate electrică din Texas (ERCOT), responsabil cu furnizarea a 90% din energia electrică a statului.

Criticii spun că ERCOT nu a luat în seamă avertismentele federale după o criză similară de vreme rece în 2011, pentru a se asigura că infrastructura energetică din Texas, care se bazează în principal pe gaze naturale, poate face față acestei situații.

"Fiecare sursă de energie la care are acces statul Texas a fost compromisă din cauza temperaturilor scăzute", a spus Abbott.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇