A cincea zi de război: Negocieri fără niciun rezultat, aproape 75% din forţele ruse se află în interiorul Ucrainei. Sunt sute de morți și răniți (Foto & Video)

A cincea zi de război: Negocieri fără niciun rezultat, aproape 75% din forţele ruse se află în interiorul Ucrainei. Sunt sute de morți și răniți (Foto & Video)

Rusia a început să simtă din plin efectele sancțiunilor occidentale, luni, însă trupele trimise de Putin în Ucraina continuă să facă ravagii, în special în rândul civililor.

Cele două țări au purtat negocieri, dar nu s-a luat nicio decizie. Astfel, discuțiile vor continua zilele următoare. Și chiar în ziua în care s-au încercat negocieri pentru oprirea focului, rușii au bombardat cel mai tare orașele ucrainene.

Departamentul de Apărare al SUA a anunțat că aproape 75% din forţele ruseşti dislocate la graniţele Ucrainei se află acum în interiorul ţării.

Cea mai mare parte a trupelor se află în prezent la aproximativ 25 km de capitala Kiev, un avans de aproximativ 5 km faţă de duminică.

Ucrainenii susțin că au ucis peste 5.000 de soldați ruși și le-au distrus sute de tancuri, dar raportează la rândul lor sute de morți și răniți, marea majoritate fiind civili uciși de bombe aruncate de ruși în marile orașe.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din cea de-a cincea zi de război din Ucraina:

00:45 - Zelenski a cerut interzicerea accesului Rusiei în "toate porturile" şi "aeroporturile din lume". "Trebuie închisă intrarea pentru un astfel de stat în toate porturile, toate canalele şi toate aeroportuirle din lume", a declarat Zelenski.

Totodată, el a cerut comunităţii internaţionale să "ia în considerare o închidere totală a căilor aeriene pentru rachete, avioane şi elicoptere ruseşti".

00:24 - Într-un discurs susținut luni seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în cinci zile de război, rușii au lansat aproape 200 de rachete în Ucraina.

ADVERTISING

„Astăzi, forțele ruse au tras cu brutalitate asupra Harkovului. Este clar o crimă de război. Harkov este un oraș pașnic, există zone rezidențiale pașnice, fără facilități militare. Este o încălcare a tuturor convențiilor. Nimeni în lume nu va ierta Rusia că a ucis oameni pașnici”, a spus el.

00:19 - Potrivit autorităților ucrainene, toți operatorii de telefonie mobilă au interzis apelurile de pe cartelele SIM rusești în țară.

00:15 - Echipamentul pentru internet prin staelit Stalink de la SpaceX a sosit în Ucraina, a anunțat ministrul ucrainean al Digitalizării Mykhailo Fedorov.

00:08 - Franţa le va permite refugiaților ucraineni să circule gratuit în trenuri pe distanţe lungi, au anunţat luni ministrul Transporturilor şi compania feroviară naţională. Polonia, Germania şi Austria au luat deja măsuri similare.

23:57 - Departamentul de Apărare al SUA afirmă, luni, că aproape 75% din forţele ruseşti dislocate la graniţele Ucrainei se află acum în interiorul ţării. Cea mai mare parte a trupelor se află în prezent la aproximativ 25 km de capitala Kiev, un avans de aproximativ 5 km faţă de duminică.

23:39 - Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat luni interzicerea "tuturor importurilor de ţiţei" din Rusia. El a precizat că aceasta este o industrie de pe urma căreia au beneficiat foarte mult preşedintele Putin şi oligarhii săi.

23:25 - Statele Unite au expulzat luni 12 membri ai Ambasadei Rusiei la ONU, a anunțat într-o conferinţă de presă ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia.

ADVERTISING

Ulterior, Richard Mills, ambasador american la ONU, a spus că expulzarea diplomaților este legată de ''activităţi care nu corespund'' statutului lor.

23:17 - Croaţia a ridicat starea de alertă a armatei sale pe fondul temerilor că invazia Rusiei în Ucraina ar putea destabiliza Balcanii.

23:04 - Forţele armate ruse se află în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, a comunicat luni Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA). Pentru moment, cele şase reactoare ale centrale din Zaporojia (est) sunt "în siguranţă", potrivit datelor primite de AIEA.

22:56 - Uniunea Europeană l-a adăugat luni pe purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin şi pe mai mulţi oligarhi pe lista sa neagră a personalităţilor sancţionate cu îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie, din cauză că sprijină războiul purtat de Moscova împotriva Ucrainei.

22:44 - Federaţia Internaţională de Hochei pe Gheaţă a suspendat oficial echipele Rusiei și Belarus de la meciurile internaționale, pe termen nelimitat.

22:30 - Preşedinţii din opt state din centrul şi estul Europei au cerut luni statelor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de ţară candidată şi să deschidă negocierile de aderare, potrivit unei scrisori deschise publicate luni.

22:22 - Și Norvegia va oferi Ucrainei asistență umanitară și echipamente militare în valoare de 226 de milioane de dolari.

22:14 - Procurorul Curţii Penale Internaţionale Karim Khan anunţă, luni, că va deschide o anchetă asupra presupuselor crime de război comise de Rusia în Ucraina.

ADVERTISING

”Există argumente solide pentru a crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât şi crime împotriva umanităţii”, a declarat procurorul Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan.

22:02 - Guvernul italian a declarat stare de urgenţă până la sfârşitul anului pentru a face faţă afluxului aşteptat de refugiaţi din Ucraina, a decis luni Consiliul de Miniştri de la Roma. Astfel, Guvernul poate lua măsuri de urgenţă în anumite cazuri fără consultări prealabile în Parlament.

21:46 - Turcia a interzis trecerea prin Bosfor şi prin Strâmtoarea Dardanele a tuturor navelor de război, anunţă luni seara ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu.

21:31 - Ucrainenii aruncă cocktail-uri molotov în blindatele rusești.

21:14 - Regatul Unit se angajează luni să-şi relaxeze exigenţele în vederea primirii unor ucraineni a căror familie se află în regat, însă exclude o deschidere totală a frontierei britanice ucrainenilor care fug din calea invaziei ruse.

21:04 - Twitter va eticheta şi va reduce vizibilitatea tweeturilor care au conţinut de pe site-uri media ruse afiliate statului, precum RT şi Sputnik, a anunţat luni compania de socializare.

Aceasta a spus că, de când Rusia a invadat Ucraina joia trecută, a văzut peste 45.000 de tweeturi pe zi de la oameni care au distribuit aceste link-uri.

20:56 - Imagini satelitare ale societăţii Maxar surprindeau luni seara mai multe coloane de blindate ruseşti îndreptându-se către Kiev. Potrivit Maxar, în aceste coloane se află câteva sute de tancuri.

20:40 - Ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a făcut un apel direct la soldații ruși, spunând că vor primi amnistie totală și despăgubiri bănești dacă își depun armele în mod voluntar.

”Soldatule rus, ai fost adus pe pământul nostru pentru a ucide și a muri. Nu executa ordinele. Îți garantăm o amnistie completă și 5 milioane de ruble dacă depuni armele. Față de cei care continuă invazia, nu ne va fi milă”, a scris acesta pe Twitter.

20:23 - Ambasada Franţei era transferată luni seara de la Kiev la Liov, în vestul Ucrainei, anunţă ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, din cauza unor riscuri de securitate la adresa capitalei ucrainene.

20:15 - Shell va renunța la parteneriatele cu Gazprom și își va încheia implicarea în gazoductul Nord Stream 2.

20:01 - Guvernul britanic a decis să interzică accesul în porturile Regatului Unit navelor sub pavilion rus, dar şi celor închirate sau deţinute de către ruşi, a anunţat luni ministrul britanic al Transporturilor Grant Shapps.

19:44 - Și la Kiev continuă atacurile rușilor cu rachete.

19:34 - Primarul orașului Brovarî susține că a fost rănit în urma raidului aerian și îndeamnă oamenii să se adăpostească.

19:31 - Finlanda a anunţat luni că a luat decizia 'istorică' de a trimite arme şi muniţii Ucrainei ca urmare a invadării acestei ţări de către Rusia.

19:27 - Rachetele rusești lovesc orașul Brovarî.

19:18 - Vladimir Putin a ordonat luni măsuri de susţinere a rublei, afectată dur de sancţiuni impuse de Occident din cauză invaziei ruse a Ucrainei. Astfel, el le-a interzis rezidenţilor din Rusia să transfere devize în străinătate.

18:56 - La Kiev s-au auzit mai multe explozii. Potrivit CNN, acestea au vut loc aproape de centrul orașului și sunt cele mai puternice explozii auzite azi.

18:50 - Discuțiile dintre Rusia și Ucraina s-au încheiat și cele două părți s-au întors la Kiev și Moscova pentru consultări, a declarat Mikhaylo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei.

„Delegațiile ucrainene și ruse au desfășurat prima rundă de negocieri. Scopul lor principal a fost să discute despre încetarea focului și încheierea acțiunilor de luptă pe teritoriul Ucrainei. Au fost trasate anumite decizii, dar pentru ca ele să fie implementate echipele de negocieri se întorc pentru consultări în capitalele lor. S-a discutat despre organizarea unei alte runde de negocieri", a spus el luni.

18:34 - Președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, a anunțat Parlamentul Ucrainei, într-un mesaj publicat pe Twitter luni seară.

18:20 - Invazia rusă din Ucraina "devine tot mai brutală", a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a vorbit despre "numeroase" victime printre civili.

"Campania militară rusă devine tot mai brutală, iar forţele armate ucrainene ripostează curajos. Kiev rezistă, Mariupol rezistă, Harkov rezistă", a spus Borrell la finalul unei reuniuni a miniştrilor Apărării din UE.

18:04 - Peste o jumătate de milion de ucraineni care fug din calea invaziei Ucrainei de către Rusia lui Vladimir Putin s-au refugiat începând de joi în ţări vecine, potrivit unui bilanţ ONU.

17:50 - Și Kremlinul a transmis un comunicat după discuția dintre Putin și Macron, în care se arată că președintele rus a declarat că un acord cu Ucraina este posibil doar dacă este recunoscut oficial controlul Rusiei asupra Crimeei anexate.

Totodată, Putin a cerut din nou ”demilitarizarea” și ”denazificarea” Ucrainei.

17:43 - Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni la telefon cu Vladimir Putin, căruia i-a cerut să oprească atacurile vizând civili, o securizare a axelor rutiere în Ucraina şi să cruţe infrastructura civilă.

"Vladimir Putin a confirmat voinţa de a susţine aceste idei", a precizat Preşedinţia Franţei.

17:25 - Președintele Zelenski le mulțumește celor peste 36.000 de femei curajoase din arata Ucrainei care luptă împotriva rușilor.

17:17 - UE a cerut ca Ucrainei să îi fie furnizate informații prin satelit, pentru a-i permite acesteia să monitorizeze mișcările trupelor ruse.

17:05 - Canada, țară în care trăiesc peste 1,4 milioane de cetățeni de origine ucraineană, le permite celor care vor să se înroleze în legiunea internațională și să meargă să apere Ucraina de ruși.

”Înțelegem că sunt cetățeni cu origini ucrainene care vor să-i ajute pe cei din Ucraina și că există o dorință de a-și apăra patria mamă, iar în acest sens ei vor decide singuri”, a declarat ministrul canadian de Externe, Mélanie Joly. „Ca să fie clar: susținem foarte mult orice formă de sprijin pentru ucraineni în acest moment”, sa spus ea.

Canada are cea mai mare diaspora ucraineană, după Rusia.

Kievul a anunțat luni că a primit deja mii de cereri din partea unor cetățeni străini care vor să vină la luptă, pentru a apăra Ucraina de invazia rusă.

16:57 - Convoaiele cu arme și muniții pentru Ucraina, promise de UE, nu vor putea să treacă prin Ungaria, deoarece Budapesta nu le va permite tranzitul, invocând motive de securitate.

„Astfel de transporturi ar putea deveni ţinte ale unor acţiuni militare ostile şi (…) noi trebuie să asigurăm securitatea Ungariei (…) şi că nu vom fi atraşi în acest război", a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

16:45 - Steagul Ucrainei a fost arborat luni la Bruxelles, la Parlamentul European, alături de steagul UE, în semn de solidaritate și sprijin european pentru ucraineni.

16:39 - Un corespondent de război relatează o situație inedită de la frontiera Ucrainei cu Polonia: pe de o parte sunt refugiații care pleacă din Ucraina, care fug din calea rușilor, dar pe de altă parte sunt alți ucraineni care se întorc în țară, pentru a lupta cu invadatorii.

16:27 - Elveția a confirmat luni că va impune sancțiunile decise la niveul UE împotriva Rusiei. Vor fi loviți în mod direct banii oligarhilor de la Moscova din băncile elvețiene.

16:19 - Premierii Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei au trimis o scrisoare șefilor Google, Facebook, YouTube și Twitter, în care se plâng că propaganda rusă a fost tolerată prea mult pe aceste rețele, de-a lungul anilor, însă acum aceasta este în legătură directă cu crimele de război făcute de ruși în Ucraina, iar giganții tech trebuie să facă mai mult pentru a opri „asaltul fără precedent al Guvernului Rusiei asupra adevărului”.

16:00 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu mai poate ajunge marți la Geneva, unde trebuia să ia cuvântul la Consiliului ONU pentru Drepturile Omului şi la Conferinţa pentru Dezarmare, din cauza sancțiunilor impuse avioanelor din Rusia.

15:45 - În Belarus au început negocierile dintre ruși și ucraineni.

Belarus Russia Ukraine Talks
Foto: Hepta.ro
Belarus Russia Ukraine Talks
Foto: Hepta.ro

15:35 - Bombardamentele rușilor au făcut numeroase victime în rândul civililor din Ucraina, în mai multe orașe, printre care și Mariupol.

15:30 - Ambasada SUA din Belarus și-a suspendat operațiunile, iar la Ambasda SUA din Moscova angajații neesențiali și membrii familiilor au permisiunea de a părăsi voluntar Rusia. Și personalul Ambasadei României la Kiev s-a întors în țară, în weekend.

15:15 - Rusia și-a închis spațiul aerian pentru 36 de țări, printre care și România, Marea Britanei, Germania, Franța, Italia și Canada, informează agenția TASS.

15:00 - Ucraina i-a cerut miliardarului rus Roman Abramovici să intervină ca mediator pentru o rezolvare pașnică a conflictului. Un purtător de cuvânt al lui Abramovici a confirmat că acesta a fost contactat și a adăugat că miliardarul s-a implicat din secunda doi. Se pare că acum ar fi în Belarus, pentru a ajuta cu negocierile. În vârstă de 55 de ani, patronul clubului de fotbal Chelsea este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin.

14:57 - SUA anunță că extind sancțiunile împotriva Băncii Rusiei, devenindu-le imposibil americanilor să facă tranzacții cu Rusia.

14:55 - În Harkov, rachetele rusești au lovit casele oamenilor, lăsând în urmă zeci de civili morți și sute de răniți, a anunțat Ministerul de Interne din Ucraina. Bombardamentul a venit chiar în timă ce în Belarus începeau discuțiile pentru un armistițiu. Surse locale spun că rușii țintesc în mod deliberat blocuri de locuințe.

14:52 - Imagini înfiorătoare lângă Kiev, unde s-au dat bătălii grele în această dimineață. Grenade neexplodate, blindate incendiate și cadavre întinse pe jos, după ce forțele rusești au fost spulberate de rezistența ucraineană, la un pod în apropiere de Kiev.

14:50 - Vaticanul s-a oferit oficial să medieze negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, a anunțat cardinalul Pietro Parolin, numărul doi în ierarhia Vaticanului după papa Francisc. Amintim că săptămâna trecută Suveranul Pontif a făcut un gest fără precedent în istorie și s-a dus personal la Ambasada Rusiei la Vatican pentru discuții despre situația din Ucraina.

14:44 - Numeroase publicații din Rusia au fost ținta hackerilor și acum pe ele pot fi citite mesaje anti-Putin.

”Dragi cetățeni, vă cerem să puneți capăt acestei nebunii, nu vă trimiteți fiii și soții la moarte sigură. Putin ne face să mințim și ne pune în pericol. Am fost izolați de întreaga lume, în câțiva ani vom trăi precum Coreea de Nord. De ce avem nevoie de asta? Ca să-l punem pe Putin în manualele de istorie? Nu este războiul nostru, să-l oprim”, e mesajul ce poate fi citit pe Forbes Rusia, Fontanka sau Takie Dela, semnat de Anonymous.

Site-urile altor publicații, precum Tass, Kommersant sau Izvestia, nu funcționează deloc.

14:20 - Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă insistent cetăţenilor români să evite călătoriile neesenţiale în Federaţia Rusă, iar celor care se află temporar în această ţară să ia în considerare să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse cât mai curând, prin intermediul zborurilor comerciale încă disponibile.

14:18 - Aproape 6.000 de ruși au fost arestați la protestele pentru pace din orașele țării.

14:14 - Kremlinul dă vina pe ministrul de Externe din Marea Britanie pentru activarea alertei nucleare.

„Au fost declarații ale mai multor reprezentanți de nivel înalt despre posibilitatea unor situații de conflict și chiar ciocniri între trupele NATO și cele ale Federației Ruse. Considerăm că astfel de declarații sunt absolut inacceptabile. Nu vom da numele celor care au făcut declarațiile, dar este ministrul britanic de Externe”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Nu este clar la care dintre declarațiile lui Truss face Rusia referire.

14:10 - Marina ucraineană anunță oficial că militarii de pe Insula Șerpilor sunt în viață, dar prizonierii rușilor. Anterior, inclusiv președintele Zelenski anunțase că toți au fost uciși după ce au refuzat să se predea.

13:49 - Bruxelles-ul i-a răspuns lui Zelenski, după ce acesta a făcut, zile la rând, apel ca Ucraina să fie acceptată de urgență în UE. Oficialii europeni au transmis că așteaptă de îndată aplicația Ucrainei și că aceasta va trebui „să fie dezbătută rapid de Consiliu”, urmând să se decidă dacă ”să fie sau nu cerută de urgență o opinie din partea Comisiei Europene”.

Președintele Consiliului, Charles Michel, a spus că „opiniile sunt diferite și sunt sensibilități cu privire la expansiunea UE”.

O reuniune a miniștrilor Apărării din UE a fost stabilită pentru azi, unde vor fi discutate măsurile de asistență militară pentru Ucraina.

13:24 - În Kiev ucrainenii stau la cozi să-și cumpere mâncare, după ce carantina de 36 de ore a fost ridicată. Până luni dimineață, cetățenilor le-a fost interzis să iasă din case, pentru a nu cădea victimele rachetelor rusești.

13:22 - Primele imagini de la negocierile organizate în Belarus. Jurnaliștii au fost scoși afară din sală.

13:20 - Imagini cu bombardamentele lansate de ruși asupra orașului Harkov.

13:14 - „Rupeți toate legăturile economice cu Rusia. Toate! Să faci afaceri cu Rusia acum înseamnă să finanțezi agresiunile, crimele de război, dezinformarea, atacurile cibernetice și, personal, pe Hitlerul secolului 21, numit Vladimir Putin”, a transmis pe Twitter ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

13:07 - Publicația Romea.cz citează agenția ucraineană de știri Unian, care a transmis duminică, citând surse locale, că luptători de etnie rromă au capturat un tanc rusesc în regiunea Kherson, lângă Kakhovka.

Informația a fost însă transmisă distorsionat în presa din România, mai ales după ce liderul autoproclamat al rromilor de la noi, Dorin Cioabă, a postat pe Facebook un mesaj în care susținea că i-a întrebat pe rromii din Ucraina dacă au furat tancul și aceștia au spus că deja l-au și topit.

Detalii AICI.

Ukrajinští Romové z Chersonské oblasti ukořistili ruským okupantům tank

"Kromě hrdinské práce ozbrojených sil přicházejí na pomoc civilisté včetně Romů. Ti dnes v noci, 27. února, ukořistili ruským útočníkům tank. Stalo se to nedaleko Kakhovky, ve vesnici Lyubimovka, Chersonská oblast," píše ukrajinská agentura UNIAN.VÍCE ZDE: http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/zahranicni/agentura-unian-ukrajinsti-romove-z-chersonske-oblasti-ukoristili-ruskym-okupantum-tank"In addition to the heroic work of the armed forces, civilians, including the Roma, have come to the rescue. They confiscated a tank from the Russian attackers tonight, February 27. It happened near Kakhovka, in the village of Lyubimovka, Kherson region," reports UNIAN.More: http://www.romea.cz/en/news/world/roma-from-kherson-oblast-in-ukraine-capture-tank-from-russian-occupiers

Publicată de ROMEA pe Duminică, 27 februarie 2022

12:35 - Președintele Volodimir Zelenski i-a mulțumit, într-un mesaj pe Twitter, președintelui României Klaus Iohannis pentru ”contribuția semnificativă la capabilitățile defensive ale țării noastre” și pentru ”sprijinirea aderării Ucrainei la UE”.

12:23 - Președintele Volodimir Zelenski a cerut ”aderarea urgentă a Ucrainei la UE”.

”Cerem UE să urgenteze aderarea Ucrainei printr-o procedură nouă. Suntem recunoscători partenerilor pentru că ne sprijină dar scopul nostru e să fim cu toții europeni, să fim egali. Sunt sigur că merităm asta și sunt sigur că e posibil”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a adăugat că a avut duminică discuții cu președinții Portugaliei, Lituaniei, Franței și Poloniei, precum și cu premierii Belgiei, Spaniei și Marii Britanii.

”Sprijinul pentru coaliția noastră anti-război este necondiționat și fără precedent”.

12:20 - Bursa de la Moscova nu se va deschide astăzi. Kremlinul încearcă, astfel, să mascheze impactul sancțiunilor Occidentului asupra economiei țării.

12:19 - Jurnaliștii ucraineni transmis că deținuții din închisorile Ucrainei cu experiență de luptă vor fi eliberați dacă se angajează să-și apere țara.

12:16 - Lituania a anunțat că cere Tribunalului Internațional de la Haga să lanseze o investigație în legătură cu „potențiale crime de război împotriva umanității comise în Ucraina”.

12:09 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, luni, un nou mesaj în care le cere rușilor să-și salveze viețile și să plece din Ucraina. Zelenski a spus că în ultimele 4 zile au fost uciși 16 copii și au fost răniți alți 45. ONU vorbea mai devreme de cel puțin 102 civili uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești și alți 304 răniți, precizând că temerile sunt că cifrele reale sunt mult mai mari.

11:50 - Premierul bulgar, Kiril Petkov, a declarat, luni, că va propune destituirea ministrului bulgar al Apărării, Stefan Ianev, după refuzul celui din urmă de a califica invazia rusă a Ucrainei ca fiind un război.

„Ministrul Apărării nu poate folosi cuvântul operaţiune în loc de cuvântul război. Nu poţi numi ceea ce se întâmplă a fi o operaţiune când mii de soldaţi dintr-o tabără şi din cealaltă sunt deja morţi”, a afirmat premierul bulgar, într-o declaraţie televizată. Toţi partenerii de coaliţie au fost de acord cu destituirea actualului ministru al Apărării, a mai specificat Petkov.

11:47 - O traducătoare pentru o televiziune germană a izbucnit în lacrimi în timp ce transmitea discursul de duminică al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Videoul a devenit viral.

11:34 - Cel puțin 102 civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești, în timp ce există date că cel puțin 304 au fost răniți, a anunțat Michelle Bachelet, directorul ONU pentru drepturile omului. Aceasta a spus că se teme că cifrele reale sunt mult mai mari. Totodată, peste 422.000 au pfugit până acum din țară.

11:04 - Interfax anunță că două orașe mici din sud-estul Ucrainei au fost cucerite de forțele rusești. Este vorba de orașele Berdiansk și Enerhodar din regiunea sud-estică ucraineană Zaporojie, dar și de zona din jurul centralei nucleare situată în regiune.

Oficialii ucraineni au catalogat însă informația că centrala nucleară de la Zaporojie ar fi fost capturată drept fake news. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Ucrainenii din Berdiansk au ieșit în întâmpinarea tancurilor rusești, cântând imnul național.

10:59 - Armata rusă anunță un ”coridor umanitar” pentru ca cetățenii din Kiev să poată părăsi în siguranță capitala.

„Facem apel la cetățenii Kievului: toți civilii pot pleca în siguranță din capitală pe autostrada Kiev-Vasilkov. Ruta e deschisă și sigură. Încă o dată subliniez că forțele armate ale Federației Ruse lovesc doar ținte militare. Populația civilă nu este în pericol”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, generalul Igor Konașenkov.

Declarațiile sale sunt contrazise de cifrele Ministerului ucrainean de Interne, care a anunțat un bilanț de 352 de civili uciși, printre care 14 copii.

10:50 - Mai sunt doar 10 minute până la startul negocierilor dintre Rusia și Ucraina, ce se țin în Belarus. Delegația ucraineană este formată din David Arakhamia - președintele partidului Servitorul Poporului, Oleksiy Reznikov - ministrul Apărării din Ucraina, Mihail Podolyak - consilier șef al biroului președintelui, Andriy Kostin - prim-adjunctul șefului delegației ucrainene la Grupul de contact trilateral, Rustem Umerov - ajunctul Poporului și Mykola Tochitsky - viceministrul Afacerilor Externe al Ucrainei.

10:46 - Cozi uriașe la bancomate în Rusia, în timp ce țara condusă de Putin începe să resimtă sancțiunile Occidentului.

Russians queue for cash as West sanctions banks over Ukraine; rubbles plunge to record low

10:40 - Parlamentul României urmează să se reunească, luni, în şedinţa comună în care se va adopta o Declaraţie de susţinere a integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei. Iniţial, şedinţa comună trebuia să aibă loc marţi, însă Birourile reunite ale celor două Camere urmează să decaleze programul.

10:38 - Actorii de la Hollywood l-au lăudat pe Volodimir Zelenski în cadrul unei gale ce a avut loc duminică noapte.

”Președintele Ucrainei a fost un comediant minunat și ar trebui să-l respectăm pentru asta și pentru președinția sa extraordinară”, a spus actorul Brian Cox.

Actrița Jessica Chastain a spus că inima sa este alături de cei care lupta pentru securitate și libertate, iar moderatoarea Greta Lee a venit pe covorul roșu îmbrăcată într-o rochie galben-albastră.

10:20 - Ministerul Apărării din Rusia a transmis propriile cifre despre pierderile suferite în Ucraina. Într-un comunicat de presă, oficialii de la Moscova recunosc că trupele rusești au fost încetinite în avansul lor spre Kiev, în timp ce luptele grele continuă în Cernihiv și Kharkiv. Rușii menționează că în ambele orașe ucrainenii dețin controlul.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Moscova își arogă ”supremația în aer” în războiul din Ucraina.

”Aviația rusească a obținut supremația în aer pe întreg teritoriul Ucrainei”, a susținut generalul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministrului Apărării.

Între timp, și Ucraina a anunțat pagubele făcute armatei rusești: Armata Ucrainei a frânat avansul trupelor invadatoare către Kiev şi anunţă pierderile ruşilor: De la 29 de avioane la peste 5.000 de soldaţi.

10:00 - Negocierile ruso-ucrainene încep la 11:00 (ora României) în Belarus.

09:37 - România a decis să blocheze difuzarea RT (fostul Russia Today), precum și numeroase site-uri rusești care propagă fake news.

373 dintre cei 70.803 de cetățeni ucraineni care au intrat până acum în România au solicitat azil.

09:33 - Armata ucraineană spune că rușii au slăbit ofensiva, după bombardamentele de la primele ore ale dimineții, ce au vizat inclusiv aeroporturi civile și militare.

Ministerul Apărării de la Kiev a publicat și noi cifre ale daunelor făcute rușilor: 5.300 de soldați ruși uciși de la începutul invaziei, 191 de tancuri distruse, 29 de avioane și 29 de elicoptere distruse, precum și 816 vehicule blindate.

Datele nu sunt verificate de surse independente și nici nu au fost oferite informații despre pierderile suferite de ucraineni.

09:27 - Sancțiunile impuse Rusiei încep să se resimtă puternic. Luni dimineața, un dolar era cotat la 90 de ruble, în timp ce un euro costa 101,19 ruble. Banca centrală a Rusiei a decis să majoreze rata de referință de la 9,5 la 20%.

09:20 - Liderul autoproclamatei Republici Separatiste Donețk Denis Pushilin a anunțat că mobilizarea la arme a cetățenilor a fost suspendată, pentru că și-a atins obiectivele pentru regiunile care erau vizate de campania inițială. Pushilin a făcut acest anunț la televiziunea Rusia 24.

09:17 - Unul dintre cei mai mari retaileri finlandezi, S-ryhmä, a anunțat că scoate de la raft toate produsele rusești.

09:10 - Ministrul de Externe chinez a anunțat că Beijingul este dispus să colaboreze cu Statele Unite la un plan global de infrastructură condus de G7 şi vrea ca Washingtonul să se alăture Iniţiativei Belt and Road. Iniţiativa Belt and Road (BRI) a fost numită Planul Marshall chinez şi este o campanie susţinută de stat pentru creşterea influenţei globale a Chinei.

09:06 - Ministrul ucrainean al Apărării Oleksi Reznikov a postat un mesaj pe Facebook în care laudă rezistența în fața armatelor rusești.

”Dragi ucraineni! 96 de ore de rezistenţă. 4 zile de formare, curaj, dăruire şi credinţă. (...) Durere pentru cei care şi-au dat viaţa pentru Ucraina. Furie împotriva duşmanului care ne omoară femeile şi copiii și distruge oraşe paşnice. Şi încrederea că va fi pedepsit! Sunt necesare pedepse”, a scris Reznikov.

El aminteşte de ajutorul oferit de statele europene şi de SUA, precum şi de cele care au oferit adăpost pentru zeci de mii de bebeluşi şi pentru mamele, lor, despre care afirmă că sunt ”cei pe care dorim să-i protejăm cel mai mult”.

”Toate acestea sunt meritul apărătorilor noştri, întregului popor ucrainean. Care a refuzat să cedeze în faţa tiranului nebun. Şi care este obligat să câştige. Ucraina va câştiga!! Glorie Ucrainei!”, îşi încheie el mesajul.

08:46 - Bursa de la Moscova a amânat deschiderea. Banca Rusiei a adoptat măsuri pentru a susţine piaţa internă, între care şi interdicţia ca brokerii să vândă active în numele nerezidenţilor ruși, pentru a le proteja de impactul sancţiunilor occidentale dure care sunt aplicate şi băncii centrale. Piaţa valutară şi piaţa repo s-ar putea deschide la ora locală 10:00, iar bursa din Moscova la ora 15:00, potrivit unui comunicat publicat pe pagina instituţiei, citat de Bloomberg.

08:45 - Ministrul bielorus de Extern a publicat o imagine din sala unde urmează să se țină astăzi negocierile dintre ruși și ucraineni.

08:18 - Informații despre invazia iminentă a armatelor lui Lukașenko vin și de la serviciile ucrainene, după ce anterior fuseseră anunțate de cele americane.

08:14 - Dalai Lama s-a declarat profund îndurerat de războiul din Ucraina și a făcut apel la pace.

”Războiul nu-și mai are locul în lumea de acum. Non-violența e singura cale. Problemele și neînțelegerile se pot rezolva cel mai bine prin dialog. Pacea autentică vine din înțelegere și respect reciproc pentru binele celuilalt. Nu trebuie să ne pierdem speranța. Secolul 20 a fost unul cu războaie și vărsare de sânge. Secolul 21 trebuie să fie al dialogului. Mă rog ca pacea să revină rapid în Ucraina”, e mesajul liderului tibetan.

08:06 - Sunt și ucraineni care erau plecați din țara lor dar acum se întorc, să fie alături de familiile lor și să lupte cu rușii.

07:26 - Meta, compania lui Mark Zuckerberg, anunță că un grup de hackeri a folosit Facebook pentru a ataca figuri proeminente din Ucraina, de la militari, la politicieni și jurnaliști.

Totodată, Meta anunță că în ultimle 48 de ore a blocat 40 de conturi, pagini și grupuri pe Facebook și Instagram, pentru că răspândeau fake news.

Și Twitter anunță că a blocat zeci de conturi din aceleași considerente.

07:00 - Fostul premier japonez Shinzo Abe a făcut o sugestie cel puțin controversată. În contextul războiului din Ucraina, Abe a spus că Japonia ar trebui să ia în considerare să permită SUA să primească o bază americană unde să fie staționate arme nucleare.

06:33 - Reuters citează experţi cibernetici care spun că băncile americane se pregătesc pentru atacuri cibernetice de răzbunare, după sancțiunile impuse de Occident Rusiei.

”Vor fi luate nişte măsuri de răzbunare de către aceştia şi cred că în modul cel mai puţin costisitor în care o pot face, asta înseamnă un fel de atac cibernetic”, a declarat Steven Schweitzer, manager senior de portofoliu cu venituri fixe la Swarthmore Group din New York.

”Băncile sunt incredibil de pregătite. Şi-au scos manualele şi este practică, practică, practică”, a declarat Valerie Abend, care conduce grupul global de securitate al serviciilor financiare al Accenture.

06:30 - Doi furnizori importanţi de servicii de televiziune din Canada, grupurile Bell şi Rogers, au decis să înceteze difuzarea canalului de ştiri rusesc RT (fostul Russia Today).

06:27 - La București, de la ora 09:00 începe o nouă şedinţă a task-force-ului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, condusă de Nicolae Ciucă.

06:24 - Cinci istorici chinezi au adresat o scrisoare deschisă oficialilor de la Beijing în care denunță agresiunile Rusiei și fac apel la pace. Cei cinci cer Beijingului să își asume o poziție clară, și anume că ceea ce face Rusia e greșit și China se opune.

”La ce va duce acest război? Va duce la un război mondial la scară mare? Marile catastrofe ale istoriei adesea au început cu conflicte localeNe opunem ferm războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Invadarea Rusiei a unui stat suveran este o violare a relațiilor internaționale și o breșă a sistemului internațional de securitate actual”, se arată în scrisoarea citată de The Guardian.

06:20 - Belarusul se pregătește să trimită soldați în Ucraina, în sprijinu Rusiei. Jurnaliștii de la The Washington Post citează surse din Administrația Biden care spun că trupele bieloruse for intra luni în Ucraina: ”Este foarte clar că Minskul a devenit o extensie a Kremlinului”.

06:03 - Decizia aliaţilor occidentalide a exclude anumite bănci ruseşti din sistemul de plăţi SWIFT este probabil să ridice preţurile petrolului cu mult peste 100 de dolari pe baril, deoarece riscurile legate de tranzacţionarea petrolului rusesc vor creşte, spun analişti citaţi de Reuters.

05:44 - Google a interzis presei de stat rusești să ruleze campanii de reclame, ceea ce lovește în veniturile încasate de acestea din publicitate. Decizia vine după una similară a YouTube.

05:30 - Președintele american Joe Biden va avea discuții cu aliații despre situația din Ucraina, luni, la 18:15, ora României.

05:13 - O rachetă a lovit un bloc de locuințe din centrul orașului Cernihiv, anunță autoritățile ucrainene, care prezintă și imagini. Două etaje ale clădirii ar fi luat luat foc, însă nu există informații despre eventualele victime.

04:51 - Au pornit sirenele care anunță un bombardament și la Cernihiv, iar locuitorii sunt îndemnaţi să se îndrepte către cel mai apropiat adăpost antiaerian.

04:26 - Autoritățile din Ucraina anunță că la Kiev și Harkov se aud din nou explozii, după câteva ore bune de liniște, semn că rușii au reluat bombardamentele.

04:05 - Președintele Volodimir Zelenski se bucură de susținerea a 90% din populația Ucrainei, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în weekend. De asemenea, 70% dintre ucraineni cred că îi pot învinge pe ruși, arată cercetarea realizată de Rating, o casă respectabilă de sondaje sociologice din Ucraina, potrivit BBC.

04:01 - Mai multe bombardiere şi avioane de vânătoare rusești au decolat din peninsula Crimeea și se îndreaptă spre Ucraina, informează agenţia ucraineană de presă UNIAN. Acestea ar urma să atace orașele Kiev, Harkov, Mikolaiv și Herson, printre altele.

03:45 - Ucraina a primit donații în bitcoin, ether și tether în valoare de 17,2 milioane de dolari, după ce a cerut public ajutor financiar pentru susținerea armatei, sâmbătă dimineață. Doar în primele 24 de ore s-au strâns echivalentul a 10 milioane de dolari în monedă virtuală. S-au făcut 13.670 de tranzacții, dintre care cea mai mare a fost de aproape 2 milioane de dolari, arată Bitcoin.com.

03:40 - Google Maps a blocat temporar unele funcționalități ale hărților din Ucraina, pentru a nu fi utilizate de rușii care invadează țara.

03:37 - Armata Ucrainei a difuzat imagini în care se vede cum un sistem de rachete BUK al rușilor este distrus de o dronă ucraineană (video).

03:30 - Autoritățile de la Kiev anunță că trupele lui Lukașenko din Belarus sunt în drum spre Ucraina.

03:25 - Ucrainenii transmit că o mare conductă de gaze din Harkov a fost distrusă de ruși. Imagini din satelit arată o mulțime de cratere făcute de artileria rușilor în zone rezidențiale ale orașului.

03:21 - Rubla rusească a scăzut peste weekend cu 28,77% și ajunge la un nou minim istoric.

03:10 - În Belarus tocmai a fost organizat un așa-zis referendum privind reînarmarea nucleară a țării, iar 65,16% dintre cetățeni ar fi votat „pentru”. Urmează modificarea Constituției, pentru ca republica Belarus să renunțe la statutul de țară non-nucleară, ceea ce i-ar permite să dețină arme nucleare rusești.

„Dacă voi (vestul) transferați arme nucleare în Polonia și Lituania, la granițele noastre, atunci eu mă duc la Putin și îi cer înapoi armele nucleare pe care i le-am dat fără nicio condiție”, a spus președintele Alexandr Lukașenko, duminică, la secția de votare.

03:00 - Astăzi ar urma să aibă loc negocieri între ucraineni și ruși, în Belarus. Președintele Zelenski spunea că nu crede că discuțiile vor rezolva ceva, însă are datoria să încerce orice variantă pentru oprirea războiului, așa că va încerca și asta.

02:38 - Rubla a scăzut cu încă 20% și se așteaptă o cădere și mai mare după ce sancțiunile anunțate duminică vor intra efectiv în vigoare.

02:29 - Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, spune că locul Ucrainei este în UE, într-un interviu acordat duminică Euronews.

”Într-adevăr, în timp, locul lor este lângă noi. Sunt unii dintre ai noștri și îi vrem înauntru (în UE)”, a spus ea.

02:10 - Zelenski i-a spus lui Boris Johnson că următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina, iar premierul britanic i-a promis că Londra și aliații săi vor face tot posibilul pentru ca ajutorul defensiv să ajungă la timp la armata ucraineană.

02:05 - Canada va furniza armatei ucrainene echipamente militare de protecţie în valoare de 25 de milioane de dolari canadieni (peste 17,5 mil. euro), care vor fi livrate prin Polonia. Este vorba de căşti, veste antiglonţ, măşti de gaze şi echipamente pentru vederea pe timp de noapte.

02:00 - Consiliul de Securitate al ONU se reunește luni într-o ședință specială, pentru a discuta despre invadarea Ucrainei de către Rusia. Este pentru prima dată din 1982 când se recurge la această procedură de urgență.

01:50 - Statele Unite anunță un ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni în valoare de 54 milioane de dolari.

În plus, SUA au anunțat că vor trimite armatei lui Zelenski rachete Stinger. Este vorba despre rachete sol-aer care urmăresc țintele pe baza căldurii degajate.

Și Germania trimite Ucrainei 500 de astfel de rachete, plus 1.000 de arme antitanc Panzerfaust, iar Țările de Jos au trimis deja 200 de rachete Stinger. De asemenea, Suedia trimite forțelor de la Kiev 5.000 de arme antitanc AT4.

Informațiile de pe front arată că extrem de eficiente în lupta cu rușii au fost dronele turcești Bayraktar, iar armata ucraineană ar avea nevoie de mai multe.

01:41 - Președintele Volodimir Zelenski, care nu a mai avut timp să comunice de ore bune, a revenit cu mesaje pe Twitter. El spune că a vorbit la telefon cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, precum și cu șeful Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Patriarhul Bartolomeu.

Zelenski spune că a discutat despre „coaliția anti-război”, despre ajutor militar și economic concret pentru Ucraina, dar și despre aderarea țării la UE.

01:29 - Pe străzile orașului Berdiansk, un port important de la Marea Azov, care a fost cucerit duminică de ruși, au fost filmate blindatele armatei ruse. Ucrainenii spun că ei n-au avut trupe aici, deci rușii au intrat fără să se lupte cu nimeni.

https://twitter.com/ycbernier/status/1498085486585335809

01:10 - Gruparea de hackeri Anonymus anunță că a atacat cibernetic principalele bănci din Belarus, care ajută Rusia să invadeze Ucraina. În cursul zilei de duminică și transportul feroviar din Belarus a fost blocat în urma unui astfel de atac informatic. De asemenea, există informații că hackerii ar fi reușit să atace și posturi TV din Rusia și au difuzat imagini de pe frontul din Ucraina, pe care televiziunile rusești nu le transmit.

00:45 - Rușii ar putea să ia cu asalt Odesa, în această noapte, potrivit unui oficial ucrainean, care anunță că 11 nave de război rusești, care transportă fiecare câte un batalion de soldați, se îndreaptă spre cel mai mare port al Ucrainei la Marea Neagră.

00:30 - După ce în cursul zilei de duminică un asalt terestru asupra orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, a fost respins de apărători, iată că rușii atacă din nou, pe timpul nopții. Au fost raportate explozii puternice pe aeroportul din Harkov, cel mai probabil în urma unui atac cu rachete

00:15 - Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, spune că țara sa va rămâne neutră în privința războiului din Ucraina. El susține că a vorbit la telefon două ore cu Vladimir Putin, duminică.

Iată relatările, minut cu minut, din cele 4 zile de război de până acum:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇