Uneori norocul chiar pică din cer

Uneori norocul chiar pică din cer

Așa s-a întâmplat și în cazul unui fermier turc din provicia Çorum din Anatolia, care a vândut cu 180.000 de dolari un meteorit de 68 de kilograme pe care l-a găsit pe terenul său, în urmă cu doi ani.

În aprilie 2019, fermierul Mutlu Yilmaz a dat peste o piatră imensă, în timp ce planta năut pe terenul pe care îl deține în satul Gerdekkaya, relatează Hurryet Daily News.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Văzând că piatra are un aspect deosebit, Yilmaz a luat-o acasă cu ajutorul vecinilor. Apoi, a trimis o mostră în Statele Unite, la îndemnul unui cetățean american născut în satul său.

Certificat de NASA

În urma analizelor, piatra a fost certificată recent ca un meteorit pietros-feros de către NASA, împreună cu oamenii de știință de la Universitatea din California.

Auzind acestea, reprezentanții oficiului pentru turism din regiune l-au contactat pe fermier și i-au propus să expună piatra în muzeu. Drept urmare, meteoritul a fost expus timp de o lună și jumătate la Muzeul Çorum.

O examinare mai atentă a scos la iveală că piatra este alcătuită din 12 elemente, devenind cel de-al treilea cel mai mare meteorit descoperit vreodată în Turcia.

În tot acest timp, aproape 4.000 de oameni au putut admira exponatul înainte ca el să-i fie returnat proprietarului.

Apoi, fermierul a scos la vânzare meteoritul despre care se spune că ar avea o vechime de cel puțin 4.000 de ani.

Vândut în SUA

Proprietarul a așteptat, răbdător, timp de doi ani până când a găsit, în sfârșit, un cumpărător dispus să-i ofere contravaloarea corectă a meteoritului. Cumpărătorul este, desigur, un american.

Astfel, fermierul a vândut piatra pentru 180.000 de dolari și urmează să o expedieze în SUA. Desigur, procesul de vânzare se va încheia abia după ce destinatarul va realiza o serie de teste asupra meteoritului.

”Am acceptat oferta și l-am vândut. Acum, urmăm procedura oficială. Căutăm o modalitate legală de a transporta meteoritul peste hotare”, a declarat Yilmaz, adăugând că speră ca piatra să-i aducă noroc cumpărătorului.

În 2015, alți câțiva meteoriți au căzut în Turcia pe o zonă pustie din satul Sarıçiçek aflat în provincia estică Bingöl.

A farmer in the Central Anatolian province of Çorum has agreed to sell a 68-kg “meteorite,” which he found on his field…

Posted by Turkish Archaeological News on Friday, March 5, 2021

O.D.

Citeşte articolele momentului pe SpotMedia.ro