ÎPS Teodosie îi dă replica patriarhului Daniel. Spune că doar Dumnezeu poate să-l sancționeze și promite dezvăluiri ce vor pune Constanța la nivelul Romei antice

ÎPS Teodosie îi dă replica patriarhului Daniel. Spune că doar Dumnezeu poate să-l sancționeze și promite dezvăluiri ce vor pune Constanța la nivelul Romei antice

ÎPS Teodosie a respins, vineri, criticile ce i-au fost aduse de patriarhul Daniel legat de modul în care administrează Arhiepiscopia Tomisului și atitudinea de răzvrătire pe care a avut-o pe parcursul pandemiei.

Amintim că Teodosie vrea ca unitatea pe care o conduce să fie ridicată la rang de mitropolie și răspunsul Sfântului Sinod, avizat și semnat de patriarhul Daniel, a fost negativ. Motivația a fost că Teodosie îndoaie istoria pentru a-și satisface ambițiile personale și i-au fost reproșate, printre altele, acțiunile din pandemie, neplata datoriilor și faptul că de sub mâna sa ies numeroase doctorate plagiate.

ADVERTISING

Vineri, după slujba ținută de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, Teodosie a stat de vorbă cu jurnaliștii și le-a spus că singurul care îl poate sancționa este Dumnezeu, nu patriarhul.

”Acțiunile pe care le-am făcut au fost în sensul de a nu rămâne creștinii singuri. Eu nu mă dezic de ce am făcut. La cererea credincioșilor am făcut intervenția pentru mitropolie și la cererea lor am făcut și aceste rugăciuni.

Nu pentru mine sau pentru a deveni vedetă, cum a spus cineva. Eu am vrut să fiu în rugăciune și voi fi în rugăciune și după ce nu va mai fi urmă de pandemie”, a susţinut Teodosie.

Când jurnaliștii i-au atras atenția că nu rugăciunile i-au fost reproșate, ci faptul că a instigat oamenii să încalce măsurile impuse de autorități, înaltul prelat a replicat că așa i-a dictat conștiința.

ADVERTISING

”Am avut o atitudine creștină de apărare a dreptei credințe. Nu e un lucru negativ, ci un lucru pozitiv și iată credincioșii m-au urmat, pentru că eu am vorbit în numele lui Dumnezeu, nu de capul meu. Așa mi-a zis conștiința, în numele lui Dumnezeu”, a spus ÎPS Teodosie.

Întrebat de sancțiunile cu care a fost amenințat de Patriarhie, arhiepiscopul Tomisului a răspuns: ”Ce sancțiune? Dumnezeu poate sa-mi dea sancțiune”.

Întrebat dacă ar fi dispus să se retragă din funcție în cazul în care astfel ar fi mai multe șanse ca Arhiepiscopia Tomisului să devină mitropolie, el a precizat că nu o va face.

”Dar de ce să mă retrag? A te retrage înseamnă a abandona. Eu sunt pricina? Ce am făcut să nu fie mitropolie că sunt eu aici? Trebuie să mărturisim adevărul, mitropolia a fost o realitate”, a mai spus Teodosie.

ADVERTISING

Teodosie invită conducerea BOR să studieze istoria și anunță mari dezvăluiri

El a anunțat că miercuri, pe 26 mai, la ora 12:00, va face o prezentare a sute de volume despre istoria Tomisului ce vor pune Constanța la același nivel cu Roma antică.

”Am lansat acum 2 ani 100 de volume ale sfinților părinți ai noștri și aceste volume au adus o curiozitate, am avut mulți vizitatori care au dorit să știe ce sunt aceste volume. Am fost contactat de oameni dornici de cunoaștere, este un serios documentar pentru cei ce vor să cerceteze”, a susţinut Teodosie, adăugând că cei de la conducerea BOR nu au studiat volumele.

”Când o să cunoască, nu au cum să spună că albul e negru și negrul e alb. Nu au studiat, noi am trimis o sinteză, îi invit să studieze. Miercuri, la 12:00, veți avea cea mai mare surpriză, vor fi specialiști, istorici. (…)

Sunt lucruri care se compară cu ale Romei, cu ale marilor cetăți. De ce să ascundem istoria? (…) Aici e un ținut aparte, singurul loc care a avut rezonanțe în toată lumea creștină”, a mai spus Teodosie.

Citește mai multe despre acțiunile controversate ale lui ÎPS Teodosie:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇