ISW explică ce se va întâmpla dacă o rachetă rusească va traversa spațiul aerian al unei țări NATO

ISW explică ce se va întâmpla dacă o rachetă rusească va traversa spațiul aerian al unei țări NATO

Institutul de Studii Strategice din Washington (ISW) susține că este foarte puțin probabil ca traversarea spațiului aerian al NATO de către o rachetă rusească să provoace o escaladare a conflictului.

De asemenea, ISW evaluează „cu încredere ridicată” că președintele rus Vladimir Putin nu este dispus să riște un conflict direct cu NATO.

Asta în contextul în care, vineri, cel puțin o rachetă rusească a trecut și pe deasupra Republicii Moldova. Autoritățile ucrainene au susținut că două rachete de croazieră Kalibr au trecut și prin spațiul aerian al României, însă MApN a dezmințit informația, precizând că cea mai apropiată traiectorie a fost la 35 de kilometri de granița română.

ADVERTISING

Detalii: Ziua 352. Nou atac masiv asupra Ucrainei, inclusiv la Kiev. Putin pregătește petrecere de un an de război

ISW mai notează că loviturile cu rachete ale rușilor vor continua să genereze riscuri periferice în afara Ucrainei, cum ar fi traversarea acestor rachete sau riscul de incidente cu sisteme de apărare aeriană.

Totuși, ISW evaluează că „NATO și statele membre sunt în control complet asupra răspunsurilor lor și a gradului în care aleg să escaladeze ca răspuns la survolările accidentale sau intenționate ale Rusiei sau la alte provocări”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Specialiștii de la Washington continuă, de asemenea, să evalueze „cu încredere ridicată” că Putin nu își dorește un război cu NATO și este puțin probabil să riște direct o escaladare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇