Uneori norocul chiar pică din cer

Uneori norocul chiar pică din cer

Așa s-a întâmplat și în cazul unui fermier turc din provicia Çorum din Anatolia, care a vândut cu 180.000 de dolari un meteorit de 68 de kilograme pe care l-a găsit pe terenul său, în urmă cu doi ani.

În aprilie 2019, fermierul Mutlu Yilmaz a dat peste o piatră imensă, în timp ce planta năut pe terenul pe care îl deține în satul Gerdekkaya, relatează Hurryet Daily News.

Văzând că piatra are un aspect deosebit, Yilmaz a luat-o acasă cu ajutorul vecinilor. Apoi, a trimis o mostră în Statele Unite, la îndemnul unui cetățean american născut în satul său.

ADVERTISING

Certificat de NASA

În urma analizelor, piatra a fost certificată recent ca un meteorit pietros-feros de către NASA, împreună cu oamenii de știință de la Universitatea din California.

Auzind acestea, reprezentanții oficiului pentru turism din regiune l-au contactat pe fermier și i-au propus să expună piatra în muzeu. Drept urmare, meteoritul a fost expus timp de o lună și jumătate la Muzeul Çorum.

O examinare mai atentă a scos la iveală că piatra este alcătuită din 12 elemente, devenind cel de-al treilea cel mai mare meteorit descoperit vreodată în Turcia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În tot acest timp, aproape 4.000 de oameni au putut admira exponatul înainte ca el să-i fie returnat proprietarului.

Apoi, fermierul a scos la vânzare meteoritul despre care se spune că ar avea o vechime de cel puțin 4.000 de ani.

Vândut în SUA

Proprietarul a așteptat, răbdător, timp de doi ani până când a găsit, în sfârșit, un cumpărător dispus să-i ofere contravaloarea corectă a meteoritului. Cumpărătorul este, desigur, un american.

Astfel, fermierul a vândut piatra pentru 180.000 de dolari și urmează să o expedieze în SUA. Desigur, procesul de vânzare se va încheia abia după ce destinatarul va realiza o serie de teste asupra meteoritului.

ADVERTISING

”Am acceptat oferta și l-am vândut. Acum, urmăm procedura oficială. Căutăm o modalitate legală de a transporta meteoritul peste hotare”, a declarat Yilmaz, adăugând că speră ca piatra să-i aducă noroc cumpărătorului.

În 2015, alți câțiva meteoriți au căzut în Turcia pe o zonă pustie din satul Sarıçiçek aflat în provincia estică Bingöl.

A farmer in the Central Anatolian province of Çorum has agreed to sell a 68-kg “meteorite,” which he found on his field...

Posted by Turkish Archaeological News on Friday, March 5, 2021

Citeşte articolele momentului pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇