Cât vor plăti bucureștenii din Sectorul 2 pentru ridicarea gunoiului. Avantaje consistente pentru cei care vor colecta selectiv

Cât vor plăti bucureștenii din Sectorul 2 pentru ridicarea gunoiului. Avantaje consistente pentru cei care vor colecta selectiv

Primăria Sectorului 2 vrea ca cetățenii care coletează selectiv gunoiul să plătească doar o sumă simbolică pentru ridicarea lui.

În schimb, pentru cei care nu se obosesc să îl selecteze, cheltuiala cu gunoiul va fi considerabil mai mare.

Suma pe care fiecare bucureștean o achită pentru ridicarea gunoiului menajer depinde de sectorul în care acesta locuiește.

Spre exemplu, în Sectorul 1, costurile pentru ridicarea gunoiului menajer sunt acoperite de primărie.

În Sectorul 3, tot primăria acoperă – printr-o reducere - 99% din tariful pe care cetățenii ar trebui să îl plătească pentru ridicarea gunoiului.

În Sectorul 2, însă, situația e puțin mai complicată, din cauză că modul în care cetățenii plătesc pentru ridicarea gunoiului se tot schimbă, de la un an la altul.

Până în 2019, spre exemplu, fiecare asociație de proprietari trebuia să încheie contract cu societatea de salubrizare Supercom SA. Iar în baza respectivului contract, asociația plătea ridicarea gunoiului în funcție de numărul de locatari din fiecare bloc.

gunoi-1
Foto: Spotmedia.ro

În 2019, însă, primăria – condusă pe atunci de Mihai Mugur Toader (PSD) - a decis că plata unui tarif direct către Supercom nu era eficientă.

ADVERTISING

Așa că a impus o taxă de habitat de 159 de lei pe an (13,25 lei pe lună) de persoană. Banii erau colectați de primărie și plătiți apoi către Supercom. La momentul impunerii, respectiva taxă de habitat era cea mai mare de felul ei din țară.

Ulterior, cuantumul taxei a fost diminuat prin acordarea unei subvenții.

Și, în cele din urmă, la finele lunii octombrie 2020, când primăria de sector era deja condusă de Radu Mihaiu (USR PLUS), instanța a anulat acea taxă. Primăria a plătit câteva luni pentru ridicarea gunoiului menajer.

Ulterior, de la 1 martie 2021, le-a aplicat cetățenilor o taxă în valoare de 10 lei de persoană. Această taxă e una cu caracter provizoriu și se aplică până la momentul în care Primăria și Supercom vor agrea prețurile la care populația să plătească direct ridicarea gunoiului.

Cât vor plăti oamenii pentru gunoi

Încă de la începutul mandatului, primarul Radu Mihaiu a susținut adoptarea unui sistem mixt de plată pentru ridicarea gunoiului populației.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu alte cuvinte, primarul a decis să-i încurajeze pe cetățeni să plătească direct către Supercom un tarif adoptat de Consiliul Local. Iar cetățenilor care - din varii motive - nu achitau tariful, primăria urma să le perceapă o taxă.

În prima parte a anului, Primăria Sectorului 2 și Supercom n-au reușit, însă, să cadă de acord asupra cuantumului tarifelor.

Așa că instituția le-a impus cetățenilor o taxă specială, cu caracter provizoriu, pentru salubrizare. Cuantumul acesteia este de 10 lei de persoană și se plătește pentru primele luni din an.

Între timp, însă, primăria și Supercom SA au căzut de acord asupra unor tarife.

În consecință, pe 6 iulie, Primăria Sectorului 2 a pus în dezbatare publică tarifele pe care urmează să le plătească populația. Perioada de dezbatare publică s-a terminat joi, 15 iulie.

După analizarea propunerilor primite, tarifele vor fi supuse aprobării Consiliului Local. E de așteptat ca acestea să fie adoptate, de vreme ce USR PLUS și PNL au 15 voturi din cele 27 din Consiliul Local al Sectorului 2.

ADVERTISING

Potrivit propunerii Primăriei Sectorului 2, cetățenii urmează să plătească:

  • 548,54 lei fără TVA pentru tona de deșeuri menajere (fracția umedă, care cuprinde deșeurile alimentare și altele care nu pot fi reciclate)
  • 830,73 lei fără TVA pentru tona de deșeuri reciclabile colectate separat (cum ar fi ambalajele). Pentru aceste cantități, primăria va oferi o reducere de 99% din costul ridicării.
  • 682,83 lei fără TVA pentru tona de deșeuri depozitate necorepunzător (fracțiune umedă amestecată cu deșeuri reciclabile).

Practic, cine colectează selectiv va plăti doar pentru ridicarea fracției umede. Pentru ridicarea deșeurilor reciclabile nu va da aproape niciun ban direct din buzunar, în condițiile în care 99% din costul de ridicare și preluare e suportat de primărie.

gunoi-2
Mașină a Supercom, ridicând gunoiul de la o scară de bloc din Sectorul 2

În schimb, cei care depozitează gunoiul neselectat vor plăti cel mai mult: 682 de lei pe tonă fără TVA, fără nicio reducere.

Primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu, a precizat pentru SpotMedia.ro că asociațiile de propretari vor fi cele care vor semna contractele cu Supercom pentru preluarea gunoiului cetățenilor care locuiesc la bloc.

Iar cetățenilor care nu achită tariful primăria le va impune o taxă de circa 20 de lei de persoană.

Potrivit lui Radu Mihaiu, administrația locală de la Sectorul 2 încă analizează pentru a stabili care ar fi cel mai bun moment pentru aplicarea noilor tarife.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇