Corpul de rachetă găsit pe plaja de la Gura Portiței e de proveniență rusească

Corpul de rachetă găsit pe plaja de la Gura Portiței e de proveniență rusească

Corpul de rachetă găsit duminică pe plaja de la Gura Portiţei este de provenienţă rusească.

Amintim că echipajul pirotehnic al ISU „Dobrogea” a intervenit ieri pe plajă, între Periboina şi Săcele, pentru ridicarea unui element de muniţie.

Statul Major al Forţelor Navale Române anunţă luni că motorul de start al corpului de rachetă a fost fabricat în Federaţia Rusă şi, cel mai probabil, după ce a căzut în mare, a fost adus de curenţi în zona litoralului românesc.

Motorul identificat a fost preluat, luni, de reprezentanţii Forţelor Navale de la cei ISU şi a fost depozitat, în siguranţă, pentru cercetări.

"Elementul descoperit nu conţine materiale pirotehnice sau periculoase şi acesta reprezintă un tub al unui motor de start de la o racheta antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panţir S-1 (clasificare NATO SA-22 Greyhound), produse în Federaţia Rusă, care, cel mai probabil, pe timpul desfăşurării acţiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare şi a fost adus de curenţii marini în zona litoralului românesc", se menţionează în comunicatul Forţelor Navale.

Acest tip de element de muniţie nu se află în dotarea Forţelor Navale Române şi este specific celor implicate în conflictul ruso-ucrainean.

"Având în vedere caracteristicile acestui tip de rachetă şi frecvenţa utilizării în cadrul acţiunilor de luptă, este posibil ca, în perioada următoare, curenţii marini să mai aducă astfel de elemente componente în proximitatea zonei costiere a României sau a altor ţări riverane, fără ca acest lucru să reprezinte un pericol.

ADVERTISING

Cu toate acestea, recomandăm cetăţenilor care observă astfel de elemente de muniţie ca, pentru siguranţa lor, să nu se apropie de obiectele descoperite şi să anunţe de urgenţă autorităţile competente", se mai afirmă în comunicatul de presă al Forţelor Navale.

Ziua 327: Ploaie de drone spre Crimeea, rușii se spală pe mâini de oamenii uciși la Dnipro. Scenarii nucleare lansate de „nașul lui Putin”

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇