Vechiul Israel a fost lovit de un tsunami în urmă cu aproape 10.000 de ani

De-a lungul vremii, arheologii au venit cu diverse teorii, pornind de la tsunamiuri străvechi, care ar fi putut inspira povestea lui Noe. Puține evenimente de aceste gen depășesc însă în dimensiuni ceea ce tocmai s-a descoperit că s-a întâmplat undeva în perioada 9.910 – 9.290 de ani, în zona în care azi e Israelul.

Regiunea despre care s-a descoperit că a fost afectată de tsunami, nordul țării, este o zonă care nu e străină de tsunamiuri declanșate de cutremure și mișcări ale plăcilor tectonice din adâncuri, arată IFL Science.

ADVERTISING

În ultimii ani, mini-tsunamiuri au avut loc aproximativ la fiecare 10 ani. Valuri de mai mari dimensiuni se formează din vremea Imperiului Roman la fiecare 160 de ani, fiind găsite dovezi în acest sens. E vorba despre dovezi găsite la circa 300 de metri depărtare de mal, pe uscat.

Însă sediment recent colectat la Tel Dor, la sud de Haifa, de dr. Gilad Shtienberg, de la Universitatea California, din San Diego, arată că zona a fost afectată de un tsunami în urmă cu mai puțin 10.000 de ani.

Acesta studia schimbările climatice apărute în zonă de acum 12.000 de ani încoace când a făcut descoperirea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Atunci, sedimente din mare au fost aduse la 1,5 – 3,5 kilometri de mal, în interiorul continentului. Omul de știință apreciază că valul care s-a format atunci ar fi măsurat între 16 – 40 de metri.

Citește și Un ciclon extrem de violent va lovi Japonia: Se va produce un dezastru, nu există aproape nici o îndoială

Au dispărut atunci multe așezări de coastă și nu numai, chiar mai depărtate. Chiar și așezările situate mai sus au fost părăsite, din moment ce pământul cultivabil de care depindeau a fost înghițit de apă.

ADVERTISING

Dovezi despre așezările din zonă nu există decât de acum 8.000 de ani, după acest episod.

”Nu visam să găsim dovezi despre un tsunami preistoric în Israel”, a declarat Shtienberg, acesta descriind descoperirea ca pe tragerea ”lozului cel mare”.

Vezi și Cutremur puternic în Grecia și Turcia: 14 morți, sute de răniți, clădiri prăbușite în Izmir și Samos. Au avut loc și mini-tsunamiuri (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇