La trei zile după protestele istorice, Guvernul din Cuba le dă voie oamenilor să aducă în țară mâncare și medicamente

La trei zile după protestele istorice, Guvernul din Cuba le dă voie oamenilor să aducă în țară mâncare și medicamente

Guvernul cubanez a anunţat o primă măsură de calmare a populaţiei, la trei zile după manifestaţii istorice, autorizându-i temporar pe cetăţeni să aducă alimente, medicamente şi produse de igienă fără a plăti taxe şi fără limită de valoare.

Guvernul a decis ”să autorizeze în mod excepţional şi temporar transportarea de către pasageri, în bagaje, de produse alimentare, de igienă şi medicamente, fără limită de valoare şi fără taxe vamale”, a declarat premierul Manuel Marrero, în cursul unei intervenţii la televiziune cu preşedintele Miguel Diaz-Canel şi mai mulţi miniştri.

ADVERTISING

"Aceasta este o măsură pe care o luăm până la 31 decembrie", a precizat el, citat de AFP.

Facilitarea intrării pe insulă a unor produse de primă necesitate a fost una dintre cererile populaţiei cubaneze, care se confruntă cu grave penurii.

Într-o scrisoare deschisă publicată recent, un grup de profesori universitari a cerut o astfel de măsură.

Ministrul Economiei, Alejandro Gil, a anunţat încetarea limitei impuse salariilor din întreprinderile de stat, unde există o scară salarială strictă.

Cuba a fost afectată duminică de manifestaţii fără precedent care au izbucnit în aproximativ 40 de oraşe şi sate, protestatarii strigând "Ne este foame", "Libertate" şi "Jos dictatura".

ADVERTISING

Manifestaţiile, dintre care unele au continuat luni, s-au soldat cu un mort, peste 100 de deţinuţi şi răniţi şi au provocat îngrijorarea comunităţii internaţionale.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇