Ziua 326: Tragedie la Dnipro. Putin zice că e bine. UK trimite tancuri, NATO promite mai multe arme grele (Video)

Ziua 326: Tragedie la Dnipro. Putin zice că e bine. UK trimite tancuri, NATO promite mai multe arme grele (Video)

În ziua 326 de război, Ucraina încearcă să își revină după atacurile masive cu rachete de sâmbătă.

În mai multe zone a fost distrusă infrastructura energetică, fiind lovite centrale electrice, însă cel mai grav afectată este localitatea Dnipro. Aici au murit cel puțin 30 de oameni și 73 au fost răniți, după ce un bloc de locuințe a fost lovit de o rachetă rusească. Salvatorii au căutat toată noaptea prin ruine, unde se mai aflau încă oameni în viață. Încă sunt 30 de oameni dați dispăruți.

Tot astăzi, într-o declarație la televiziunea rusă, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că ''operaţiunea militară specială'' din Ucraina indică o tendinţă pozitivă şi şi-a exprimat speranţa că soldaţii ruşi vor obţine şi alte victorii după cele revendicate de Moscova în această săptămână la Soledar.

De cealaltă parte, aliații occidentali pare că se mobilizează pentru a trimite Ucrainei armele de care are nevoie pentru a schimba dinamica războiului. Marea Britanie a anunțat că va trimite în săptămânile următoare 14 tancuri de luptă Challenger 2, iar șeful NATO a spus că este nevoie ca aliații occidentali să trimită Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge și asta se va vedea în viitorul apropiat.

ADVERTISING

În ziua 325 de război, rușii au lansat atacuri masive cu rachete, iar Marea Britanie a anunțat că va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina, ceea ce ar putea schimba dinamica războiului.

Evoluții pe front

  • Crește bilanțul atacului de la Dnipro - Bilanţul persoanelor decedate după atacul cu rachetă asupra unui bloc de apartamente din Dnipro a crescut la cel puțin 29, între care un copil. De asemenea, 73 de persoane au fost rănite. Echipele de intervenţie au încercat întreaga noapte să scoată oameni din dărâmături, scrie Nexta. Până în prezent, 39 de persoane au fost salvate, inclusiv șase copii. În continuare sunt date dispărute 43 de persoane, a anunţat Apărarea Civilă Ucraineană.
  • Când s-a făcut liniște - Clădirea din Dnipro a fost lovită de o rachetă X-22, după ce cinci dintre acestea au fost lansate din regiunea Kursk şi Marea Azov. Între dărâmături se mai aflau, în cursul nopţii, persoane în viaţă care trimiteau sms-uri pentru a fi ajutate. La un moment dat, salvatorii au oprit toate operaţiunile de căutare pentru a auzi strigătele de ajutor.
  • Șase copii scoși de sub dărâmături - Astăzi am primit rapoarte de la Dnipro toată ziua. Soarta a peste 30 de persoane care ar fi putut fi în casă în momentul atacului teroriştilor cu rachetă rămâne necunoscută. Zeci de persoane au fost salvate de sub dărâmături, inclusiv şase copii. Luptăm pentru fiecare persoană! Operaţiunile de salvare va dura atâta timp cât va exista chiar şi cea mai mică şansă de a salva vieţi. În prezent, lista deceselor este de 30 de persoane, inclusiv un copil - o fată, ea avea 15 ani. Există rapoarte că doi copii şi-au pierdut părinţii. Condoleanţe tuturor celor care şi-au pierdut cei dragi, a spus Zelenski la finalul zilei.
  • Întreruperi de energie - Întreruperi de curent au fost ordonate în "majoritatea regiunilor" Ucrainei după ultimele atacuri ruseşti, a anunţat sâmbătă ministrul Energiei, German Galuşcenko. Centrale din cinci regiuni au fost lovite de rachetele lansate de ruși, potrivit CNN.
  • Zelenski, după atacurile de sâmbătă - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, după atacurile masive de sâmbătă, că "teroarea" rusă nu va putea fi oprită decât cu armele. "Rusia a lansat un alt atac masiv cu rachete asupra oraşelor ucrainene (...) Este posibil să înceteze teroarea rusă? Da, este posibil. O putem face altfel decât pe câmpul de luptă în Ucraina? Din păcate, nu", a spus preşedintele Zelenski în mesajul său zilnic.

Вічна пам’ять усім, чиї життя забрав російський терор! Світ має зупинити це зло.Розбір завалів у Дніпрі триває. Усі служби працюють. Боремось за кожну людину, кожне життя. Знайдемо всіх причетних до цього терору. Усі понесуть відповідальність. Максимальну.____Eternal memory to all whose lives were taken by Russian terror! The world must stop this evil.Debris clearance in Dnipro continues. All services are working. We are fighting for every person, every life.We will find everyone involved in this terror. Everyone will bear responsibility. Utmost responsibility.#stoprussia#russiaisaterroriststate

Publicată de Володимир Зеленський pe Sâmbătă, 14 ianuarie 2023
  • Durerea unei mame - O mamă care şi-a pierdut fiul în urma bombardamentului din Dnipro i-a blestemat pe autorii atacului. Într-o înregistrare care a devenit virală, femeia este ţinută de doi bărbaţi în timp ce îşi strigă disperarea în mijlocul operaţiunilor de salvare după atacul de la Dnipro. „Ticăloşilor. Vă blestem până la a şaptea generaţie. Veţi fi blestemaţi de toţi oamenii, de mine şi de lacrimile tuturor. Întreaga ta ţară să fie blestemată”, a strigat femeia.
  • Urmează zile dificile - Ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, a declarat că zilele următoare vor fi ”dificile”. "Din cauza bombardamentelor din majoritatea regiunilor, sunt introduse întreruperi de urgenţă (de curent)”, a scris el pe Facebook, confirmând că infrastructura energetică din şase regiuni ucrainene a fost deteriorată în urma atacurilor.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ajutoare și declarații

  • Marea Britanie trimite tancuri - o veste bună prntru ucraineni. Marea Britanie se mișcă rapid și trimite în Ucraina 14 tancuri de luptă Challenger 2 și 30 de tunuri. Zelenski spune că „E cu adevărat ce avem nevoie”. Detalii AICI.
  • NATO se mobilizează - "Suntem într-o fază decisivă a războiului. Ne confruntăm cu lupte crâncene. Prin urmare, este important să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge şi pentru a continua ca naţiune independentă'', a declarat Stoltenberg duminică pentru ziarul german de afaceri Handelsblatt, înaintea unei reuniuni a ţărilor occidentale care oferă ajutor Ucrainei.
  • Tancuri Leopard, cel mai devreme în 2024 - Producătorul de armament Rheinmetall va putea livra Ucrainei cel mai devreme în 2024 tancurile Leopard reparate, a anunţat directorul companiei germane, Armin Papperger, citat duminică de Bild, transmite Reuters. Germania a afirmat la începutul acestei luni că va furniza Ucrainei 40 de vehicule de luptă Marder, dar Kievul a cerut vehicule blindate mai grele, precum tancurile Leopard. Repararea tancurilor Leopard ar costa câteva sute de milioane de euro, iar vehiculele trebuie să fie dezmembrate complet şi apoi reconstruite.
  • Maia Sandu condamnă atacurile - Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a condamnat ferm atacurile Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că atacurile asupra infrastructurii oraşelor şi uciderea civililor sunt crime de război, ele neavând nicio justificare. „În plină iarnă, ucrainenii trăiesc în frig, fără apă şi curent, ştiind că o rachetă poate lovi oricând casa lor şi le poate lua viaţa. Asta e realitatea războiului, impusă de agresor - chiar aici, în vecinătatea noastră. Rachetele ajung şi în Moldova - fragmentele descoperite ieri la Briceni dovedesc acest lucru", a spus Maia Sandu.
  • Putin zice că e bine - preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că ''operaţiunea militară specială'' din Ucraina indică o tendinţă pozitivă şi şi-a exprimat speranţa că soldaţii ruşi vor obţine şi alte victorii după cele revendicate de Moscova în această săptămână la Soledar, informează Reuters şi AFP. ''Dinamica este pozitivă. Totul se desfăşoară conform planului Ministerului Apărării şi Statului Major'', a declarat Putin pentru postul de televiziune public Rossiya-1.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇