Ziua 327 de război a început cu o actualizare în creștere a bilanțului negru de după atacul sângeros al rușilor de la Dnipro.
Președintele Volodimir Zelenski a vorbit în rusă pentru a transmite un mesaj cetățenilor vecini, avertizându-i că tăcerea și faptul că nu i se opun lui Putin nu îi vor salva, ci le vor aduce aceeași soartă ca a ucrainenilor care mor acum sub bombele Kremlinului.
Atacurile ruse au continuat asupra mai multor regiuni, însă se pare că și ucrainenii forțează un atac asupra unor obiective din Crimeea. În doar câteva ore, rușii au anunțat că au doborât 10 drone deasupra Mării Negre.
Cresc temerile unei noi ofensive terestre lansate de ruși prin Belarus, după ce astăzi soldați ai celor două țări au început exerciții comune. Între timp, sute de soldați ucraineni sunt antrenați la baze din Germania și SUA, iar câțiva experți au fost trimiși chiar în jungla din Cambodgia.
Iar din Rusia, „nașul lui Putin”, oligarhul ucrainean pe care Kievul l-a eliberat pentru a obține la schimb returnarea eroilor de la Azovstal, îndeamnă ucrainenii la revolte, altfel întrevăzând doar două scenarii: războiul nuclear sau unul rece.
Tragedia din Dnipro
- Bilanț în creștere la Dnipro - Numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete ruseşti asupra unui bloc de locuinţe din Dnipro continuă să crească. Dimineață a fost anunțată actualizarea la 35 de morți, pentru ca doar câteva ore mai târziu să crească la 40 de morți. 30 de persoane sunt încă date dispărute. Detalii despre atacul soldat cu zeci de morți și peste 70 de răniți, AICI.
- O veste bună - Echipele de intervenție au reușit să scoată de sub dărâmături o femeie surdă. Zelenska, care este surdă din naștere, nu a putut cere ajutor și a stat sub dărâmături timp de aproximativ 20 de ore. Salvatorii încă îi caută pe fiul și pe soțul ei. Detalii AICI
- Kremlinul se spală pe mâini - Purtătorul de cuvânt al Krmelinului, Dmitri Peskov, neagă că rușii ar fi bombardat blocul din Dnipro, dând vina pe rachetele lansate de sistemele de apărare anti-aeriană pentru tragedie.
- Avertisment dur pentru rușii lași - Președintele Volodimir Zelenski a vorbit în rusă pentru a transmite un mesaj cetățenilor vecini, după atacul sângeros de la Dnieper: „Tăcerea voastră lașă, faptul că așteptați să treacă ce se întâmplă, nu va avea ca rezultat decât faptul că, într-o zi, aceiași teroriști vă vor ataca și pe voi. Răul e foarte sensibil la lașitate. Răul își amintește mereu de cei care se tem de el sau care încearcă să negocieze cu el. Și când va veni după voi, nu va fi nimeni să vă apere”.
Situația pe front
- Atac nocturn la Zaporojie - Rusia a lansat în cursul nopţii un atac asupra oraşului Zaporojie, rănind 5 civili şi distrugând infrastructura rezidenţială, potrivit unor oficiali regionali. Printre victime se află și 2 copii de 9 și 15 ani.
- Atac la Nikopol - Rușii au bombardat puternic peste noapte Nikopolul, din regiunea Dnepropetrovsk, mai multe locuințe au fost avariate, dar din fericire nimeni nu a fost rănit. O conductă de gaz și mai multe linii de alimentare cu energie electrică au fost avariate.
- Răniți în Herson - Două persoane au fost rănite în Kupiansk, regiunea Herson, după un atac al rușilor din această dimineață.
- Atac cu drone în Crimeea - Autoritățile ruse din Sevastopol au anunțat dimineață că sistemele de apărare antiaeriană au doborât o dronă, fără a produce pagube. La prânz au anunțat că alte două drone au fost doborâte, pentru ca în scurt timp să anunțe 7 și apoi 10 drone. Toate ar fi fost doborâte deasupra mării.
- Exerciții cu Belarusul - Rusia și Belarus au început luni exerciții comune ale forțelor aeriene, care au declanșat temeri la Kiev și în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina.
- Sute de soldați ucraineni în Germania - În jur de 500 de soldați ucraineni au început antrenamentele în Germania. Timp de 5-8 săptămâni, aceștia vor fi instruiți în strategii de atac și de respingere a atacurilor și vor învăța cum să își coordoneze mai bine unitățile folosind artilerie, vehicule blindate și forțele de la sol.
- Antrenamente în SUA pentru Patriot - Alți 100 de soldați ucraineni au ajuns într-o bază militară din Oklahoma, pentru a învăța să utilizeze sistemele de apărare antiaeriană Patriot.
- Lecții de deminat în junglă - 15 experți ucraineni vor merge în junglele Cambodgiei pentru a învăța cum să demineze eficient teritoriul.
- Putin se grăbește să încheie războiul - Institutul pentru Studiul Războiului estimează că Moscova plănuiește „acțiuni strategice decisive” astfel încât să pună punct războiului în următoarele 6 luni. O ofensivă majoră ar putea fi planificată în Lugansk.
Ce se întâmplă în Rusia
- Scenarii nucleare - Aflat în Rusia după ce a fost dat la schimb pentru eroi ucraineni de la Azovstal, fostul deputat ucrainean Viktor Medveciuk, cunoscut ca „nașul lui Putin”, a publicat un articol în Izvestia în care propune crearea unei mișcări politice formată din ucrainenii care nu vor ca țara lor să fie un câmp de bătălie geopolitic, considerând că există doar 2 moduri ca actualul conflict să se încheie: „fie se transformă în război mondial și nuclear, fie într-un nou război rece”.
- Kremlinul neagă tensiunile cu Wagner - Kremlinul neagă existenţa oricăror tensiuni între armata rusă şi grupul paramilitar Wagner, care par că se află într-o concurenţă tot mai mare în războiul rus din Ucraina, iar Rusia ”recunoaşte eroii care servesc în forţele armate”, declară Dmitri Peskov, citându-i în mod expres pe ”cei din grupul paramilitar Wagner”. ”Acest conflict există doar în spaţiul informaţional”, apreciază el în faţa presei.
- Wagneriștii cer azil - Un fost mercenar Wagner, Andrei Medvedev, a trecut ilegal granița în Norvegia și a cerut azil politic. El a semnat contractul cu gruparea de mercenari în iulie 2022 și a fugit de pe front câteva luni mai târziu, după ce ar fi comandat una dintre unitățile de luptă.
- Criptomoneda ruso-iraniană - Rusia și Iranul discută să creeze o criptomonedă comună, a cărei valoare să fie corelată cu cea a aurului.
Alte informații relevante
- Vin tancurile britanice - Ministerul Apărării din Marea Britanie a confirmat că va trimite o escadrilă de tancuri Challenger 2 în Ucraina. A distribuit şi un videoclip cu tancul Challenger 2 „făcând ceea ce face cel mai bine”, care arată cum se descurcă pe teren vehiculul de luptă. Detalii AICI
- Schimb de peste 1.000 de prizonieri? - Rusia și Ucraina pregătesc un amplu schimb de prizonieri. Comisarul rus pentru drepturile omului și omologul său ucrainean s-au întâlnit săptămâna trecută la Ankara, pentru a discuta despre acest acord, potrivit ombudsmanului din Turcia, Seref Malkoc. Părţile au făcut schimb de liste. Ombudsmanul ucrainean a înmânat părții ruse o listă cu 800 de persoane. Ombudsmanul rus a predat o listă de 200 de persoane omologului său ucrainean. E vorba de o listă de persoane rănite și capturate, a spus oficialul turc.
- Împrumuturi europene pentru Ucraina - Vicepreședintele Comisiei Europene Vladis Dombrovskis a anunțat că a semnat memorandumul care permite acordarea de împrumuturi în 2023 Ucrainei în valoare de 18 miliarde de euro.
- Bosforul s-a blocat - Cargobotul MKK 1, care se deplasa din Ucraina spre un port din Turcia şi transporta mazăre, a eşuat luni în Strâmtoarea Bosfor din Istanbul, iar traficul a fost suspendat câteva ore. Detalii AICI
- Politică la Miss Univers - Miss Ucraina s-a declarat nemulțumită de faptul că Rusiei i s-a permis să participe la concursul Miss Univers de săptămâna trecută din SUA. Viktoria Apanasenko a declarat că ea și echipa sa „au depus multă muncă" pentru a o împiedica pe concurenta rusă, Anna Linnikova, să participe la concurs, însă eforturile lor au fost în zadar, deoarece americanii i-au acordat viză lui Linnikova.