Tensiuni sporite între Marea Britanie şi Franţa: Londra a trimis nave de război în zona unde 50 de vase franceze au protestat UPDATE

Tensiuni sporite între Marea Britanie şi Franţa: Londra a trimis nave de război în zona unde 50 de vase franceze au protestat <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Brexit-ul le dă mari bătăi de cap pescarilor francezi și britanici.

Zona Insulei anglo-normande Jersey, dintre Marea Britanie și Franța, a devenit scena unui protest inedit joi.

Peste 50 de nave de pescuit franceze s-au dus în zonă, în semn de protest faţă de condiţiile impuse pescuitului după Brexit.

Ca răspuns, guvernul britanic a trimis două nave de război - HMS Severn (foto) şi HMS Tamar.

Trimiterea acestor două nave din cadrul Marinei Regale britanice (Royal Navy) pentru a ”supraveghea situaţia” ţine joi prima pagină în presa regatului, scrie News.ro.

Publicațiile subliniază escaladarea tensiunilor într-un subiect care a fost exploziv pe tot parcursul negocierii Brexit.

ADVERTISING

”Boris trimite canoniere să apere Jersey”, titrează Daily Express. Între timp, Daily Mail publică o primă pagină asemănătoare, cu o fotografie a HMS Severn.

Totuși, este vorba despre ”o măsură strict preventivă, în acord cu Guvernul din Jersey”, dă asigurări un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

UPDATE 22:55 - Câteva ore mai târziu, Marea Britanie a rechemat cele două nave, odată ce și navele franceze au părăsit zona.

"Suntem încântaţi că bărcile de pescuit franceze au părăsit de acum Jersey", a indicat Downing Street într-un comunicat. ''Cu situaţia rezolvată deocamdată, patrulele Royal Navy se pregătesc să revină în portul din Regatul Unit'', a menţionat sursa citată.

ADVERTISING

Franța nu se lasă mai prejos

Acum, și Franța a trimis două nave maritime de patrulare, după decizia UK. 

Marina franceză a transmis joi că cele două vase franceze au fost desfășurate la ordinele autorităților civile franceze. Însă nu a oferit detalii despre ce vor face mai exact navele în zonă. Oricum, navele nu se află în misiune militară, după cum a precizat pentru BBC Prefectura departamentului francez Manche.

Un oficial al administrației prezidențiale franceze a declarat că desfășurarea ambarcațiunilor franceze „vorbește despre îngrijorarea și frustrarea noastră și este un apel, pe care îl vom exprima, de asemenea, pentru aplicarea corectă a acordurilor” încheiate la ieșirea Marii Britanii din UE.

ADVERTISING

Oficialul a mai spus că desfășurarea navelor de patrulare atât din Franța, cât și din Marea Britanie are ca scop menținerea ordinii și prevenirea ciocnirilor.

În context, Comisia Europeană face apel la calm în această dispută, potrivit Swiss Info.

De la ce a pornit totul

Parisul a anunţat că Londra a publicat vineri o listă cu 41 de nave franceze - din 344 de cereri - autorizate să pescuiască în apele Jersey. Însă această listă este însoţită de noi exigenţe ”care nu au fost consultate, discutate şi nici notificate înainte”, în cadrul acordului.

Ministrul francez al Mărilor, Annick Girardin, anunţa marţi că Franţa este pregătită să recurgă la ”măsuri de retorsiune”, în cazul în care autorităţile britanice continuă să restrângă accesul pescarilor francezi în aceste ape.

S-au enervat și pescarii britanici

Furia creşte şi în rândul pescarilor britanici. Preşedintele Asociaţiei Pescarilor de la Jersey, Don Thompson, le-a reproşat joi pescarilor francezi faptul că vor să ”pescuiască fără constrângeri în apele noastre, în timp ce vapoarele noastre sunt supuse la tot felul de condiţii cu privire la cantitatea (de peşte) pe care o pot pescui, acolo unde pot pescui”.

În același timp, eurodeputata franceză Stéphanie Yon-Courtin, membră a Comisiei Pescuitului, a afirmat că guvernul britanic ”ar trebui să înţeleagă că pescarii noştri au nevoie să-şi continue activitatea”.

În privinţa ameninţării cu tăierea curentului electric, ea apreciază că ”în ultimă instanţă, dacă nu avem alte mijloace să ne facem înţeleşi, atunci va trebui să avem în vedere acest lucru”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇