Zelenski insistă că două rachete rusești ar fi traversat spațiul aerian al României. MApN a dezmințit, dar a trimis două avioane de luptă spre zona de graniță - UPDATE

Zelenski insistă că două rachete rusești ar fi traversat spațiul aerian al României. MApN a dezmințit, dar a trimis două avioane de luptă spre zona de graniță - <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Preşedintele Volodimir Zelenski a postat, vineri, un mesaj video pe Facebook, în care vorbeşte despre atacurile cu rachete şi drone cu care Rusia a lovit Ucraina în ultimele 24 de ore şi susţine în continuare că două dintre aceste rachete au trecut prin spaţiul aerian al României, deşi autorităţile de la Bucureşti au negat acest fapt.

„Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României. Rachetele de astăzi sunt o provocare pentru NATO, pentru securitatea colectivă. Este o teroare care poate şi trebuie să fie oprită. Oprită de către comunitatea internaţională. Şi le mulţumesc tuturor celor care înţeleg acest lucru. Le mulţumesc tuturor celor care ajută”, a declarat Zelenski.

El a precizat că Rusia a lansat cel puţin 70 de rachete, iar dintre acestea, în jur de 60 au fost doborâte, ţintele lor fiind infrastructură civilă. Preşedintele a anunţat că sunt victime, fără a preciza câte, şi a transmis condoleanţe familiilor.

ADVERTISING

Mesajul lui Zelenski a fost postat pe Facebook în jurul orei 15:00, în condiţiile în care autorităţile române făcuseră în jurul prânzului precizări şi negaseră intrarea rachetelor în spaţiul aerian al României.

Today, the enemy launched at least 70 missiles in another massive attack. At least 60 missiles were shot down.Their targets were civilians, civilian infrastructure. Unfortunately, there were hits. Unfortunately, there are victims. My condolences to the relatives and friends!Several Russian missiles flew through the airspace of Moldova and Romania. Today's missiles are a challenge to NATO, collective security. This is terror that can and must be stopped. Stopped by the world.And I thank everyone who understands this. I thank everyone who helps. And, of course, I thank our Air Forces, all our anti-aircraft fighters, everyone who protects Ukraine and our people.Glory to Ukraine!

Publicată de Володимир Зеленський pe Vineri, 10 februarie 2023

Ce a transmis Ucraina dimineață și cum a reacționat MApN

Iniţial, în cursul dimineţii, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii, a susţinut că două rachete rusești Kalibr ar fi traversat vineri spațiul aerian al României, la granița cu Moldova și Ucraina.

„La aproximativ 10:33, aceste rachete au traversat spațiul aerian românesc. După aceea, au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a granițelor celor trei state”, spunea şeful armatei ucrainene, citat de presa din Ucraina. Rachetele ar fi fost lansate din Marea Neagră.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Într-o intervenţie separată, citată de publicaţia Ukrainska Pravda, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene a declarat că Ucraina are capacitatea de a doborî rachetele de tipul Kalibr, dar nu a făcut-o pentru că nu a dorit să pună în pericol civilii din afara ţării.

Însă autoritățile române au spus că spațiul aerian al României nu a fost invadat.

"Stimați jurnaliști, informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă", a precizat generalul Constantin Spînu, purtatorul de cuvânt al MApN, într-un mesaj adresat presei.

Ulterior, MApN a revenit cu următoarea precizare: „Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

ADVERTISING

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații.

În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute, situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială”.

Moldova confirmă

În schimb, Ministerul Apărării de la Chișinău a confirmat, informația referitoare la racheta care ar fi survolat Moldova.

„Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina.

Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, precizează Ministerul Apărării din Republica Moldova.

Şeful diplomaţiei Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgenţă a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a indica părţii ruse încălcarea „inacceptabilă a spaţiului aerian prin survolarea teritoriului suveran al R. Moldova a unei rachete ruseşti în cursul zilei de astăzi”.

Amintim că pe 10 octombrie tot Ministerul Apărării de la Chişinău anunţa că trei rachete ruseşti au pătruns în spaţiul aerian al Moldovei. Ulterior, în decembrie, o rachetă a fost găsită într-o livadă tot din Moldova de peste Prut. Mai multe resturi de rachete au fost găsite în Moldova şi în ianuarie.

Rusia nu a comentat deocamdată această informaţie.

Ziua 352 de război a început cu alarme antiaeriene în toată Ucraina, după ce și peste noapte rușii au lansat numeroase atacuri cu drone kamikaze și rachete. În jur de 20 de rachete Kalibr au fost lansate de pe mare și în jurul orei 10:00, țintind inclusiv Kievul.

Detalii: Ziua 352. Nou atac masiv asupra Ucrainei, inclusiv la Kiev. Putin pregătește petrecere de un an de război


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇