Ziua 324: Rușii anunță că au cucerit orașul Soledar, Prigojin spune că armata rusă nu a participat deloc la asalt

Ziua 324: Rușii anunță că au cucerit orașul Soledar, Prigojin spune că armata rusă nu a participat deloc la asalt

În ziua 324 de război Rusia anunţă că a cucerit orașul Soledar, după o lună de bătălie. Victoria le va permite trupelor ruse să intre în Bahmut, a anunțat Ministerul Apărării.

Oficialii ucraineni spun însă că lupta pentru Soledar este încă în desfășurare și au acuzat Rusia de dezinformare.

De altfel, anterior, Ucraina a declarat că forțele sale încă rezistă în Soledar și că au existat bătălii grele noaptea trecută.

”Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar vom învinge. Nu există nicio îndoială", a declarat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Malyar.

Între timp, peste 200 de militari ucraineni au sosit în Spania pentru a se antrena. Aceștia vor fi învățați cum să trateze oamenii răniți pe front și cum să opereze unele sisteme pe care le vor folosi pe câmpul de luptă.

ADVERTISING

Iar Belarusul ar putea să intre în conflictul din Ucraina în cazul în care Kievul s-ar decide ''să invadeze'' una dintre cele două ţări componente ale Uniunii statale Rusia-Belarus, a declarat un înalt responsabil din Ministerul de Externe rus.

Mișscări pe front

  • Rezistența din Soledar - A fost o noapte „fierbinte" de lupte în orașul Soledar, dar forțele ucrainene rezistă, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Malyar. „Noaptea în Soledar a fost fierbinte, luptele au continuat. Inamicul a aruncat aproape toate forțele principale în direcția Donețk și menține o intensitate ridicată a ofensivei. Luptătorii noștri încearcă, cu mult curaj, să reziste. Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar vom învinge. Nu există nicio îndoială", a spus Malyar.
  • Rușii spun mai întâi că Soledar e aproape cucerit - Un oficial instalat de Rusia la Donețk, Andrei Baevski, a declarat că în Soledar există încă „mici zone de rezistență” din partea Ucrainei, dar subliniază că trupele susținute de Moscova dețin controlul aproape deplin al orașului. ”Băieții noștri continuă să zdrobească inamicul. Operațiunea s-a desfășurat cu succes, iar periferia de vest a orașului Soledar este deja sub controlul nostru”, a adăugat el.
  • Rusia anunţă că a cucerit Soledar, după o lună de bătălie şi salută ”un pas crucial”. Victoria le va permite trupelor ruse să intre în Bahmut, a anunțat Ministerul Apărării.
  • Ucraina neagă - Oficialii ucraineni spun însă că lupta pentru Soledar este încă în desfășurare și au acuzat Rusia de dezinformare.
  • Prigojin spune că Soledar a fost cucerit exclusiv de Wagner - Gruparea de mercenari Wagner își asumă în totalitate succesul pentru cucerirea orașului Soledar și critică afirmația Ministerului rus al Apărării potrivit căreia soldații armatei rusești au participat la asalt. Mercenarii de la Wagner au postat pe Telegram un videoclip în care denigrează direct afirmația Ministerului rus al Apărării privind implicarea armatei ruse în atacul de la Soledar.
  • Pierderile rușilor - 740 de militari ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore, susține Ucraina. În actualizarea zilnică a pierderilor inamicilor, Forțele Armate ale Ucrainei au spus că 114.130 de soldați rusi au fost „lichidați” de la începutul războiului. De asemenea, 3.098 de tancuri, 286 de avioane și 2.086 de sisteme de artilerie au fost distruse.
  • ”Provocări sistemice” pentru Rusia - Numirea de către Rusia a unui nou conducător al operaţiunii de invadare a Ucrainei reflectă, cel mai probabil, ”provocări sistemice” pentru Rusia, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA. Anunţarea generalului Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General rus, drept conducător al campaniei arată ”unele dintre provocările sistemice cu care armata rusă se confruntă de la începutul acestei invazii”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă din Forţele Aeriene Pat Ryder.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ucrainenii se antrenează în Spania - Peste 200 de militari ucraineni au sosit în Spania pentru a se antrena. Trupele au aterizat joi la Baza Aeriană Torrejon de Ardoz. În timpul antrenamentului, aceștia vor fi învățați cum să trateze oamenii răniți în luptă și cum să opereze unele sisteme pe care le vor folosi pe câmpul de luptă.
  • Belarusul ar putea să intre în conflictul din Ucraina, în cazul în care Kievul s-ar decide ''să invadeze'' una dintre cele două ţări componente ale Uniunii statale Rusia-Belarus, a declarat vineri un înalt responsabil din Ministerul de Externe rus, Aleksei Polişciuk. Rusia a folosit Belarus ca rampă de lansare pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina, iar din octombrie a desfăşurat trupe în Belarus pentru exerciţii militare comune.
  • Sancțiuni pentru rușii care au fugit - Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a propus modificarea Codului Penal al Rusiei pentru a putea să fie confiscate bunurile ruşilor care au părăsit ţara sub acuzaţiile de incitare la extremism, reabilitarea nazismului sau ”discreditarea” armatei ruse. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇