Criza din Cuba se amplifică: Populația a fost lăsată fără acces la Internet

Criza din Cuba se amplifică: Populația a fost lăsată fără acces la Internet

Cuba a restricţionat începând de luni accesul populaţiei la reţelele de socializare şi de mesagerie Facebook, Instagram, WhatsApp şi Telegram, pe fondul răspândirii protestelor antiguvernamentale, a anunţat firma de monitorizare a internetului NetBlocks.

NetBlocks, cu sediul la Londra, a afirmat pe site-ul său că reţelele de socializare şi platformele de mesagerie din Cuba erau încă parţial perturbate marţi, ceea ce ”ar putea limita fluxul de informaţii”.

Guvernul nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii şi nici Telegram sau Facebook, care deţin Instagram şi WhatsApp.

ADVERTISING

Platforma socială Twitter nu a observat vreo blocare a serviciului său, transmite Reuters.

Reacția SUA

Statele Unite au îndemnat marţi Cuba să restabilească accesul la internetul mobil şi au reluat apelul lor pentru eliberarea protestatarilor reţinuţi, notează Agerpres.

"Lansăm un apel conducătorilor Cubei să dea dovadă de reţinere şi să respecte vocea poporului deschizând toate mijloacele de comunicare, online şi offline.

A închide accesul la tehnologie, a închide canalele de informaţii, asta nu răspunde deloc nevoilor şi aspiraţiilor legitime ale poporului cubanez(...)

ADVERTISING

Facem un apel la calm şi condamnăm orice violenţă împotriva celor care manifestează paşnic. De asemenea, cerem guvernului cubanez să îi elibereze pe cei sunt închişi pentru că au manifestat paşnic", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Context

Mii de cubanezi s-au alăturat duminică demonstraţiilor de la Havana şi Santiago pentru a protesta față de criza economică a Cubei şi gestionării pandemiei, unii cerând încetarea comunismului.

Introducerea internetului mobil în urmă cu doi ani şi jumătate este un factor cheie din spatele protestelor din Cuba, oferind cubanezilor o platformă pentru a-şi exprima frustrările şi permiţând răspândirea rapidă a informaţiilor.

ADVERTISING

Află mai multe despre acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇