Mărturii în lacrimi ale polițiștilor din prima linie de la Capitoliu: Am crezut că așa o să murim. Absolut toți ne spuneau că Trump i-a trimis (Foto & Video)

Mărturii în lacrimi ale polițiștilor din prima linie de la Capitoliu: Am crezut că așa o să murim. Absolut toți ne spuneau că Trump i-a trimis (Foto & Video)

Încă apar mărturii despre episodul negru al asaltului asupra Capitoliului din ianuarie. De data aceasta cei care își povestesc experiențele traumatizante sunt polițiștii care au fost în prima linie împotriva protestatarilor violenți.

Audierile au început marți în comisia parlamentară înființată de democrați pentru a stabili cirumstanțele în care au avut loc evenimentele din 6 ianuarie.

polițiști asalt capitoliu audiere
Foto: Hepta.ro

Primul care a venit în fața comisiei, boicotată de republicani, a fost sergentul Aquilino Gonell, de la Poliția Capitoliului, care a rememorat, cu ochii în lacrimi, momentele de groază prin care el și colegii săi au trecut când au fost pur și simplu zdrobiți de susținătorii lui Trump, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

”Am simțit cum nu mai am aer și m-am gândit că ăsta e modul în care o să mor, apărând intrarea (Capitoliului, n.red.). Pentru majoritatea oamenilor, 6 ianuarie a durat câteva ore. Pentru cei care am fost în prima linie încă nu s-a terminat. Trauma zilei aceleia continuă să ne afecteze”, a spus Gonell.

Întrebat de Liz Cheney cum i se par declarațiile fostului președinte Donald Trump conform cărora mulțimea era formată din ”oameni iubitori”, polițistul a răspuns: ”încă nu mi-am revenit după sărutările și îmbrățisările lor. Absolut toți ne spuneau că Trump i-a trimis”.

Capitol Police officer shares emotional testimony

Mărturie a depus și Michael Fanone, un ofițer de la Poliția Metropolitană care a suferit un infarct și o leziune cerebrală după ce a fost bătut de suporterii lui Trump.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”M-au prins și m-au bătut, m-au electrocutat, toate în timp ce îmi spuneau că sunt un trădător de țară. Am fost în pericol să-mi ia arma și să mă împuște cu ea. Auzeam cum scandau 'omorâți-l cu propria-i armă'. Încă le aud vocile și în ziua de azi”, a spus Fanone.

polițiști asalt capitoliu audiere
Foto: Hepta.ro

Întrebat cum vede boicotul republicanilor, polițistul a răspuns bătând cu pumnul în masă.

”Eu m-am dus până în iad și înapoi ca să îi apăr pe ei și pe toți cei care sunteți acum în această încăpere. Prea mulți îmi spun acum că iadul nu există sau că nu a fost chiar așa de rău. Această indiferență este rușinoasă”, a mai spus Fanone.

Officer Michael Fanone testifies before House Select Committee

Harry Dunn, un polițist de culoare, a povestit cum gloata triga continuu către el ”cuvântul cu n”, spunând că până atunci niciodată nu i se mai adresase cineva folosind termenul rasist în timp ce era îmbrăcat în uniformă.

polițiști asalt capitoliu audiere
Foto: Hepta.ro

Amintim că în asaltul de la Capitoliu 7 oameni au murit mulți alții au fost răniți. 570 de persoane au fost inculpate, dar abia săptămâna trecută a avut loc o primă condamnare în acest dosar.

Capitol Police officer Harry Dunn recalls racial abuse during Jan. 6 riot

Citește mai multe despre atacul asupra Capitoliului:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇