Ziua 86 de război: Rușii anunță că toți soldații de la Azovstal s-au predat, Putin se plânge de atacurile cibernetice, iar Italia propune un plan internaţional pentru încheierea războiului

Ziua 86 de război: Rușii anunță că toți soldații de la Azovstal s-au predat, Putin se plânge de atacurile cibernetice, iar Italia propune un plan internaţional pentru încheierea războiului

Am ajuns în ziua 86 de invazie în Ucraina şi Ministerul rus al Apărării a anunțat că ultimul grup de soldați ucraineni aflați în oțelăria Azovstal s-a predat.

Au continuat și bombardamentele, astfel că rușii au atacat ă școală din Lugank unde se adăposteau peste 200 de persoane, inclusiv copii, dar și Palatul Culturii din Harkov.

Între timp, Uniunea Europeană a virat 600 de milioane de euro din ajutorul destinat Ucrainei, iar G7 e gata să-i acorde Ucrainei un ajutor de peste 19,8 miliarde de dolari.

Iar Statele Unite analizează posibilitatea de a oferi Ucrainei rachete avansate anti-navă pentru a lupta împotriva blocadei rușilor.

O nouă dovadă a crimelor de război comise de trupele ruse a fost prezentată lumii întregi. O înregistrare video surprinde ultimele clipe de viață ale unor prizonieri ucraineni înainte de a fi executați.

Spotmedia.ro v-a prezentat cele mai importante momente, declarații și imagini de vineri, 20 mai, ziua 86 de război în Ucraina:

23:48 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat atacul aerian care a lovit Palatul Culturii din Harkov, afirmând că este „o prostie absolută”.

23:21 - Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, consideră că e greu de spus cât va mai dura războiul din Ucraina, dar este de părere că "ne pregătim pentru un conflict lung, un conflict de uzură, că vor fi probleme în regiune pentru o lungă perioadă de timp".

23:10 - Doi opozanţi în exil ai lui Vladimir Putin, fostul campion la şah Garry Kasparov şi fostul oligarh Mihail Hodorkovski, au fost desemnaţi vineri drept "agenţi ai străinătăţii" în Rusia.

22:34 - Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a promis că va face totul pentru a nu dezamăgi poporul ucrainean.

ADVERTISING

Într-un mesaj pe Twitter, Mykhailo Podolyak a scris: „În fiecare zi primesc zeci de mesaje de la oameni care i-au pierdut pe cei dragi. De la cei ale căror rude au fost capturate sau deportate în Rusia. Ucraina va învinge, dar plătește un preț groaznic. Vom face totul pentru a nu dezamăgi poporul nostru".

22:07 - Ministerul rus al Apărării a declarat că ultimul grup de soldați ucraineni aflați în oțelăria Azovstal s-a predat. „Uzina metalurgică Azovstal a fost complet eliberată”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Grupul care s-a predat ar fi fost format din 531 de persoane. Armata rusă preia astfel controlul uzinei siderurgice Azovstal.

21:36 - Statele Unite nu au nicio ”dovadă” cu privire la utilizarea de către Rusia a armelor cu laser în războiul din Ucraina, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

21:15 - Un locuitor din Gostomel a arătat ce au lăsat rușii în apartamentul său după ce au plecat.

20:48 - Dmitro Kozatski, unul dintre soldații ucraineni din Azovstal, a postat pe Twitter imagini din uzina în care s-a adăpostit.

„Asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile din Azovstal , locul morții mele și al vieții mele”, a scris el.

20:32 - Germania ar putea să nu mai fie dependentă de gazul rusesc în următorii trei ani, a anunţat vineri Markus Krebber, directorul general al celui mai mare producător de energie, RWE.

20:12 - Compania cehă de utilităţi CEZ a efectuat plata scadentă pentru gazele ruseşti în euro, a anunţat vineri un purtător de cuvânt, refuzând să ofere detalii suplimentare.

ADVERTISING

19:49 - Forțele ruse au blocat evacuarea civililor din Herson pentru a cincea zi consecutiv, a declarat guvernatorul regiunii, Hennadii Lahuta.

19:18 - Volodimir Zelenski mulțumește țărilor care sprijină Ucraina.

”42 de state au luat partea Ucrainei în cazul împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție. Mulțumesc partenerilor care au ales partea corectă a istoriei. Partea adevărului, dreptului internațional și justiției. Împreună, vom trage Rusia la răspundere”, a scris Zelenski pe Twitter.

19:05 - Franţa a anunţat, vineri, că a lansat primul zbor de evacuare din Polonia a ucrainenilor răniţi în război şi a copiilor bolnavi de cancer, pentru a primi asistenţă medicală. Franţa va asigura cheltuielile pentru îngrijirile medicale ale fiecărui pacient în diferite spitale din ţară.

18:43 - Germania va livra Ucrainei primele 15 tancuri antiaeriene de tip Gepard în luna iulie, a confirmat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării.

18:20 - Canada a declarat că impune noi sancțiuni pentru 14 oligarhi ruși și interzice exportul și importul de bunuri de lux în și din Rusia.

18:01 - Guvernul Italiei a propus Naţiunilor Unite crearea unui grup internaţional pentru facilitarea negocierilor în vederea unui armistiţiu general în Ucraina şi a unui acord de pace cu Rusia.

17:39 - Trupele ruse au tras asupra unei școli din Severodonețk, regiunea Lugansk, ucigând trei persoane, potrivit unui oficial ucrainean. Peste 200 de persoane, inclusiv copii, erau adăpostite la școală când atacul a avut loc în această dimineață, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat Lugansk, Serghei Gaidai.

ADVERTISING

17:28 - Cucerirea regiunii ucrainene Lugansk (în estul Ucrainei) este aproape încheiată, a anunţat vineri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

17:15 - Palatul Culturii din regiunea Harkov a fost lovit de o rachetă. Potrivit primelor informații, 7 persoane au fost rănite, inclusiv un copil de 11 ani.

16:50 - Vladimir Putin a declarat că numărul atacurilor cibernetice împotriva Rusiei provocate de "structuri străine de stat" a crescut, iar Moscova trebuie să-și întărească apărarea în acest sector prin reducerea riscului prezentat de folosirea de programe și echipamente informatice din străinătate. "Au fost încercări puternice de a anihila resursele de internet ale infrastructurii de informații vitale din Rusia", a spus Putin, citat de Reuters.

16:40 - Fostul cancelar german Gerhard Schröder, un apropiat al lui Putin, iese din Consiliul de Administraţie al Rosneft. Schröder a informat compania că nu-şi poate prelungi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al numărului unu rus în domeniul petrolului. Acesta urmează să intre, în iunie, în Consiliul de Supraveghere al gigantului rus în domeniul gazelor naturale Gazprom.

16:15 - Forțele ruse continuă să avanseze lent în estul Ucrainei după ce a folosit tiruri de artilerie pentru a slăbi apărarea ucraineană. În ultimele săptămâni, rușii s-au concentrat pe atacarea orașelor Izium și Severodonețk, însă în nord-est armata ucraineană a respins majoritatea trupelor ruse în afara Harkovului. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, trupele ruse sunt relocate acum în regiunea Donețk.

isW-1
Foto: Institute for the Study of War

16:00 - Aproape 2.400 de copii ucraineni refugiați sunt înscriși în școlile și grădinițele din România, a anunțat vineri ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. 938 dintre aceștia merg la grădinițe din țara noastră, iar 1.441 au fost înscriși la școli.

15:45 - 15:50 - Uniunea Europeană a plătit 600 de milioane de euro din ajutorul financiar destinat Ucrainei, a anunțat premierul acestei țări, Denis Șmihal, mulțumind Uniunii. "Vom învinge și vom reconstrui împreună Ucraina", a scris el pe contul de Twitter.

15:30 - Serviciile secrete americane nu cred că războiul ar putea să ducă la înlăturarea lui Putin de la putere, cel puțin pe termen scurt. Putin e direct implicat în gestionarea zilnică a conflictului, au spus trei surse ale serviciilor secrete americane și occidentale. Acestea au declarat pentru CNN că liderul rus participă direct la luarea deciziilor militare.

15:05 - Un antreprenor din orașul Tiumen (Rusia) a fost arestat 14 zile pentru că a interpretat imnul Ucrainei la un pian amplasat într-o zonă de promenadă. Tânărul a fost reținut sub acuzația de propagandă pentru organizații naționaliste.

14:35 - Kievul le ordonă apărătorilor din oţelăria Azovstal să înceteze lupta, a anunţat comandantul Regimentului Azov, Denis Prolopenko. "Comandamentul Militar Superior a dat ordin să salvăm viaţa militarilor garnizoanei noastre şi să încetăm să mai apărăm oraşul", a spus acesta.

14:20 - Rusia va întrerupe sâmbătă dimineață gazele livrate către Finlanda, a anunțat compania de stat finlandeză Gasum, potrivit The Guardian. Gazprom Export a informat vineri Gasum că livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al Gasum vor fi întrerupte sâmbătă, 21 mai, la ora 4:00. Compania finlandeză a anunțat că va continua să furnizeze gaze naturale din alte surse prin conducta Balticconnector.

14:10 - Rusia urmează să înfiinţeze 12 noi baze militare în vestul ţării, din cauza unei consolidări a NATO şi extinderii Alianţei în Finlanda şi Suedia, a anunţat vineri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu. El nu a precizat natura acestor instalaţii militare şi nici mărimea lor.

13:55 - Rubla a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani în raport cu euro, în condiţiile în care tot mai multe companii străine par să se conformeze cererii lui Putin de a trece la plata în moneda rusă pentru gazele naturale, relatează Mediafax. Rubla a urcat cu până la 9% faţă de euro, atingând cel mai ridicat nivel din iunie 2015. Moneda rusă a crescut la Moscova cu 6,6% faţă de dolar, la 58,0625.

13:15 - G7 va acorda Ucrainei un ajutor de peste 19,8 miliarde de dolari (18,7 miliarde de euro), a declarat pentru Bloomberg ministrul german de Finanțe, Christian Linder. Întâlnirile dintre miniștrii de finanțe ai celor șapte state membre se vor încheia azi.

13:00 - Aproape 2.000 de apărători ai Azovstalului au supraviețuit, a anunțat ministrul rus al Apărării. Serghei Șoigu a adăugat că aceștia s-au predat forțelor care au asediat combinatul, relatează BBC, precizând că informația nu a putut fi verificată. Ministerul britanic al Apărării a indicat joi că aproximativ 1.700 de soldați ucraineni din Azovstal s-au predat.

12:40 - Procesul primului soldat rus judecat pentru crime de război a fost amânat până luni. "Îmi pare rău și mă căiesc sincer. Am fost nervos în momentul în care s-a întâmplat. Nu am vrut să ucid. Dar s-a întâmplat și nu neg acest lucru", a spus Vadim Șișimarin la audierile de vineri. "Șișimarin se afla într-o stare de stres cauzată de situația de luptă și de presiunea din partea comandantului său. Analiza acestor circumstanțe îmi permite să concluzionez că Șișimarin nu a avut o intenție directă de crimă", a argumentat avocatul apărării. Soldatul a pledat vinovat de împușcarea unui civil neînarmat de 62 de ani, în regiunea Sumî din Ucraina, și riscă condamnarea pe viață.

12:20 - Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet a atacat joi seara site-urile mai multor instituții și ministere guvernamentale din Italia, a anunțat poliția italiană. Vineri dimineață încă nu era posibilă accesarea site-urilor ministerului italian de Externe și ale asociației naționale a magistraților, relatează The Guardian.

12:05 - Volodimir Zelenski a fost ales "cea mai influentă persoană" în sondajul Time100 din 2022, în care cititorii votează pentru persoanele care ar trebui să apară pe lista celor mai influente persoane ale anului, întocmită de revista Time. 5% din cele 3,3 milioane de voturi ale publicului l-au desemnat pe președintele Zelenski drept personalitatea publică cheie a anului 2022.

11:50 - Duma de Stat a Rusiei urmează să înlăture toate limitele de vârstă impuse pentru serviciul militar obligatoriu. Decizia va permite armatei ruse să încorporeze și bărbații de peste 40 de ani, se arată pe site-ul camerei parlamentului rus, conform Sky News. De asemenea, străinilor cu vârsta de peste 30 de ani li s-ar permite să se înroleze în forțele armate. Potrivit proiectului de lege, pentru folosirea armelor de înaltă precizie e nevoie de specialiști foarte pregătiți care se formează "în jurul vârstei de 40-45 de ani".

11:15 - Trupele de ocupație din Enerhodar, oraș din regiunea ucraineană Zaporojie, au folosit forța împotriva pompierilor locali care au protestat în liniște împotriva răpirii comandantului brigăzii. Acțiunea a fost oprită cu focuri de armă, a anunțat primarul Dmitro Orlov.

10:30 - Mikhailo Podoliak, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, a declarat că se duc negocieri "foarte dificile" și "foarte fragile" pentru continuarea evacuărilor din Mariupol. El a adăugat că partea ucraineană ar trebui să se abțină de la orice comentarii până la încheierea operațiunii.

09:50 - O nouă dovadă a crimelor de război comise de trupele ruse în Ucraina a fost difuzată de New York Times. O cameră de supraveghere video a surprins, la Bucea, în martie, momentul în care soldații ruși au au trimis la locul execuției cel puțin opt luptători voluntari ucraineni care erau neînarmați.

09:40 - Adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, a declarat că Moscova va lua în considerare permiterea accesului la porturile ucrainene de la Marea Neagră doar dacă va fi analizată ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, anunță The Guardian.

09:30 - SUA vor să ofere Ucrainei rachete avansate anti-navă pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti. Trei oficiali americani şi două surse din Congres au spus pentru Reuters că două tipuri de rachete antinavă puternice sunt luate în calcul pentru expedierea directă în Ucraina sau pentru un transfer către această țară de la un aliat european care le deține.

09:18 - Pentagonul avertizează că va fi dificil ca Rusia să fie scoasă afară din Donbas. În pofida succesului forţelor ucrainene la Harkov, armata rusă reuşeşte să-şi consolideze controlul asupra Donbasului şi sudului ţării, ceea ce înseamnă că războiul ar putea să mai dureze încă mult timp, relatează AFP. Totuși, forţele ruse se confruntă în continuare cu probleme de coeziune, de moral al trupelor şi de logistică, a declarat presei un oficial de rang înalt de la Departamentul Apărării.

9:01 - Bombardamentele ruseşti în regiunea Lugansk au ucis 13 civili în ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul regional, Serghei Gaidai.

8:48 - Forțele ruse desfășoară operațiuni sub steag fals în Hersonul ocupat. Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a declarat că forțele ruse folosesc sisteme de apărare aeriană pentru a-și doborî propriile rachete, pentru a da impresia că ucrainenii bombardează civili.

8:37 - Un senator rus a susținut că motivul pentru care Rusia progresează foarte lent în Ucraina este că forțele sale luptă practic împotriva unor ruși. „Operațiunea militară specială” se desfășoară cu „destule dificultăți”, a spus Franz Klinţevici la televiziunea de stat rusă, adăugând că nu vrea să jignească pe nimeni. Cu toate acestea, a argumentat el, progresul lent a fost pentru că „luptăm cu una dintre cele mai puternice și mai bine antrenate armate. Luptăm împotriva soldaților și ofițerilor ruși cu exact aceeași mentalitate ca a noastră.”

8:19 - Din moment ce Rusia şi-a asigurat controlul în oraşul Mariupol, probabil că va redistribui forțele de acolo în Donbas, arată Ministerul Apărării din Marea Britanie în cel mai recent raport al său. Din cauza presiunii sub care se află, comandanții ruși probabil că vor face acest lucru „fără o pregătire adecvată”.

7:51 - Autoproclamatul guvernator spune că Herson va deveni parte a Rusiei. La o primă întâlnire cu ocupanții din Herson, guvernatorul numit de Rusia, Volodimir Saldo, a spus că Herson va „deveni în curând parte” din Federația Rusă.

7:28 - Aşa arată oraşul Rubijne după luptele din ultimnele zile.

7:13 - Un voluntar correan care luptă în legiunea internațională a Ucrainei a fost rănit în luptă. A primit tratament medical, dar se va întoarce acasă pentru reabilitare.

6:49 - De la declanșarea conflictului, peste 240.000 de tone de cereale din Ucraina au fost exportate prin portul Constanța, a anunțat ministrul Bogdan Aurescu, în Consiliul de Securitate ONU, la New York.

6:40 - Sandra Andersen Eira este un fost membru al Parlamentului din Norvegia. La doar o săptămână după invadarea Ucrainei de către Rusia, ea s-a alăturat Legiunii Internaționale ca medic de război.

6:33 - Miniştri de justiţie sau procurori generali din cinci ţări occidentale care formează aşa-numita alianţă "Five Eyes" ("Cinci ochi") au anunţat că susţin acţiunea Ucrainei pentru judecarea crimelor de război care au legătură cu invazia rusă. Este vorba despre oficiali din SUA, Marea Britanie, Australia, Canada şi Noua Zeelandă.

6:22 - Peste 1.000 de maşini care transportau ucraineni au fost împiedicate să treacă pe teritoriul controlat de Ucraina din Zaporojie, potrivit administraţiei militare regionale, citată de CNN. Maşinile pline de oameni care încercau să plece au fost blocate la un punct de control rusesc din oraşul Vasylivka.

6:11 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că în regiunea Cernigău, la nord de Kiev, satul Desna a fost lovit de rachete ruseşti, atacul soldându-se cu mai mulţi morţi. Desna se află la aproximativ 60 de kilometri de graniţa cu Belarus.

5:50 - SUA anunță o nouă tranşă de asistență militară, în valoare de 100 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Pachetul include:

  • 18 obuze de 155 mm;
  • 18 Vehicule tactice pentru tractarea obuzelor de 155 mm;
  • 3 radare de contraartilerie AN/TPQ-36;
  • Echipamente de teren și piese de schimb.
Image

5:36 - Cetăţeni ruși neidentificați atacă comisariatele militare din Rusia cu cocktailuri Molotov. Atacurile au vizat trei sedii de acest gen din regiunea Moscovei în ultimele cinci săptămâni şi sunt probabil în semn de protest față de mobilizarea mascată, transmite Institutul pentru Studierea Războiului.

5:27 - În timpul unui discurs adresat studenților ucraineni, președintele Zelenski a spus că încă nu poate cere ucrainenilor să se întoarcă acasă din străinătate din cauza temerilor că etapa finală a războiului va fi „cea mai dificilă, cea mai sângeroasă”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇