Lumea merge înainte. Cinci previziuni optimiste pentru 2022

Lumea merge înainte. Cinci previziuni optimiste pentru 2022

În pofida pandemiei sau, în unele cazuri, alimentate de ea, lucrurile continuă să se schimbe rapid în jurul nostru, iar lumea merge tot înainte.

Ne dorim să începem anul într-o notă pozitivă, aşa că haideţi să vedem ce lucruri bune şi palpitante promite să ne aducă 2022.

Tratamente noi împotriva Covid-19

La sfârşitul anului trecut, Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a aprobat două pastile antiCovid, una dezvoltată de compania Pfizer, iar cealaltă de grupul farmaceutic Merck, pentru pacienţii din grupele de mare risc.

ADVERTISING

La rândul său, Marea Britanie a anunţat că a aprobat medicamentul antiviral oral al Pfizer Paxlovid. Se speră că aceste medicamente, care pot fi administrate acasă, vor reduce rata de spitalizare şi pe cea a deceselor.

Progrese importante în domeniul fuziunii nucleare

Anul 2022 promite să aducă progrese importante în ceea ce priveşte fuziunea nucleară, considerată energia viitorului.

În septembrie, compania americană Commonwealth Fusion Systems, derivată din Massachusetts Institute of Technology, a testat cu succes un magnet revoluţionar care ar urma să facă posibilă tehnologia - şi este doar unul dintre proiectele ambiţioase aflate în derulare în acest domeniu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un reactor de fuziune nucleară care produce mult mai multă energie decât consumă este văzut drept una dintre cele mai eficiente soluţii la criza climatică.

Evoluţii palpitante în domeniul spaţial

Anul 2022 va deschide un nou capitol al cursei spaţiale. China şi Rusia colaborează deja pentru construirea unei baze de cercetare pe Lună, care ar trebui să fie gata în 2030, în timp ce NASA a anunţat în decembrie viitorii săi zece astronauţi, care ar urma să ia parte la o viitoare misiune selenară.

De asemenea, după primele misiuni spaţiale civile din 2021 ale companiilor SpaceX, Blue Origin şi Virgin Galactic, anul acesta se anunţă cel puţin la fel de promiţător la capitolul turism spaţial.

ADVERTISING

Nu în ultimul rând, în 2022 aşteptăm primele imagini şi rezultate ştiinţifice de la telescopul spaţial James Webb, lansat anul trecut chiar în ziua de Crăciun.

Era maşinilor electrice

Anul 2021 a fost unul istoric pentru vehiculele electrice. În august, vânzările de mașini electrice și hibride plug-in le-au depășit în premieră pe cele diesel în Europa, iar în septembrie, tot în premieră, Tesla Model 3 a fost cel mai vândut automobil în Europa.

Prin urmare, ne putem aştepta în 2022 ca piaţa să-şi continue energic trendul ascendent, mai ales în condiţiile în care ţări ca SUA şi Marea Britanie se pregătesc să interzică complet vânzarea de mașini pe bază de combustibili fosili în anii ce vin.

Tehnologia ARN mesager din spatele vaccinurilor antiCovid, posibil leac pentru cancer

În 2022 am putea afla dacă tehnologia ARN mesager folosită în prezent pentru vaccinurile antiCovid poate fi întrebuinţată şi pentru combaterea altor boli, inclusiv a cancerului.

Citeşte mai mult despre explozia pe care o cunoaşte astăzi tehnologia care ar putea transforma total medicina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇