Un ciclon extrem de violent va lovi Japonia: Se va produce un dezastru, nu există aproape nici o îndoială

Un ciclon extrem de violent va lovi Japonia: Se va produce un dezastru, nu există aproape nici o îndoială

Un ciclon extrem de violent se îndrepta sâmbătă către sud-vestul Japoniei, unde autorităţile au ordonat evacuarea a mii de locuitori, avertizând în legătură cu vânturi extrem de puternice, însoţite de ploi abundente şi valuri înalte, relatează AFP.

Ciclonul Haishen a obligat autorităţile japoneze să suspende căutarea a zeci de marinari dispăruţi după ce o navă care transporta animale a naufragiat din cauza unei alte furtuni. Doi membri ai echipajului au fost salvaţi.

Haishen este aşteptat să sosească începând de sâmbătă seara, însoţit de rafale de vânt de 290 km/h, ceea ce îl face o furtună „violentă”, potrivit Agenţiei meteorologice japoneze.

Sâmbătă după-amiază, furtuna se apropia de Okinawa, sudul Japoniei, şi urma să se îndrepte spre Kyushu (vest) duminică seara sau luni dimineaţă.

Există un risc de vânturi record, ploi abundente, valuri puternice şi furtuni violente„, a declarat Yoshihisa Nakamoto, un oficial al serviciului meteorologic, într-o conferinţă de presă, cerând evacuări în amonte şi „prudenţă maximă”.

Se va produce un dezastru, nu există aproape nici o îndoială„, a declarat Yuhei Takamura, un oficial guvernamental, în cadrul conferinţei de presă.

Circa 4.600 de persoane din Tarumizu, pe insula Kyushu, au primit ordin să-şi evacueze rapid casele, în timp ce autorităţile au sfătuit locuitorii din alte părţi ale insulei să se pregătească de sosirea furtunii.

Imagini transmise de televiziuni arătau zeci de persoane evacuate de soldaţi la bordul unui elicopter militar de pe aeroportul Kagoshima, pe insula Kyushu.

Satoshi Sugimoto, un alt oficial al serviciului meteorologic, a declarat că pot fi aşteptate valuri la fel de mari ca un tsunami.

Atunci când serviciile meteorologice anunţă alertă maximă de furtună, „aceasta este ultima şansă de a fugi”, le-a spus el reporterilor.

Pe insula Minamidaitojima, la est de Okinawa, circa 1.300 de locuitori au primit ordin de evacuare. „Facem apel la toţi locuitorii insulei să fie în stare de alertă maximă, deoarece vânturile sunt din ce în ce mai puternice şi ameninţă să fie violente”, a declarat pentru AFP Hidehito Iha, un membru al guvernului local.

Aproape o sută de zboruri au fost suspendate, potrivit televiziunii publice NHK, iar trenurile de mare viteză, Shinkansen, ar putea fi oprite luni în vestul arhipelagului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇