Ziua 353. Zelenski face încă o demitere, Putin vrea să marcheze un an de război cu Satan-2. Ucraina încă are controlul „mașinii de tocat” mercenari

Ziua 353. Zelenski face încă o demitere, Putin vrea să marcheze un an de război cu Satan-2. Ucraina încă are controlul „mașinii de tocat” mercenari

Ziua 353 de război în Ucraina începe cu temerile potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin va testa în curând SATAN – 2, despre care se consideră a fi „o rachetă nucleară de neoprit”, dar și cu o serie de explozii raportate pe timpul nopții în orașul Melitopol, ocupat de invadatori.

De asemenea, autorităţile ucrainene au avertizat în legătură cu o ameninţare de atac cu drone în regiunea Kievului, iar o dronă rusească a lovit o instalaţie energetică din Dnipropetrovsk.

Și podul Zatoka, din sudul Ucrainei, care se află pe un drum de legătură cu Republica Moldova și România, ar fi fost atacat de ruși cu o dronă marină de suprafață.

Lupte dure se dau în continuare în Bahmut, oraș pe care șeful Wagner îl numește „mașina de tocat carne”, pentru numărul mare de mercenari ce au murit aici răpuși de rezistența acerbă a ucrainenilor.

Pe de altă parte, preşedintele american Joe Biden va vizita Polonia în perioada 20-22 februarie, în contextul împlinirii unui an de la invazia rusă în Ucraina.

ADVERTISING

SITUAȚIA PE FRONT

  • Serie de explozii în Melitopol: Vladimir Rogov, un membru al administraţiei militaro-civile pro-ruse din regiune, a declarat pe Telegram că „o serie de explozii au fost auzite în oraş pentru a doua oară în această seară", adăugând că sistemul de apărare aeriană al forţelor armate ruse lucrează pentru a combate atacurile. Între timp, Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol, a declarat vineri, tot într-o postare pe Telegram, că oraşul din sudul ţării se cutremură din cauza unor explozii puternice. „Puterea loviturilor primite este de aşa natură încât ferestrele tremură", a spus acesta.
  • Amenințare de atac cu drone în Kiev: „Îi îndemnăm pe locuitori să rămână în locuri sigure până când alarma de raid aerian se va încheia", a transmis vineri seară pe Telegram administraţia militară a regiunii. Alarme de raid aerian au sunat vineri seară în mai multe regiuni din Ucraina, în contextul în care Rusia a intensificat atacurile asupra ţării.
  • Bătălia de Bahmut - Armata ucraineană susţine că menţine controlul în Bahmut, oraş esenţial din estul ţării care se află de mai multe săptămâni în centrul unor confruntări dure cu forţele ruse: „În ciuda presiunii constante a inamicului, deţinem în continuare controlul în Bahmut şi luăm măsuri pentru a stabiliza linia frontului în jurul acestui oraş".
  • Instalaţie energetică din Dnipropetrovsk, lovită de o dronă: O dronă lansată de trupele ruseşti a lovit o instalaţie de energetică în districtul Kryvyi Rih din regiunea Dnipropetrovsk, a raportat Comandamentul Operaţional de Sud al Forţelor Armate ale Ucrainei la 10 februarie. Comandamentul a adăugat că o altă dronă a fost doborâtă în acest district. Nu au fost raportate victime. Mai devreme în cursul serii, guvernatorii din oblasturile Mykolaiv şi Odesa au declarat că apărarea aeriană ucraineană a doborât mai multe drone Shahed de fabricaţie iraniană deasupra regiunilor lor.
  • Forţele armate ale Ucrainei au declarat într-o actualizare că forţele ruse au tras peste 100 de rachete în toată ţara, în ultimele 24 de ore, şi că au organizat 12 atacuri aeriene şi 20 de bombardamente. De altfel, 61 de rachete de croazieră au fost distruse de ucraineni și 20 de drone kamikaze.
  • Ministrul Energiei, German Galuşcenko, a declarat că Rusia a lovit instalaţii electrice din şase regiuni cu rachete şi drone, provocând întreruperi de curent în cea mai mare parte a Ucrainei.
  • Explozie la podul Zatoka, din sudul Ucrainei, din apropiere de Odesa, care este o punte de legătură între Republica Moldova și România. Cel mai probabil, a fost vorba de un atac al rușilor cu o dronă marină de suprafață.
  • Ucraina a anunțat că au fost omorâți, vineri, 1.140 de soldați inamici, ceea ce reprezintă un nou bilanț zilnic record.
  • Două avioane rusești Su-24 au bombardat Insula Șerpilor, considerată un punct important din punct de vedere strategic, în Marea Neagră, potrivit armatei ucrainene.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

SUPER-ARMA LUI PUTIN

  • Publicaţia The Independent a dezvăluit data la care preşedintele rus Vladimir Putin este aşteptat să testeze „o rachetă apocaliptică de neoprit” - 24 februarie 2023. Aceasta dată coincide cu aniversarea unui an de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina.
  • Se pare că lansarea ar avea loc în districtele îndepărtate din Kamchatka, o peninsulă din Orientul Îndepărtat al Rusiei.
  • Racheta hipersonică Satan-2 are 208 tone și este capabilă să transporte focoase nucleare.

ALTE INFORMAȚII ȘI DECLARAȚII IMPORTANTE

  • Încă o demisie de răsunet - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis sâmbătă un decret prin care l-a demis pe comandantul adjunct al Gărzii Naţionale, Ruslan Dziuba. Motivul demiterii nu a fost menţionat.
  • Zelenski face bilanțul turneului european: „Am primit semnale bune. Pregătim noile opţiuni de apărare ale Ucrainei. Cu avioanele - mai avem de lucrat. La Paris, am avut o conversaţie onestă şi ne-am auzit reciproc”, a spus, printre altele, președintele ucrainean.
  • Preşedintele american Joe Biden va vizita Polonia în perioada 20-22 februarie, cu puţin timp înainte de împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre.
  • Rusia „a pierdut, probabil, jumătate din rezerva sa principală de tancuri grele în timpul luptelor şi a capturărilor de către ucraineni", a declarat Celeste Wallander, secretar adjunct pentru afacerile de securitate internaţională în cadrul Departamentul Apărării, la un eveniment online al Centrului pentru o Nouă Securitate Americană.
  • Șeful mercenarilor Wagner: „Forțele ruse trebuie să captureze orașul strategic Bahmut, dar s-au confruntat cu o rezistență ucraineană acerbă.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇