Vremea până pe 10 ianuarie 2021: Bobotează cu 15 grade, weekendul aduce iarna!

Vremea până pe 10 ianuarie 2021: Bobotează cu 15 grade, weekendul aduce iarna!

Prima săptămână din noul an ne poartă de la agonie la extaz. Dacă gerul Bobotezei este istorie anul acesta, cu maxime de 13 grade prin bună parte din țară, weekendul aduce semnalul unei schimbări majore, iar iarna își va intra în drepturi, cu ninsori ce se pot dovedi importante cantitativ, inclusiv în zonele joase din sud.

Cum va fi vremea în ianuarie – prognoza meteo de la ANM

Luni, 04 ianuarie:

– Începem săptămâna cu o temperaturi minime mult peste ceea ce ar însemna chiar și valorile maxime pentru luna ianuarie, astfel că vorbim de minime de la 6 spre 8, 9 grade în cea mai mare parte a țării, doar prin nordul Crișanei, Maramureș și Transilvania să vorbim de temperaturi de la 2 spre 4, 5 grade. În zonele montane vorbim de valori de la 0 spre –2, –3 grade.

Maximele sunt mai degrabă de sfârșit de martie, început de aprilie, cu valori ce ajung, prin sud-estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, chiar la 13 – 15, 16 grade. Și în restul țării temperaturile maxime ajung la 8 – 10 grade, cu 1 – 3, 4 grade în zonele montane.

ADVERTISING

Precipitațiile sunt prezente prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, dar și prin Oltenia, Muntenia și Moldova. Cantități mai importante vor fi prin Oltenia, Meridionali, Apuseni, nordul Crișanei și al Maramureșului, unde se pot acumula 15 – 20 l/mp, iar prin Meridionali chiar 40 – 50 l/mp. În restul zonelor unde așteptăm precipitații nu trecem de 5 – 10 l/mp.

Marți, 05 ianuarie:

– Avem parte de o nouă noapte caldă, cu valori de temperatură de 5 – 7 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea se ating chiar 8 – 10 grade. În zonele montane vorbim de minime de la –1 spre 1, 2 grade.

Maximele zilei pleacă de la valori de –2 spre 0, 1 grade prin zonele montane, 4- 6 grade prin Transilvania, Maramureș, dealurile Munteniei, nordul Moldovei, iar prin Banat și Crișana se ating 6 – 7 grade. Din nou, cele mai ridicate valori maxime le vom avea prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, zone unde se ating și 9 – 11 grade.

ADVERTISING

Precipitațiile sunt prezente în cea mai mare parte a țării, iar prin estul Olteniei, Muntenia, Maramureș, Transilvania și Moldova vorbim de cantități de precipitații care ajung la 20 – 30, 40 de l/mp. În restul țării nu trecem de un 5 – 7 l/mp.

Miercuri, 06 ianuarie:

– Noaptea de Bobotează vine cu minime ușor negative (-0 spre –1 grad) prin Oltenia, mare parte din Muntenia, Transilvania, dealurile Moldovei, Maramureș, Crișana, în timp ce în restul țării minimele urcă spre 2 – 4, 5 grade. În zonele montane avem parte de valori negative (-2 spre –4 grade, cu –7 spre –9 grade pe creste).

În ceea ce privește maximele zilei, gerul Bobotezei pare o poveste din bătrâni, când noi vom avea și 11 – 13 grade prin bună parte din țară, în timp ce prin Crișana, nordul Maramureșului, Transilvania, nordul și centrul Moldovei se ating 7 – 8 grade. Inclusiv în zonele montane avem maxime pozitive ( 1- 3 grade), în timp ce pe creste vorbim de valori ușor negative, de –1, –2 grade.

ADVERTISING

Precipitații slabe sunt așteptate prin vestul Meridionalilor, NV Olteniei, estul Moldovei și vestul extrem al Banatului și Crișanei, cantitățile așteptate urmând să nu treacă de un 2 – 5 l/mp.

Joi, 07 ianuarie:

– Vorbim tot de valori minime ridicate, care vor ajunge, în cea mai mare parte a țării, la 7 – 9 grade. Doar prin Moldova, Transilvania, Maramureș, Oltenia ne oprim la 3 – 5 grade, în timp ce prin zonele montane avem valori negative, de la –2 spre –4, –5 grade.

Maximele zilei ajung la 8 – 10, 11 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, iar prin dealurile Munteniei, restul Moldovei ajungem la 6 – 7 grade. În Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania vorbim de valori diurne de la 4 spre 6 grade în timp ce în zonele montane vorbim de maxime negative, –0 spre –2, –3 grade, cu –5, –6 grade pe crestele montane.

Precipitații vom avea la nivelul întregii țări (3 – 5 l/mp), cu 15 – 20, 25 l/mp prin zonele montane, Maramureș, nordul Crișanei.

Vineri, 08 ianuarie:

– Noaptea aduce minime negative prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, dealurile Olteniei și Munteniei, nordul Moldovei (-1 spre –3 grade), în timp ce în restul țării nu mai trecem de un 1 – 3, 4 grade. În zonele montane și pe creste temperaturile coboară sub –6 spre –8 grade.

Maximele zilei se vor situa, la nivelul întregii țări, între 4 – 6, 7 grade, cu 2 – 3 grade prin Transilvania, în timp ce în zonele montane rămânem cu valori negative, de la –4 spre –6, –7 grade.

Precipitații slabe sunt posibile prin Orientali, nordul Transilvaniei și Maramureș (1 – 3 l/mp).

Sâmbătă, 09 ianuarie:

– Minime pozitive mai sunt posibile doar prin estul extrem al Dobrogei și sudul extrem al Munteniei (1 – 2 grade), în timp ce în restul țării acestea coboară spre –3, –5 grade. În zonele montane vorbim de –7 spre –9 grade, cu valori sub pragul gerului pe creste (-13 spre –15 grade).

Maximele rămân la valori de 3 – 5, 6 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Crișanei, Maramureșului și Transilvaniei, unde vorbim de valori de 1 – 2 grade. În zonele montane și pe creste avem parte tot de maxime negative, cu valori de la –4 spre –6, –7 grade.

Precipitații slabe pot fi posibile doar prin nordul Transilvaniei și Maramureș.

Duminică, 10 ianuarie:

– Vorbim de o răcire la nivelul întregii țări, astfel că maximele ajung la valori normale pentru data din calendar, 0 – 2 grade în cea mai mare parte a țării, cu posibil 3 – 4 grade doar prin estul Munteniei și Dobrogea. În zonele montane vorbim de valori negative, –3spre –5 grade, cu –7, –8 grade pe creste.

O depresiune mediteraneeană aduce, pentru început, precipitații prin Oltenia, Muntenia, Banat și zonele montane aferente, iar prin sudul Olteniei și SV Munteniei vorbim de cantități de 10 – 20 l/mp.

Cantitățile de precipitații care vor cădea în prima săptămână din ianuarie vor ajunge la 25 – 30, 40 de l/mp prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia și vestul Munteniei, în timp ce prin Moldova, restul Munteniei și Dobrogea nu vorbim decât de 5 – 10 l/mp. În zona Orientalilor și prin nordul Olteniei sunt posibile chiar cantități de 60 – 80 de l/mp.

În ceea ce privește ninsorile, dacă prin zonele montane ele sunt prezente și pe parcursul săptămânii, odată cu ziua de duminică și cu avansul depresiunii mediteraneene, acestea apar și în Oltenia, vestul Munteniei, urmând ca în intervalul 11 – 14 ianuarie să se extindă în tot sudul țării.

Stratul de zăpadă, cel puțin în zonele montane, ajunge chiar la 50 – 60, 70 de cm, iar odată cu ziua de duminică putem vorbi de strat de zăpadă și prin Oltenia, vestul Munteniei (2 – 4 cm).

Material realizat cu sprijinul Prognoze Meteo.

Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇