Modelul spaniol antiCovid. Nicio diferență între cetățenii spanioli și rezidenții români - Interviu cu ambasadoarea României la Madrid

Modelul spaniol antiCovid. Nicio diferență între cetățenii spanioli și rezidenții români - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span> cu ambasadoarea României la Madrid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Incidența Covid în Spania scade vertiginos după vârful de la finalul lui ianuarie, campania de vaccinare este alertă, cu aproximativ 4,5 milioane de doze administrate, de care au beneficiat inclusiv românii rezidenți în Spania, afirmă ambasadoarea României la Madrid, Gabriela Dancău.

Într-un interviu pentru SpotMedia.ro, doamna Dancău a anunțat că datele oficiale reflectă reluarea treptată a activității economice în sectoarele în care lucrează românii din Spania, iar eforturile pentru revitalizarea turismului sunt foarte intense.

În luna iunie a acestui an urmează să aibă loc prima ședință comună de guverne roman și spaniol, la Madrid. „România are un mare potențial de creștere a investițiilor spaniole în următorii 3 ani. Capacități de producție spaniole retrase de pe alte continente ar putea fi relocate în România, dacă reușim să câștigam competiția cu alte state din regiune”.

Care este în acest moment situația Covid în Spania?

În ultimele 14 zile, din datele comunicate de autorități, incidența cumulată de cazuri a scăzut semnificativ. Dacă la sfârșitul lunii ianuarie, Spania se afla la apogeul celui de-al treilea val al pandemiei, cu o incidență de peste 800 de cazuri la 100.000 de mii de locuitori, o lună mai târziu, incidența raportată este de sub 200 de cazuri și în continuă scădere.

Acest lucru se datorează în primul rând măsurilor luate de către autorități, de restricționare a circulației, de impunere a unor orare restrânse de lucru pentru baruri și restaurante, unde spaniolii interacționează cel mai mult, până la conștientizarea în rândul populației că o astfel de provocare nu poate fi depășită decât prin eforturi comune la nivelul întregii societăți.

ADVERTISING

Cum decurge vaccinarea anti-Covid în Spania și care este strategia guvernului spaniol în această privință?

Spania, similar României, a elaborat și publicat o Strategie Națională de Vaccinare la sfârșitul anului trecut, împărțită pe mai multe etape care prioritizează diferite categorii de persoane.

Campania de vaccinare a debutat la sfârșitul lunii decembrie 2020, odată cu primirea primelor doze de vaccin distribuite de către Uniunea Europeană. Ritmul de vaccinare este unul dintre cele mai rapide din UE, dar și la nivel mondial. De altfel, România și Spania s-au aflat de mai multe ori în topul statelor cu cele mai multe doze administrate cetățenilor raportat la numărul total al populației.

În prezent, din cele 4,5 milioane de doze ale vaccinului primite, mai mult de 3,5 milioane au fost administrate populației, în timp ce peste 1 milion de persoane au beneficiat deja și de rapel.

Etapa I a vaccinării, derulată în perioada decembrie 2020 – martie 2021, a prioritizat persoanele cu risc crescut de vulnerabilitate față de coronavirus, respectiv persoanele vârstnice din căminele de bătrâni și personalul asimilat acestor centre, personalul medical aflat în prima linie de combatere a coronavirusului și persoanele cu grad de imobilitate ridicat.

Autoritățile au în vedere ca Etapa a II-a să debuteze cu vaccinarea persoanelor de peste 80 de ani și să continue cu imunizarea persoanelor aparținând categoriilor de risc și a lucrătorilor din domenii esențiale.

Românii rezidenți în Spania au acces la vaccinare?

Da, fiind vorba de o chestiune de sănătate publică, Strategia Națională de Vaccinare prevede imunizarea tuturor cetățenilor străini cu rezidența în Spania, ținând cont de ordinea grupurilor de populație prioritară, astfel cum e prevăzut în strategie.

ADVERTISING

Nu se face nicio diferență între cetățenii spanioli și cetățenii români cu rezidența în Spania. Spre exemplu, cetățenii români care desfășoară activități în calitate de personal asimilat centrelor de bătrâni au beneficiat de vaccinare încă din prima etapă a campaniei.

În ce condiții vom putea veni în vacanță în Spania?

Momentan, autoritățile solicită prezentarea unui test PCR negativ tuturor persoanelor care călătoresc în Spania, inclusiv în scop turistic. Având în vedere că este o măsură implementată ca urmare a recomandărilor UE, ne așteptăm ca pe măsură ce rata de contaminare se va reduce în Europa, inclusiv ca urmare a imunizării populației, să putem călători fără constrângeri.

Pentru Spania, reluarea turismului este esențială pentru bunul mers al economiei. Cred ca vor fi depuse eforturi pentru revitalizarea acestui sector, bineînțeles cu respectarea normelor de siguranță sanitară.

Cât de afectată este în special comunitatea românească de efectele economice ale crizei Covid?

Ultimele date publicate de Serviciul Public de ocupare spaniol arată că numărul afiliaţilor români la sistemul de securitate socială spaniol rămâne în continuare, şi în luna ianuarie 2021, cel mai mare din numărul de cotizanţi străini.

Datele arată chiar o creștere numerică față de luna decembrie 2020, de la 319.000 de cetățeni români cotizanți la 322.000, lucru care reflectă reluarea treptată a activității economice în sectoarele în care românii activează. Acest lucru nu înseamnă însă că românii din Spania nu au fost afectați de criza economică generată de pandemia de Covid-19.

Printre cele mai afectate categorii se numără angajații din domeniul HoReCa, un sector preferat de românii din Spania, majoritatea afacerilor desfășurându-și activitatea la capacitate redusă pe durata restricțiilor impuse de pandemie, dar și domeniul construcțiilor sau al activităților domestice.

ADVERTISING

Sistemul social spaniol a acordat, însă, și continuă să acorde ajutoare de șomaj unui segment semnificativ al populației, ajutoare care au fost prelungite până la 31 mai anul acesta, când există perspectiva de a se relua activitatea într-un ritm normal și de a reîncadra personalul aflat în prezent în șomaj tehnic.

Anul acesta ar urma să aibă loc o ședința comună de guvern româno-spaniolă la Madrid. Care ar putea fi subiectele de interes? 

În 2021, România și Spania aniversează 140 de ani de relații diplomatice bilaterale, prilej cu care am planificat, pentru luna iunie a acestui an, prima ședință comună de guverne.

23 iunie (1881) este data care marchează începutul relaţiilor diplomatice româno-spaniole, când Spania a înființat prima legație la Bucureşti, de aceea ne-am dorit ca ședința comună a guvernelor să aibă loc în preajma acestei date cu o semnificatie specială.

Avem o agendă ambițioasă care reflectă soliditatea relațiilor dintre țările noastre, o agendă care, în mare parte, este dedicată oamenilor. Cred că relațiile bilaterale trebuie privite întotdeauna din această perspectivă, a beneficiilor pe care le pot aduce oamenilor.

Contextualizat la noul cadru global post-pandemic, e important să valorificăm reciproc oportunitățile economice, să menținem pasul tehnologizării cu ceilalți actori globali și să explorăm posibilitatea relocalizării industriilor esențiale, prin eficientizarea economiilor noastre, prin recuperarea decalajelor și asigurarea incluziunii tuturor categoriilor.

De asemenea, în perspectiva ședinței comune de guverne, vom sărbători 140 de ani de relații diplomatice româno-spaniole printr-o suită de evenimente de diplomație publică, cu implicarea unor instituții din ambele țări, în a căror organizare vom ține cont, bineînțeles, și de evoluțiile situației pandemice și de măsurile sanitare care se impun.

Mizăm pe teme dintre cele mai variate, care vor reflecta atât bogăția diversității societăților din țările noastre, cât și elemente istorice comune. Printre aceste demersuri menționez expoziția arheologică despre „Tezaure Arheologice din România- Rădăcinile dace și romane”, un eveniment unic prin amploarea sa, care va fi organizată la Muzeul Național de Arheologie din Madrid în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Ministerele Culturii din România și Spania, Institutul Cultural Român și Ministerul Apărării Naționale, și pe care ne propunem să o prezentăm publicului spaniol, alături de o altă expoziție itinerantă, constând în prezentarea unor documente și materiale aparținând Arhivelor Diplomatice române și spaniole, deopotrivă, care ilustrează evoluția relațiilor bilaterale România-Spania de-a lungul timpului, dar și lansarea unui Album aniversar bilingv al relațiilor bilaterale româno-spaniole.

Pe lângă toate acestea, sunt programate a avea loc concerte extraordinare organizate în clădiri simbol aparținând Patrimoniului Național spaniol, expoziții și conferințe tematice.

Se vorbește tot mai des de dubla naționalitate pentru românii din Spania. Este un proiect viabil?

Ambasada României în Regatul Spaniei menține un dialog constant cu toate instituțiile spaniole și cu cele românești competente în acest dosar. Cel mai recent, la începutul lunii februarie, cu prilejul consultărilor ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe, Uniunii Europene şi cooperării al Regatului Spaniei, Arancha González Laya, oficialul spaniol a exprimat aprecierea pentru contribuția comunității române la societatea spaniolă și a arătat deschidere pentru un dialog cu partea română.

 Însă, în același timp, trebuie să reamintesc că dreptul spaniol reglementează dobândirea cetățeniei în Constituție și în Codul Civil, iar constrângerile juridice constau în necesitatea introducerii unor modificări ale acestora, prerogativă a Parlamentului spaniol.

Cum ar putea atrage România mai multe investiții din Spania?

România are un mare potențial de creștere a investițiilor spaniole în următorii 3 ani. În primul rând, putem beneficia de regândirea strategiilor companiilor spaniole de scurtare a lanțurilor de producție, în contextul problemelor legate de distanță și a tensiunilor comerciale apărute atât înainte, cât și pe fondul pandemiei.

Capacități de producție spaniole retrase de pe alte continente ar putea fi relocate în România, dacă reușim să câștigam competiția cu alte state din regiune.

Pe de altă parte, România beneficiază de 30,44 miliarde EUR prin Mecanismul de redresare și reziliență al UE, pentru care este nevoie de proiecte viabile. Companiile spaniole, prin expertiza pe care o dețin în dezvoltarea de proiecte finanțate cu fonduri europene, pot contribui substanțial la absorbția acestor fonduri.

Ambasada derulează deja, anual, prin Biroul de Promovare Comercială și Economică de la Madrid, un program susținut de promovare a României ca destinație pentru investițiile spaniole în străinătate.

Însă în acest an dorim să profităm de prezența miniștrilor români cu portofolii economice la ședința comună de guverne și avem în vedere organizarea unui Forum de afaceri în cadrul căruia să prezentăm marilor companii spaniole avantajele pe care le oferă România pentru investițiile străine directe.

De asemenea, ne concentrăm în perioada următoare pe acțiuni punctuale de promovare a investițiilor în sectoare care oferă mari oportunități și în care companiile spaniole au experiență: noile tehnologii, tranziția energetică, agricultura, industria alimentară, infrastructura.

Am efectuat recent o vizită de lucru la Malaga unde am avut oportunitatea de a prezenta partenerilor spanioli oportunitățile oferite de România ca destinație de investiții pentru companiile de tehnologie din Malaga Tech Park. Spre exemplu, găzduirea Centrului european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică de către România oferă o mai mare vizibilitate oportunităților de investiții în acest domeniu. Este o ocazie pe care nu trebuie să o ratăm.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇