Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, nu este de acord şi a criticat implicarea lui Vasile Bănescu (purtătorul de cuvânt al BOR) în campania de vaccinare.
„Hristos este doctorul suprem, iar cel ce comentează este un laic care nu poate să înţeleagă ce trăieşte un slujitor. Am citit (ce-a spus – n.red.) şi m-am mirat. Mi-a fost student, dar vrând să dea răspunsuri de tot felul, se încurca în ele. E treaba medicilor să se implice, noi nu ne amestecăm. Mai mare protecţie ca a lui Dumnezeu nu putem avea. Nu murim cand vrea medicul, ci când vrea Dumnezeu, aşa încât să nu amestecăm lucrurile”, a declarat ÎPS Teodosie, într-o intervenţie telefonică la Antena3.
Aceste afirmaţii ale foarte vocalului ÎPS Teodosie vin după ce purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, i-a criticat pe preoţii care au spus că împărtășania este „vaccinul autentic și cel mai bun”. În opinia lui, aceşti preoţi se „înșală profund” şi comit „un fel de sacrilegiu”.
Bănescu s-a vaccinat el însuşi împotriva COVID-19 şi a precizat că astfel de afirmaţii ale preoţilor au demobilizat mulți credincioși.
„Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declarați zgomotos antivacciniști din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie. Când am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Cristos, cu un vaccin”, a declarat Bănescu, duminică seara, la Digi24.
Mai mult, aceşti clerici ar comite chiar un sacrilegiu, comparându-l pe Hristos cu un vaccin.
„Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia, tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că nu ai nevoie de nimic altceva”, a continuat Bănescu.
Opinii diferite la vârful BOR
Implicarea Bisericii în campania de vaccinare a fost apreciată recent de președintele Klaus Iohannis și de premierul Florin Cîțu, însă nu toţi clericii au avut o atitudine favorabilă.
S-a făcut remarcat în această privinţă în special arhiepiscopul Tomisului, care afirma în ianuarie că “Sfânta Împărtășanie e mai puternică decât orice vaccin”.
Mai recent, el a declarat că nu se vaccinează și nici nu îi va îndemna pe enoriași să o facă.
Pe de altă parte, egali ai săi din BOR, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s-au declarat în favoarea vaccinării.
De asemenea, însuşi patriarhul Daniel i-a îndemnat, sâmbătă, pe oameni să se vaccineze, dând drept exemplu campania de vaccinare din Israel, care a făcut posibilă intrarea mai multor credincioşi în Biserica Sfântului Mormânt.