Vin la Otopeni avioanele spion de la NATO, cu care vrea să-i țină pe ruși sub atentă observație

Vin la Otopeni avioanele spion de la NATO, cu care vrea să-i țină pe ruși sub atentă observație

NATO va reloca în România unele dintre avioanele sale de supraveghere staţionate în prezent în Germania, pentru a fi mai aproape de războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) urmează să ajungă marţi la Bucureşti, pentru „a sprijini prezenţa întărită a Alianţei în regiune şi pentru a monitoriza activitatea militară rusă”, a transmis NATO vineri într-un comunicat, citat de DPA.

Avioanele AWACS, care sunt staţionate de obicei la o bază din apropiere de Aachen, în vestul Germaniei, vor fi aduse la baza Forţelor Aeriene Române de la Otopeni, în apropiere de Bucureşti, la circa 200 kilometri de graniţa cu Ucraina, şi vor rămâne acolo mai multe săptămâni.

„În contextul în care războiul ilegal al Rusiei din Ucraina continuă să ameninţe pacea şi securitatea în Europa, nu trebuie să există niciun dubiu în legătură cu hotărârea NATO de a proteja şi apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

„Avioanele noastre AWACS pot detecta aeronave de la o distanţă de sute de kilometri, fiind un instrument cheie al poziţiei de descurajare şi de apărare a NATO. Mulţumesc României pentru găzduirea avioanelor, care vor avea o contribuţie importantă la capacitatea noastră de avertizare rapidă”, a adăugat ea.

La baza de la Otopeni vor fi trimişi de asemenea 180 de militari.

NATO nu a precizat câte dintre cele 14 avioane AWACS staţionate în Germania vor fi trimise în România, dar potrivit unor surse militare, citate de DPA, vor fi desfăşurate trei aeronave.

Prin sistemul lor de radar, avioanele AWACS pot localiza şi identifica alte aeronave la o distanţă de peste 400 de kilometri.

Avioanele pot transmite informaţiile către toate celelalte aeronave aflate în spaţiul aerian şi care sunt echipate corespunzător, ceea ce înseamnă că, teoretic, pot fi folosite ca posturi de comandă zburătoare.

În trecut, ele au fost desfăşurate în timpul operaţiunilor împotriva grupării teroriste Stat Islamic sau în Afganistan.

ADVERTISING

Ziua 324: A fost o noapte „fierbinte” de lupte în Soledar, Belarusul ar putea să intre în conflictul din Ucraina


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇