Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor din 10 august, s-a retras de la conducerea IJJ Prahova

Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor din 10 august, s-a retras de la conducerea IJJ Prahova

Locotenent colonelul Laurenţiu Cazan, unul dintre coordonatorii acţiunii jandarmilor în timpul mitingului din 10 august 2018, s-a retras de la conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova, unde fusese împuternicit pentru şase luni.

Jandarmeria Română a anunţat că el urmează să îndeplinească atribuţiile avute înainte de această împuternicire.

"În urma discuţiilor apărute în spaţiul public care afectează imaginea Jandarmeriei Române, începând cu data de astăzi, 04.01.2021, lt. col. Laurenţiu Cazan a decis să-şi retragă acordul privind împuternicirea sa în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova", a transmis Jandarmeria Română, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Sursa citată precizează că, pentru asigurarea continuităţii comenzii, la conducerea Inspectoratului va rămâne prim-adjunctul inspectorului şef, colonel Dragoş Buzoianu.

"În conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu aceeaşi dată, prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Române, ofiţerul urmează să îndeplinească atribuţiile avute înainte de această împuternicire", a precizat Jandarmeria.

Cazan, numit la șefia IJJ Prahova

Săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Interne a precizat că locotenent-colonelul Laurenţiu Cazan, unul dintre coordonatorii acţiunii jandarmilor în timpul mitingului din 10 august 2018, a fost împuternicit la conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova pentru a asigura continuitatea, în urma trecerii în rezervă a fostului comandant.

ADVERTISING

El a fost detaşat şi împuternicit pentru şase luni pe o funcţie echivalentă cu cea de la Jandarmeria Bucureşti. 

"Decizia a fost luată pentru a asigura continuitatea conducerii acestei unităţi, ca urmare a trecerii în rezervă a fostului comandant, în baza art. 85, alin 1, lit.b din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Locotenent-colonelul Laurenţiu Cazan a fost detaşat la IJJ Prahova şi împuternicit pe o perioadă de 6 luni pe o funcţie echivalentă cu cea deţinută în cadrul Jandarmeriei Bucureşti", au arătat atunci reprezentanţii MAI. 

Ordinul Inspectorului General al Jandarmeriei Române privind această împuternicire a fost semnat în 21 decembrie. 

ADVERTISING

Dosarul violenţelor de la protestul din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a fost clasat în ceea ce priveşte săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, dar şi în ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa coordonatorilor intervenţiei forţelor de ordine, iar urmărirea penală pentru purtare abuzivă, abuz şi neglijenţă în serviciu în cazul unor jandarmi care ”au exercitat violenţe nejustificate împotriva unor protestatari” a fost declinată către Parchetul Militar.

Clasarea în ceea ce priveşte acuzaţiile de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă îi vizează pe coordonatorilor acţiunii jandarmilor, Laurenţiu Cazan, Mihai Dan Chirică, Gheorghe Sebastian Cucoş şi Ionuţ Cătălin Sindile.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇