Insultele adresate online se pedepsesc în Japonia cu închisoare

Insultele adresate online se pedepsesc în Japonia cu închisoare

Parlamentul japonez a adoptat o lege care prevede ca insultele adresate online să fie pedepsite cu până la un an de închisoare.

Decizia a fost luată după sinuciderea fostei luptătoare profesioniste şi vedetă de televiziune, Hana Kimura, care s-a confruntat cu abuzuri pe reţelele sociale, relatează CNN.

Conform amendamentului introdus în codul penal al Japoniei, care va intra în vigoare în această vară, infractorii condamnaţi pentru insulte adresate în mediul online pot fi condamnaţi la închisoare până la un an sau amendaţi cu 300.000 de yeni (aproximativ 2.200 de dolari americani).

ADVERTISING

Legea stipulează o creştere semnificativă faţă de pedepsele din prezente, respectiv detenţie pentru mai puţin de 30 de zile şi o amendă de până la 10.000 de yeni (75 de dolari americani).

Proiectul de lege a stârnit controverse în ţară, oponenţii susţinând că ar putea împiedica libertatea de exprimare şi critica celor de la putere.

Cu toate acestea, susţinătorii au spus că este nevoie de o legislaţie mai dură pentru a combate hărţuirea cibernetică şi hărţuirea online.

Legea a fost adoptată după ce a fost adăugată o prevedere care stipulează reexaminarea legii la trei ani după intrarea în vigoare pentru a evalua impactul asupra libertăţii de exprimare.

ADVERTISING

Hana Kimura, în vârstă de 22 de ani, care era cunoscută pentru rolul ei din serialul Netflix ”Terrace House”, s-a sinucis în 2020. Vestea a declanşat durere şi şoc la nivel naţional, iar cetăţenii japonezi au considerta că abuzurile online din partea utilizatorilor reţelelor sociale în lunile dinainte de moartea ei ca fiind cauza.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇