Italia prelungeşte restricţiile şi amână reluarea cursurilor în licee. Țara se confruntă cu zeci de mii abandonuri şcolare

Italia prelungeşte restricţiile şi amână reluarea cursurilor în licee. Țara se confruntă cu zeci de mii abandonuri şcolare

Italia a decis marţi să amâne redeschiderea liceelor, în cadrul unei prelungiri a restricţiilor împotriva Covid-19, în contextul în care Save the Children, o organizaţie nonguvernamentală (ONG), îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că elevii au abandonat şcoala după luni de învăţământ la distanţă.

Liceenii urmează să se întoarcă fizic la şcoală la 11 ianuarie şi nu la 7 ianuarie, cum se prevedea iniţial, relatează AFP.

Elevii mai mici urmează să reia la 7 ianuarie doar 50% din cursuri, prevede un decret adoptat în noaptea de luni spre marţi de către Guvern.

ADVERTISING

Înaintea acestei decizii la nivel naţional, mai multe regiuni au decis deja să amâne reluarea cursurilor în licee până la sfârşitul lui ianuarie.

Zeci de mii abandonuri şcolare

Elevii italieni au participat la cursuri doar timp de câteva luni în 2020, din cauza izolării impuse în primăvară şi noilor restricţii adoptate în toamnă împotriva celui de-al doilea val al epidemiei.

Italia, cea mai afectată ţară europeană de pandemie, a înregistrat peste 75.000 de morţi din cauza covid-19.

Save the Children avertizează marţi, într-un comunicat, cu privire la impactul acestei situaţii asupra adolescenţilor.

ADVERTISING

Potrivit unui studiu pe care l-a realizat ONG-ul, 28% dintre elevi spun că au cel puţin un coleg care a încetat să mai asiste la cursuri - ceea ce înseamnă zeci de mii abandonuri şcolare.

Potrivit acestui sondaj, realizat asupra unui număr de 1.000 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, principalele motive ale acestor abandonuri sunt dificultatea conectării online şi o lipsă a concentrării.

De asemenea, 37% dintre elevii intervievaţi consideră că le-a fost afectată negativ capacitatea de a studia.

Elevii nu pot studia de acasă

Potrivit ONG-ului, majoritatea elevilor nu dispune de echipament şi de un spaţiu de lucru eficient acasă.

ADVERTISING

”Ne confruntăm cu riscul ca absenţe îndelungate la şcoală să se transforme într-un abandon permanent şi mulţi adolescenţi, într-un context de gravă criză economică, să ajungă să îngroaşe rândurile muncitorilor exploataţi”, avertizează, citată în comunicat, directoarea Save the Children pentru Italia şi Europa Raffaela Milano.

Guvernul prelungeşte, prin noul său decret, interdicţia deplasării între diverse regiuni - până la 15 ianuarie - şi menţine barurile şi restaurantele închise în weekendul 9-10 ianuarie.

Întreaga peninsulă a fost clasată drept o zonă ”roşie” - cu un risc de contagiune puternic - în timpul sărbătorilor de la sfârşitul anului, care se încheie în Italia la 9 ianuarie, odată cu sărbătoarea religioasă a Bobotezei, o zi liberă în Italia.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇