Marea Britanie solicită prelungirea prezenţei americanilor la Kabul. Talibanii ameninţă cu represalii

Marea Britanie solicită prelungirea prezenţei americanilor la Kabul. Talibanii ameninţă cu represalii

Marea Britanie se aşteaptă ca administraţia Biden să prelungească cu câteva zile termenul limită pentru retragerea din Afganistan, însă luni, în replică, talibanii au spus că nu vor permite acest lucru, caracterizându-l ca o abatere evidentă.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a spus că militarii din Regatul Unit vor părăsi aeroportul din Kabul în acelaşi timp cu forţele americane.

El a confirmat că prim-ministrul Boris Johnson „va încerca şi urmări” să obţină marţi, la întâlnirea G7, o prelungire din partea SUA a termenului de 31 august pentru evacuare.

„Când ei se vor retrage va trebui să plecăm şi noi. Nu cred că există vreo posibilitate de a rămâne după Statele Unite”, a spus el.

Wallace a adăugat că totul se rezumă acum la ore, nu la săptămâni: „Trebuie să ne asigurăm că ne folosim de fiecare minut pentru a scoate oamenii”.

James Heappey, ministru adjunct al Apărării, şi James Cleverly, secretar de stat în Ministerul de Externe, au declarat că Marea Britanie insistă pentru prelungirea termenului-limită de 31 august cu scopul de a creşte numărul persoanelor pe care le poate ajuta să fie evacuate.

Heappey a declarat la Sky News că circa 4.000 de persoane care sunt eligibile pentru a intra în Regatul Unit se află încă în Afganistan şi Guvernul doreşte să evacueze alte mii dacă poate.

"Ceea ce cred că am învăţat cu toţii în ultima săptămână este că termenele în jurul cărora facem planificări nu sunt întotdeauna în întregime sub controlul nostru", a declarat Cleverly, la BBC, duminică seara. "Evident, cu cât avem mai mult timp, cu atât mai mulţi oameni putem evacua şi asta ceea ce ne dorim", a spus el.

Talibanii par să coopereze, dar Marea Britanie nu poate conta pe un sprijin pe termen nedefinit, a adăugat secretarul de stat din Ministerul de Externe britanic.

"Avem în prim-plan să scoatem cât mai mulţi oameni cât mai repede posibil. Dacă putem câştiga mai mult timp este bine, dar cred că nu trebuie să contăm pe faptul că vom avea mai mult timp pentru a o face", a adăugat Clerverly.

Marea Britanie va colabora cu talibanii, dacă va fi necesar, spune premierul Boris Johnson

Talibanii nu vor să audă de prelungire

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat luni că gruparea nu va prelungi termenul limită de 31 august pentru actuala misiune de evacuare.

Data de 31 august este un punct fără întoarcere, a spus Muhammad Suhail Shaheen. El a amintit că preşedintele Biden a promis că trupele vor pleca până atunci şi extinderea acestui termen înseamnă extinderea ocupaţiei Afganistanului.

Dar acum Biden vorbește de posibilitatea prelungirii evacuării din Afganistan, după acuzațiile UE: Terorismul s-a metastazat în întreaga lume (Video)

El a avertizat că vor exista consecinţe dacă acest lucru se schimbă.

Muhammad Suhail Shaheen a declarat pentru BBC: „Forţele străine ar trebui să se retragă în termenul limită pe care l-au anunţat înainte. Altfel, este o încălcare evidentă”.

El a adăugat că reacţia talibanilor la o astfel de acţiune va fi la latitudinea conducerii grupării.

Aproximativ 4.500 de trupe americane au temporar controlul asupra Aeroportului „Hamid Karzai” din capitala afgană, sprijinite de 900 de soldaţi britanici care se află acolo ca parte a eforturilor de a asigura zborurile de evacuare.

Mii de cetăţeni străini şi afgani aşteaptă de câteva zile să plece de pe aeroportul internaţional din Kabul, iar premierul britanic speră să obţină, la întâlnirea de urgenţă de marţi, o prelungire a perioadei.

Kabul: Un ofiţer de securitate afgan a fost ucis într-un schimb de focuri, în care au fost implicați şi americanii, şi germanii

Iată câteva analize pe situaţia din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇