Ziua 352. După un nou atac masiv cu rachete, Rusia a ridicat avioanele din Belarus. Putin pregătește petrecere de un an de război

Ziua 352. După un nou atac masiv cu rachete, Rusia a ridicat avioanele din Belarus. Putin pregătește petrecere de un an de război

Ziua 352 a început cu alarme antiaeriene în toată Ucraina, după ce și peste noapte rușii au lansat numeroase atacuri cu drone kamikaze și rachete.

71 de rachete Kalibr au fost lansate de pe mare și în jurul orei 10:00, țintind inclusiv Kievul. În mai multe orașe au fost lovite stațiile de transformare și în Capitală fragmente dintr-o rachetă au căzut peste o casă și o mașină. Mai multe regiuni au rămas fără electricitate și în unele cazuri și fără apă și căldură.

După-amiază, alarmele au sunt în toată Ucraina pentru a treia oară, după ce trei MiG-uri 31 K ale Rusiei, care au capacitatea să transporte rachete hipersonice, au decolat din Belarus.

O situație specială s-a creat după ce autoritățile de la Kiev, în frunte cu președintele Volodimir Zelenski, au insistat că două dintre rachetele care au lovit Ucraina dimineață ar fi trecut prin spațiul aerian al României. Autoritățile de la București au negat însă asta.

ADVERTISING

Între timp, Vladimir Putin pregătește un alt concert ca cel din martie 2022, pentru a marca un an de război.

Situația pe front

  • Avioane amenințătoare din Belarus - Alertele au sunat în toată Ucraina pentru a treia oara pe ziua de azi, după ce trei MiG-uri 31 K ale Rusiei, care au capacitatea să transporte rachete hipersonice, au decolat din Belarus.
  • Atac lansat de pe mare - Alarmele aeriene au răsunat în întreaga Ucraină și în mai multe regiuni, inclusiv în Kiev, a fost oprit preventiv curentul, în cazul în care sunt atacate stațiile de transformare. Explozii au avut loc în regiunile Kiev, Harkov, Odesa și Potava. Se pare că rușii au lansat zeci de rachete Kalibr de pe mare.
  • Zeci de rachete asupra Ucrainei - În atacul de dimineață au fost trase 71 de rachete, Ucraina reușind să doboare 61 dintre ele.
  • Atac asupra Kievului - În capitala Ucrainei, fragmente dintr-o rachetă au căzut peste o mașină și o casă.
  • Orașul lui Zelenski, ținta rușilor - O fabrică a fost lovită în Krivoi Rog și unul dintre angajați a fost rănit. Alte 7 rachete se îndreaptă spre orașul natal al lui Zelenski.
  • Atac nocturn cu drone și rachete - Regiunea Zaporojie a fost ținta celui mai mare atac de la începutul invaziei. Într-o oră orașul a fost lovit de 17 ori. În Harkov au avut loc 10 explozii și unele zone au rămas fără curent, apă și căldură. În Dnepropetrovsk a avut loc un atac cu drone, urmat de un atac cu rachete. Detalii AICI.
  • Rachete deasupra României? - Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii, susţine că două rachete rusești Kalibr ar fi traversat vineri spațiul aerian al României, la granița cu Moldova și Ucraina, însă această informaţie nu se confirmă, potrivit MApN.
  • Zelenski insistă că rachetele au survolat România - Preşedintele Volodimir Zelenski a postat, vineri, un mesaj video pe Facebook, în care vorbeşte despre atacurile cu rachete şi drone cu care Rusia a lovit Ucraina în ultimele 24 de ore şi susţine în continuare că două dintre aceste rachete au trecut prin spaţiul aerian al României, deşi autorităţile de la Bucureşti au negat acest fapt. Detalii AICI.
  • Bătăliile de la Bahmut și Vulgledar - În ultimele zile, rușii au înregistrat unele avansuri în est, în zona Bahmutului, remarcă Ministerul Apărării din Marea Britanie în raportul zilnic. Este punctat însă că rușii au suferit pierderi masive în zona orașului Vuhledar și cei care au scăpat au fugit, abandonând cel puțin 30 de vehicule blindate perfect funcționale.
  • Evacure din Vulgledar - Liderul pro-rus auroproclamat al Donețkului, Denis Pușilin, susține că a început evacuarea cetățenilor din orașul Vulgledar.
  • Lovitura ucrainenilor în Zaporojie - Apar informații despre un atac din 8 februarie al armatei ucrainene asupra aerodromului din Berdiansk, oraş ocupat temporar de ruși, din regiunea Zaporojie. Peste 100 de soldați invadatori au fost uciși. Detalii AICI.
  • Schimb de cadavre - Ucraina a trimis Rusiei cadavrele a 61 de soldați mort. Autoritățile de la Kiev anunță că până acum partea rusă a înapoiat cadavrele a 888 de soldați ucraineni.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Vorbe și circ de la Putin - Discursul lui Putin din Parlament va avea loc pe 21 februarie și următoarea zi va avea loc un mare miting și concert la care va participa și el, potrivit surselor de la Kremlin citate de presa rusă. Cel mai probabil, acest concert va avea loc tot pe stadionul Luzhniki, ca pe 18 martie, când Putin a sărbătorit, după ce abia începuse războiul, anexarea Crimeii.

Alte informații relevante

  • Avioane olandeze - Ucraina a cerut oficial Olandei avioane F-16. Oficialii olandezi au spus că vor trebui să discute cu americanii această cerere și cu alți aliați.
  • Ce a obținut Zelenski - Zelenski spune că a obținut „semnale pozitive” în legătură cu posibilitatea trimiterii de avioane de la liderii europeni în mini-turneul pe care l-a încheiat joi la Bruxelles. Ce avioane i se potrivesc Ucrainei, ce spun țările aliate și cât de realiste sunt așteptările lui Zelenski aflați de AICI.
  • Recrutările de mercenari - Institutul pentru Studiul Războiului califică drept minciuni afirmațiile liderului Grupului Wagner care a susținut joi că a încetat să recruteze deținuți pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina.
  • Programe secrete - Departamentul american al Apărării cere Congresului să aprobe reluarea finanţării unor programe militare secrete în Ucraina, suspendate cu puţin timp înainte de începerea invaziei militare ruse, în urmă cu un an. Detalii AICI.
  • Preşedintele american Joe Biden va vizita Polonia în perioada 20-22 februarie, cu puţin timp înainte de împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇