Incendiu violent în California: 20 de case de milioane de dolari s-au făcut scrum

Incendiu violent în California: 20 de case de milioane de dolari s-au făcut scrum

Un incendiu brusc şi violent a distrus aproximativ 20 de case de lux pe coasta Californiei, unde pompierii luptau împotriva flăcărilor.

Incendiul de vegetaţie, denumit „Coastal Fire”, a izbucnit miercuri, în localitatea Laguna Niguel, pe dealurile care străjuiesc Oceanul Pacific, la aproximativ 80 de kilometri sud de Los Angeles, relatează AFP.

Alimentat de rafale de vânt dinspre Pacific, incendiul a cuprins aproximativ 80 de hectare de vegetaţie şi a condus la evacuarea a aproximativ 1.000 de locuitori dintr-o zonă rezidenţială de lux, în care casele valorează multe milioane de dolari.

ADVERTISING

Potrivit unui consilier local din comitatul Orange, Lisa Bartlett, rafalele de vânt au contribuit la răspândirea focului, însă mărimea vilelor a jucat şi ea un rol.

"Dacă vă uitaţi la mărimea locuinţelor, există atât de multe materiale combustibile care ard rapid. Iar vântul suflă şi flăcările sar de la casă la casă", a declarat Bartlett, pentru cotidianul Los Angeles Times.

Şeful pompierilor din comitatul Orange, Brian Fennessy, consideră că acest eveniment ilustează încă o dată faptul că regiunea, la fel ca o mare parte a vestului Statelor Unite, este expusă întregul an riscului de incendii, din cauza unei secete cronice.

ADVERTISING

"Este trist să o spunem, dar suntem pe cale să ne obişnuim cu asta. Vânturile înregistrate sunt normale (…). Focul se răspândeşte foarte rapid în această vegetaţie foarte, foarte uscată", a declarat el.

Cauzele izbucnirii incendiului erau necunoscute în acest stadiu, însă operatorul local de electricitate, Southern California Edison, a raportat autorităţilor californiene faptul că a înregistrat o "activitate" în circuitele sale cam în acelaşi timp.

Incendiile sunt frecvente în vestul Statelor Unite, dar au devenit tot mai intense din cauza încălzirii globale provocate de activitatea umană, mai ales în domeniul energiei fosile, care agravează o secetă cronică.

ADVERTISING

În California, temperatura medie în cursul verii a fost cu 1,6 grade Celsius mai mare decât nivelul de la sfârşitul secolului al XIX-lea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇