În ziua 325 de război, Ucraina nu şi-a declarat încă înfrângerea în micul orăşel Soledar, devenit un soi de Verdun pentru secolul 21, deşi ruşii au anunţat oficial ieri că au ocupat complet localitatea din Doneţk.
Preşedintele Zelenski le-a mulţumit în mod special luptătorilor din unitatea Kraken „pentru acţiunile decisive de distrugere a inamicului în apropiere de Soledar”. Din păcate, în capcana sângeroasă de la Soledar au rămas prinşi sute de civili, inclusiv copii.
În schimb, atacuri puternice cu rachete au avut astăzi loc pe tot teritoriul Ucrainei, fiind primele atacuri cu rachete din ultimele două săptămâni. Rachetele rușilor au lovit sâmbătă dimineaţă infrastructura critică din Kiev şi Harkov, iar un al doilea val de rachete a venit sâmbătă după amiază, la scurt timp după ce Marea Britanie a confirmat că e prima țară care va trimite tancuri puternice, occidentale armatei Ucrainei.
În total au fost 28 de rachete de croazieră de diverse feluri și cinci rachete ghidate lansate din avion. Ucrainenii susțin că au reușit să intercepteze circa două treimi din acestea.
Mai la sud, 10 nave au fost desfăşurate în Marea Neagră în această săptămână de către ruşi, iar spionajul britanic crede că Moscova se teme de un atac la baza lor din portul Novorossiysk.
Între timp, Rusia a declarat agenţi ai străinătăţii mai multe vedete, inclusiv pe popularul actor Arthur Smolianinov, care a afirmat că este gata să lupte alături de trupele ucrainene împotriva Moscovei.
Soledar - Verdunul secolului XXI
- Ucraina încă luptă - Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au preluat controlul deplin asupra orașului minier de sare, dar oficialii ucraineni spun că la Soledar armata rezistă și contraataca, raportând „bătălii în desfășurare”.
- „Verdun pentru secolul 21” - Asta crede un oficial de top din Ucraina, Andrii Yermak, șeful cancelariei președintelui, care a asemănat lupta pentru acest oraș cu cea mai lungă și sângeroasă bătălie din Primul Război Mondial.
- Mesajul lui Zelenski - Şi preşedintele Ucrainei a declarat că lupta pentru Soledar continuă. Zelenski: „Le mulţumesc luptătorilor din unitatea Kraken pentru acţiunile decisive de distrugere a inamicului în apropiere de Soledar! Mulţumesc soldaţilor din Legiunea Internaţională a Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării şi din unitatea Şaman, care apără cu curaj Bahmutul!”
- Sute de civili în capcană - Pavlo Kirilenko, guvernatorul Donețkului, a declarat că 559 de civili au rămas în Soledar, inclusiv 15 copii, și nu au putut fi evacuați.
- Explozie puternică - Un nou videoclip din oraşul Soledar din estul Ucrainei arată o explozie puternică la o clădire care pare să fi fost un adăpost pentru trupele ruse. Detalii AICI
Mişcări pe front
- Rachete în Harkov - Rusia a atacat Harkovul cu două rachete S-300 sâmbătă dimineața, lovind cartierul Industrialnyi al orașului, a declarat primarul Igor Terehov. Autorităţile locale anunţă posibile întreruperi de curent în oraș, ca urmare a atacului.
- Atac şi la Kiev - Sirenele au sunat iar de dimineaţă şi la Kiev. Primarul Vitali Kliciko a raportat că bucăţi de rachetă au căzut în districtul Dniprovski al capitalei, situat pe malul de est al râului Nipru. I-a sfătuit pe localnici să se pună la adăpost. Deocamdată nu au fost raportate victime.
- Alerte de raid aerian - Alertele de raid aerian au sunat și pentru regiunea Cerkasi, Poltava, Sumî și Cernigău. Guvernatorul regiunii Cerkasi a avertizat că sâmbătă ar putea urma un atac masiv cu rachete, în timp ce guvernatorul din Nikolaiev a declarat că 17 avioane de război ruseşti Tupolev au decolat din bazele lor aeriene.
- Explozii puternice în Melitopol - Explozii puternice s-au auzit în Melitopol, oraş ocupat de ruși, în regiunea Zaporojie, a declarat primarul Ivan Fedorov, citând localnicii din centrul orașului.
- Atac la Dnipro - Cel puțin cinci oameni au murit și 27 au fost răniți sâmbătă, în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui bloc din Dnipro. Printre răniți se află șase copii, toți fiind internați în spital. Bilanțul vitimelor ar putea crește deoarece echipele de salvatori caută în continuare printre ruinele clădirii.
- Al doilea val de rachete - Rusia a lansat sâmbătă un al doilea val de rachete asupra Ucrainei, forţând oamenii să se adăpostească în timp ce sirenele răsunau în toată ţara, la doar câteva ore după atacurile aeriene de dimineaţă, care au lovit infrastructura critică din Kiev şi oraşul estic Harkov, transmite Reuters. Autorităţile din Mikolaiv, oraşul vestic Lvov şi portul Odesa, de la Marea Neagră, au declarat că apărarea antiaeriană încearcă să doboare rachetele care sosesc. S-au auzit explozii în regiunea centrală Vinniţa, a informat postul public ucrainean Suspilne. Nu se știe încă dacă sunt victime.
- Centrale electrice lovite - Compania de electricitate din Ucraina anunță că centralele sale din cinci regiuni au fost lovite de rachetele lansate de ruși, potrivit CNN. Directorul general al companiei ucrainene Ukrenergo spune că sistemul energetic al țării a suferit sâmbătă 12 lovituri cu rachete.
- Două treimi din rachete, interceptate - Aproximativ două treimi din rachetele rusești lansate sâmbătă asupra Ucrainei au fost interceptate, potrivit comandantului-șef al forțelor armate ucrainene, citat de CNN. Au fost 28 de lansări de rachete de croazieră de diferite tipuri și cinci lansări de rachete ghidate pentru avioane. Forțele de apărare au distrus 18 rachete de croazieră și trei rachete de avion ghidate.
- Ce rachete au folosit rușii - Sâmbătă dimineața, capitala Kiev a fost atacată de rachete antiaeriene dinspre nord, astfel de arme, S-300, fiind rar folosite împotriva Kievului. Ulterior, rușii au folosit un amestec de rachete de croazieră lansate din aer, rachete de croazieră lansate de pe mare și rachete ghidate trase din avioane pentru a ținti infrastructura critică a Ucrainei.
- Sirene după ce au căzut bombe - Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, Yuri Ihnat, a declarat că rachetele Rusiei au fost probabil lansate de-a lungul unei traiectorii balistice înalte, în buclă, dinspre nord, ceea ce ar explica de ce sirena raidului aerian nu a sunat. Ucraina nu este capabilă să identifice şi să doboare rachete balistice, a declarat el pentru publicaţia online Ukrainska Pravda. Sâmbătă dimineața, jurnaliștii Reuters au spus că au auzit o serie de explozii la Kiev, înainte ca sirena raidului aerian să sune, ceea ce este extrem de neobişnuit.
- Bilanţul ONU - Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a confirmat 18.096 de victime civile de la începutul invaziei: 6.952 de morți și 11.144 de răniți.
- Daune uriaşe - Daunele aduse infrastructurii civile a Ucrainei au depășit 127 de miliarde de dolari, a declarat prim-adjunctul ministrului de Externe, Emine Japarova.
- Castorii îşi apără ţara - Un ajutor nesperat pentru a face terenul impracticabil pentru o invazie a ruşilor dinspre Belarus a venit de la un aliat mai puţin aşteptat: populaţia locală de castori. Detalii AICI
- Resturi de rachete în Moldova - Resturi ale unei rachete, provenită din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei, au fost descoperite în zona sectorului de frontieră Larga din R Moldova de către o patrulă a poliţiei de frontieră, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinău. Detalii AICI.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Luptă la nivel înalt - Analiştii ISW sesizează un posibil conflict între şeful Wagner și conducătorii Armatei Ruse. Evgheni Prigojin vrea să-și crească influența în jurul lui Putin, iar Ministerul rus al Apărării pare să fi omis intenționat contribuția Wagner la lupta pentru Soledar.
- Un război lung - Eforturile Rusiei de a-și reorganiza industria de apărare și numirea bruscă a unui nou comandant care să supravegheze războiul împotriva Ucrainei arată că Moscova se pregătește pentru „un război pe termen lung”, arată un raport al serviciilor de informații ucrainene.
- Vedete declarate trădători - Autorităţile ruse l-au declarat vineri "agent al străinătăţii" pe popularul actor Arthur Smolianinov, care a afirmat că este gata să lupte alături de trupele ucrainene împotriva Moscovei. Smolianinov a părăsit Rusia, după declanşarea ofensivei din Ucraina. Alte câteva personalităţi ruse, inclusiv criticul muzical Artemi Troiţki, cunoscut pentru opoziţia sa faţă de politicile Kremlinului şi, de asemenea, exilat, au fost clasificate vineri drept "agenţi ai străinătăţii".
- Ameninţare la Marea Neagră - Desfășurarea în această săptămână a cel puțin 10 nave din flota rusă de la Marea Neagră ar putea fi legată de o „amenințare specifică” la adresa bazei lor din Novorossiysk, consideră Ministerul Apărării din Marea Britanie. „Este foarte puțin probabil ca flota să se pregătească pentru operațiuni de asalt amfibie”, arată cel mai recent raport al britanicilor. Detalii AICI
- American eliberat de ruşi - Un veteran al marinei americane a fost eliberat după aproape un an de detenție în Rusia, potrivit familiei sale. Taylor Dudley, de 35 de ani, din Michigan, a fost arestat de poliția rusă de frontieră în aprilie anul trecut, după ce a trecut granița din Polonia în Kaliningrad, o exclavă rusă.
Alte informaţii relevante
- Londra confirmă tancurile pentru Ucraina - Premierul Rishi Sunak a confirmat că Marea Britanie va furniza tancuri Ucrainei pentru a ajuta forțele de la Kiev să „împingă trupele rusești înapoi”. Sunak și-a luat angajamentul într-o convorbire avută sâmbătă dimineață cu Zelenski. Astfel, Marea Britanie devine prima putere occidentală care aprovizionează Ucraina cu principalele sale tancuri de luptă. Iată detalii despre cât de utile ar fi aceste tancuri AICI
- Aderarea la UE - Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a anunţat că progresul Ucrainei în deschiderea discuţiilor de aderare la UE va fi evaluat de două ori în acest an: în primăvară și toamnă.
- Generatoarele vieţii - Peste 300.000 de generatoare au fost livrate în Ucraina în decembrie, pentru a menține țara să funcționeze pe fondul atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice, a declarat Kirilo Timoșenko, șef adjunct al Președinției.