Giganții sequoia sunt amenințați și anul acesta de incendiile din California. Deja s-au făcut scrum două treimi din arbori (Video)

Giganții sequoia sunt amenințați și anul acesta de incendiile din California. Deja s-au făcut scrum două treimi din arbori (Video)

Două dintre incendiile de vegetație care devastează California amenință unii dintre cei mai mari copaci de pe Pământ. Parcul Național Sequoia a fost închis publicului și pompierii și autoritățile fac eforturi mari pentru a împiedica flăcările să distrugă această comoară naturală.

Deja incendiile din ultimii 5 ani au făcut scrum două treimi din magnificii sequoia din Sierra Nevada. Mai exact, între 7.500 și 10.600 de copaci ajunși la maturitate au ars deja, ceea ce înseamnă 10-14% din întreaga populație de sequoia din lume.

ADVERTISING

Copacii aceștia pot atinge până la 100 de metri înălțime și cei care au ars mai ales anul trecut aveau vârste cuprinse între câteva sute și 3.000 de ani, potrivit administratorilor rezervației naturale, citați de CNN.

Unul dintre incendiile care amenință arborii a izbucnit săptămâna trecută, din cauza trăsnetului. S-a unit apoi cu alte două focare și flăcările deja au pârjolit aproape 2.500 de hectare din acest parc național.

Luni noapte angajații parcului au fost evacuați și apoi toate centrele pentru vizitatori, magazinele și locurile de camping au fost închise, fiind interzise orice fel de drumeții în mare parte din teritoriu. Chiar dacă anumite porțiuni ale uriașei rezervații nu sunt amenințate de flăcări, aerul e greu respirabil din cauza fumului gros.

Evacuation orders, warnings in place as KNP Complex Fire rages in Sequoia National Park

Giganții sequoia cresc natural doar pe pantele de vest ale versanților sudici ai lanțului muntos Sierra Nevada.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Această specie are nevoie de foc pentru a le fi deschise conurile și astfel semințele să fie răspândite în sol. În trecut incendiile curățau pădurea, arzând arborii mici, în timp ce cei maturi nu erau afectați și creșteau mai groși și înalți.

Însă, din cauza intervenției umane, care a împiedicat astfel de incendii în trecut, s-a ajuns ca pădurea să se îndesească, iar când verile au început să fie tot mai secetoase, resursele nu au mai fost de ajuns și mulți copaci au început să se usuce și să moară.

ADVERTISING

Asta a creat o materie care a alimentat următoarele incendii, care au ars cu putere sporită, la temperaturi mult mai mari, astfel că au fost înghițiți de flăcări și arbori maturi și sănătoși.

Activiștii de mediu fac acum apel la autorități să-și unescă eforturile și să ia măsuri care să împiedice distrugerea acestei comori universale, dar respectând legile naturii.

Iată cum arăta rezervația după incendiile de anul trecut:

Redwoods Burned in California's Oldest State Park
Nature Is Speaking – Robert Redford is The Redwood | Conservation International (CI)

Planeta arde în incendii de vegetație. Fenomenul era chiar benefic, dar ceva i-a schimbat cursul natural


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇