A fost lansat James Webb, cel mai mare telescop spaţial din istorie (Video)

A fost lansat James Webb, cel mai mare telescop spaţial din istorie (Video)

Telescopul James Webb, cel mai mare telescop spațial din istorie, succesor al lui Hubble, a fost lansat în ziua de Crăciun, la ora 12.20 GMT, de la Centrul Spațial Kourou din Guyana Franceză, anunţă presa internaţională.

Un proiect în valoare de 10 miliarde de dolari, telescopul numit după cel care a fost administratorul NASA în timpul programului Apollo este rezultatul unor eforturi deşfăşurate pe parcursul a trei decenii şi al unui parteneriat între NASA, Agenţia Spaţială Europeană şi Agenţia Spaţială a Canadei.

ADVERTISING

Dezvoltat din 1996, telescopului James Webb i-a fost amânată lansarea de numeroase ori din 2007 încoace.

Scopul lui este de a privi în urmă cu peste 13 miliarde de ani pentru a vedea cum s-au format primele stele şi galaxii din univers, dar şi de a analiza atmosfera unor planete îndepărtate în căutarea unor indicii care să semnaleze prezenţa vieţii.

Lansarea a putut fi urmărită live aici.

James Webb Space Telescope Launch — Official NASA Broadcast

“Webb este o misiune extraordinară. Este un excelent exemplu de ce putem realiza atunci când ne stabilim ţeluri ambiţioase. Am ştiut întotdeauna că acest proiect va fi un efort riscant, dar, atunci când aştepţi o recompensă mare, trebuie să îţi asumi de obicei un risc mare”, a spus Bill Nelson, administratorul NASA.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După lansarea de sâmbătă, o antenă terestră din Malindi, Kenya, ar urma să primească un semnal care să confirme că telescopul James Webb a ajuns cu bine în spaţiu. Telescopul va purcede apoi spre staţia sa de observare, aflată la 1,5 milioane de kilometri de Pământ, unde ar trebui să ajungă peste o lună.

Cum va "privi" telescopul spațial James Webb înapoi în timp:

James-Webb-Space-Telescope

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇